Retro okénko: Camping salát je letní vzpomínkou na minulost. Takhle snadno jej připravíte
19. 7. 2022 Vaření
Majonézové saláty byly v minulosti hit. Jedly se často rovnou z papíru a zakusovaly se rohlíkem, což byl oblíbený oběd či svačinka studentů. Někdo miloval klasický vlašák, jiní dávali přednost pochoutkovému nebo pařížskému a další nedali dopustit na salámový camping.
Salát plný salámu
Vyhlášené saláty socialismu, které byly nejprodávanější položkou z pultů obchodů s lahůdkami, si byly hodně podobné. Většinou sestávaly z nadrobno nakrájených salámů, zeleniny, případně i brambor a vždy byly zalité poctivou majonézou z vajíček a oleje. Jejich předností bylo, že se vždy vyráběly čerstvé, z čerstvých surovin přímo v lahůdkách, chuť každého však byla nezaměnitelná. Vždyť na jejich výrobu byly přesně stanovené normy ČSN, podle kterých se musely vyrábět všude. Camping se však od výše zmíněných salátů trochu odlišoval, jeho hlavní ingrediencí byl totiž salám.
Mohlo by vás zajímat
Camping nebo ševcovský mls?
Camping by se dal trochu připodobnit podobné salátové pochoutce, ševcovskému mlsu. I základem tohoto salátu, známého rovněž jako sloní žrádlo, byl hlavně salám. I camping se stejně jako ševcovský mls dělá pikantní, ševcovský mls se ale často připravoval jako pomazánka. V campingu bývají suroviny obvykle nakrájené na větší kousky, takže jde opravdu spíše o salát, který je nutno konzumovat vidličkou. Hlavní ingrediencí salátu camping je salám (dřív se používal jemný výběrový nebo junior), který se krájí pěkně na trojúhelníčky, které vám možná připomenou legendární stan „áčko“, populární mezi československými turisty dob minulých.
Salát mnoha názvů
Přestože spousta lidí zná tento salát jako camping nebo také kempink, jeho původ není známý. Často je zaměňován právě již se zmiňovaným ševcovským mlsem, někde se mu říkalo i zbojnický salát a hodně se mu podobá i salát Rumcajs, do kterého se spíš dává točený salám. Všechny tyto saláty spojuje uzenina, doplněná cibulí (případně jemnější šalotkou), sterilovanou paprikou a kyselými okurkami. Camping byl salátem pro otrlejší, přidávalyse do něj i pálivé feferonky, v novějších recepturách se ochucuje chilli omáčkami, třeba tabascem. Na dochucení se někdy dává rovněž kečup, worcester, případně hořčice. Výraznější chuť mu dodá trochu láku z okurek. A samozřejmě nesmí chybět majonézová zálivka, kterou můžete odlehčit trochou jogurtu.
Mohlo by vás zajímat
Camping podle staré receptury
Na salát camping občas v obchodech narazíte i dnes, pamětníci ale říkají, že se jeho chuť změnila a nedosahuje takových kvalit jako kdysi. My však pro vás máme recept, podle něhož si můžete připravit camping takový, jaký si pamatujete z mládí. Navíc ten domácí nebude plný „éček“ a dochucovadel jako ten z obchodu.
Budete potřebovat: 430 g šunkového salámu, 200 g majonézy, 50 g hořčice, 120 g cibule, 50 g sterilované papriky (kapie), 70 g sterilovaných okurek, 90 g sterilovaných feferonek (pokud nechcete salát pikantní, použijte beraní rohy), 1 lžičku octa, 1 lžičku cukru, mletý pepř a sůl.
Postup: Na salát použijte plátkový šunkový salám, který rozkrojte na půlky a pak je nakrájejte na trojúhelníčky. Cibuli a okurky nakrájejte na plátky, papriku na nudličky, feferonky nasekejte najemno. Vše dejte do mísy a smíchejte. Majonézu ochuťte hořčicí, octem, cukrem, pepřem a solí a smíchejte se surovinami v míse. Salát důkladně promíchejte a nechte odležet v lednici nejlépe přes noc. Podávejte s pečivem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Ty nejjednodušší věci v sobě často skrývají něco… Číst více
Jak usmažit koblihy. Oblíbenou masopustní delikatesu lze připravit i ve zdravější variantě
Konec masopustního období můžeme oslavit oblíbenou masopustní delikatesou - nadýchanými, voňavými a měkounkými koblížky. Základem úspěchu je… Číst více
Amuse bouche
Amuse znamená "bavit se" a bouche je "pusa". Proto lze celý název Amuse bouche přeložit jako pobavit svá ústa menším pokrmem podobným jednohubce. Své… Číst více
Těstíčko na obalení
Těstíčko na obalení je hmota, která se připravuje z mouky a mléka, ale také z minerálky, piva nebo vína a vajec. Vše se vyšlehá do přiměřené hustoty… Číst více
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma koblihy: Jak je naplnit marmeládou a jak je smažit
Masopustní koblihy Uvnitř mají koblihy trošku chutné marmelády a jsou obalené ve směsi práškového a vanilkového cukru. Nejlepší jsou čerstvé, co… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Recepty na pivu a s pivem zahrnují kategorie od masa až po moučníky
Pivo k vaření používáme nejčastěji tmavé, protože má výraznou karamelovou chuť a pěknou barvu, kterou předá pokrmu. K podlévání masa hodně silné pivo… Číst více
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Nejlepší topinky Velmi chutné jsou z obyčejného chleba (Šumava) - když víme, že je budeme péct, koupíme si ho rovnou krájený, aby se topinky pekly… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více