Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Camping salát je letní vzpomínkou na minulost. Takhle snadno jej připravíte
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Majonézové saláty byly v minulosti hit. Jedly se často rovnou z papíru a zakusovaly se rohlíkem, což byl oblíbený oběd či svačinka studentů. Někdo miloval klasický vlašák, jiní dávali přednost pochoutkovému nebo pařížskému a další nedali dopustit na salámový camping.

Salát plný salámu

Vyhlášené saláty socialismu, které byly nejprodávanější položkou z pultů obchodů s lahůdkami, si byly hodně podobné. Většinou sestávaly z nadrobno nakrájených salámů, zeleniny, případně i brambor a vždy byly zalité poctivou majonézou z vajíček a oleje. Jejich předností bylo, že se vždy vyráběly čerstvé, z čerstvých surovin přímo v lahůdkách, chuť každého však byla nezaměnitelná. Vždyť na jejich výrobu byly přesně stanovené normy ČSN, podle kterých se musely vyrábět všude. Camping se však od výše zmíněných salátů trochu odlišoval, jeho hlavní ingrediencí byl totiž salám.

Camping nebo ševcovský mls?

Camping by se dal trochu připodobnit podobné salátové pochoutce, ševcovskému mlsu. I základem tohoto salátu, známého rovněž jako sloní žrádlo, byl hlavně salám. I camping se stejně jako ševcovský mls dělá pikantní, ševcovský mls se ale často připravoval jako pomazánka. V campingu bývají suroviny obvykle nakrájené na větší kousky, takže jde opravdu spíše o salát, který je nutno konzumovat vidličkou. Hlavní ingrediencí salátu camping je salám (dřív se používal jemný výběrový nebo junior), který se krájí pěkně na trojúhelníčky, které vám možná připomenou legendární stan „áčko“, populární mezi československými turisty dob minulých.

Salát mnoha názvů

Přestože spousta lidí zná tento salát jako camping nebo také kempink, jeho původ není známý. Často je zaměňován právě již se zmiňovaným ševcovským mlsem, někde se mu říkalo i zbojnický salát a hodně se mu podobá i salát Rumcajs, do kterého se spíš dává točený salám. Všechny tyto saláty spojuje uzenina, doplněná cibulí (případně jemnější šalotkou), sterilovanou paprikou a kyselými okurkami. Camping byl salátem pro otrlejší, přidávalyse do něj i pálivé feferonky, v novějších recepturách se ochucuje chilli omáčkami, třeba tabascem. Na dochucení se někdy dává rovněž kečup, worcester, případně  hořčice. Výraznější chuť mu dodá trochu láku z okurek. A samozřejmě nesmí chybět majonézová zálivka, kterou můžete odlehčit trochou jogurtu.

Camping podle staré receptury

Na salát camping občas v obchodech narazíte i dnes, pamětníci ale říkají, že se jeho chuť změnila a nedosahuje takových kvalit jako kdysi. My však pro vás máme recept, podle něhož si můžete připravit camping takový, jaký si pamatujete z mládí. Navíc ten domácí nebude plný „éček“ a dochucovadel jako ten z obchodu.

Budete potřebovat: 430 g šunkového salámu, 200 g majonézy, 50 g hořčice, 120 g cibule, 50 g sterilované papriky (kapie), 70 g sterilovaných okurek, 90 g sterilovaných feferonek (pokud nechcete salát pikantní, použijte beraní rohy), 1 lžičku octa, 1 lžičku cukru, mletý pepř a sůl.

Postup: Na salát použijte plátkový šunkový salám, který rozkrojte na půlky a pak je nakrájejte na trojúhelníčky. Cibuli a okurky nakrájejte na plátky, papriku na nudličky, feferonky nasekejte najemno. Vše dejte do mísy a smíchejte. Majonézu ochuťte hořčicí, octem, cukrem, pepřem a solí a smíchejte se surovinami v míse. Salát důkladně promíchejte a nechte odležet v lednici nejlépe přes noc. Podávejte s pečivem.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více