Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování levou zadní: Jak připravit tuňáka, aby chutnal fantasticky? Funguje trik s máslem a alobalem
Zdroj: Freepik, timolina

Patříte k milovníkům grilování a rádi byste vyzkoušeli něco nového? Zkuste si připravit steak z tuňáka. Na gril se skvěle hodí, protože se maso nerozpadá tak snadno jako třeba losos, a díky rychlé přípravě si tuňákový steak zachová šťavnatou chuť.

Mořským rybám gril svědčí

Grilování je v plném proudu a ryby na gril také patří. Maso mořských ryb je navíc dobře stravitelné a obsahuje velké množství bílkovin a omega 3 mastných kyselin. Váháte-li, kterou rybu vybrat, zkuste začít tuňákem. Má pevné, ale přitom šťavnaté maso a neobsahuje tolik tuku, takže je vhodný i pro ty, kteří si hlídají váhu. Z minerálů a stopových prvků obsahuje fosfor, draslík a jód.  

Filety z tuňáka je v českém prostředí nejlepší koupit mrazené. I ty, které se v obchodech nabízí jako čerstvé, jsou rozmrazené, protože přepravu od moře až k nám by zkrátka syrové maso nevydrželo. Mrazený tuňák v mrazáku vydrží měsíce a můžeme ho vytáhnout, když bude příležitost.

Pomalé rozmrazování zachová šťávu

Když zmrazeného tuňáka necháme přes noc v lednici a přikryjeme ho potravinářskou fólií, maso díky pomalému rozmrzání neztratí šťávu a bude jako právě vytažené z moře. Pokud máme vakuované filety, je lepší propíchnout sáček před rozmrazováním nožem. Toto balení sice poskytuje masu vysokou ochranu před vymrzáním, ale při rozmrazování by podtlak zbytečně vytahoval šťávu.

Po rozmrazení nečekejte červenou barvu čerstvého masa. Neznamená to, že by se ztrácela kvalita, jen se mrazení rozkládá krevní barvivo. Naopak, rozmrazený tuňák bude červený pouze pokud byl chemicky ošeřen,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Pavel Domkář z rodinné firmy BonFood, který se dovozem a zpracováním mořských ryb zabývá přes 30 let.

Pro přípravu tuňákových steaků se hodí alespoň 1,5 centimetrů vysoké filety. Těsně před přípravou je osolte, opepřete a potřete olejem. Na rozpáleném grilu steak stačí grilovat asi tři minuty, tedy 1,5 minuty z každé strany. Vyšší filety z tuňáka se grilují o něco déle. Podle kuchaře Romana Pauluse by ale vždy mělo maso uprostřed zůstat růžové, téměř syrové. Po opečení doporučuje Paulus na každý steak položit trochu bylinkového másla a nechat ho pár minut odpočinout přikryté alobalem.

Někteří lidé nemají dobrou zkušenost s grilováním ryb, protože se jim při obracení maso rozpadalo. Jak se tomu vyhnout? V první řadě je potřeba potřít grilovací mřížku olejem, aby se na ni maso nelepilo. Obracení je dobré omezit na minimum, ideálně opečte maso jen z jedné a pak z druhé strany a dejte pryč z grilu. Nejdůležitější je maso vyndat včas, protože přepečená ryba se nejen začne rozpadat, ale také ztrácí chuť.

Zdroje informací:
Informační centrum bezpečnosti potravin: Složení a výživový význam ryb 
Bon food (bonfood.cz)
Rehabilitace.info 
tipy šéfkuchaře Romana Pauluse

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více