

Nepečený vrstvený dort s jahodami
Suroviny
- 1 balení dlouhých cukrářských piškotů
- 1/2 sáčku kakaových piškotů
- 1 lžička mleté kávy
- 3 lžíce rumu
- jahody
- vaječný likér
- 1. vrstva:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- 300 g jahod
- 1 sáček želatinového ztužovače zastudena
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2. vrstva:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce hustého vaječného likéru
- 100 g jahod
Postup přípravy receptu
Uvaříme malý šálek kávy turka a necháme vychladnout, pak přecedíme přes husté sítko do misky a smícháme s rumem.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a na dno vyskládáme dlouhé cukrářské piškoty. Lehce je pokropíme připravenou rumovou kávou.Uděláme 1. vrstvu:
Mascarpone vyklepneme do mísy, přilijeme smetanu a vyšleháme dotuha.
200 g odstopkovaných jahod rozmixujeme s cukrem. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obalu, postupně smícháme s jahodami, vmícháme do mascarpone a společně ještě krátce prošleháme.
100 g jahod nakrájíme na kostičky a vmícháme do krému.
Hotový krém natřeme na vrstvu piškotů ve formě.
Na jahodový krém rozložíme kakaové piškoty.Připravíme 2. vrstvu:
Mascarpone se smetanou, cukrem a vaječným likérem vyšleháme na tuhý krém. Jahody nakrájíme na kostičky a zase vmícháme do krému.
Na kakaové piškoty ve formě natřeme polovinu likérového krému, na něj rozložíme cukrářské dlouhé piškoty a navrch nandáme zbylý krém.
Povrch dortu můžeme ozdobit vaječným likérem a jahodami.
Dort před podáváním necháme nejméně 2 hodiny v chladu ztuhnout.