Bavorské preclíky z domácí pekárny

LidaD Kuchařka: LidaD

6 - 12 porcí Domácí pekárna 31 názorů

Suroviny

1,25 hrnku teplé vody
1 polévková lžíce sušeného droždí
4 hrnky kynoucí mouky:
4 hrnky hladké mouky
1 sáček (13g) kypřícího prášku
2 lžičky soli - postup viz níže)
aspoň 4 vrchovaté polévkové lžíce sody bikarbony
hrubá sůl na posypání (nemusí být)
Pozn.: 1 hrnek = 250 ml
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si kynoucí mouku důkladným smícháním hladké mouky, 1 sáčku kypřicího prášku a 2 lžiček soli.

  2. Do pekárny vlijeme vodu, na ni nasypeme kynoucí mouku, uprostřed mouky uděláme důlek a přidáme sušené droždí. Zavřeme pekárnu a zapneme program Těsto.

  3. Poté, co je těsto hotovo (mé pekárně to trvá 1.5 hodiny), těsto vyjmeme, rozdělíme na stejné kousky, vyválíme nudličky a z nich smotáme preclíky (já jsem na motání kynutého těsta naprosto levá, takže moje vytvory preclíky moc nepřipomínají, ale to je vedlejší).

  4. Preclíky necháme nakynout dalších 20-30 minut.

  5. Poté si dáme do velkého kastrolu vařit vodu (asi 2.5 litru - já dala teplou vodu z kohoutku, aby vaření tak dlouho netrvalo) a přidáme alespoň 4 vrchovaté lžíce sody bikarbony (já dala 6). Pozor, sodu bikarbonu přidejte než se voda začne vařit, aby voda nevystříkla. Pokud máte doma děti nebo zvířátka, raděj bych je u tohoto kroku uklidila někam do bezpečí. A nenaklánějte se nad hrnec, kdyby náhodou.

  6. Když se voda vaří, vložíme do ní preclíky a vaříme 1 až 3 minuty, až preclíky vyplavou.

  7. Vyjmeme preclíky, necháme okapat a dáme na máslem pomazaný plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 250 stupňů asi 12 minut - povrch musí být hodně tmavý. Já pekla 15 minut, ale po těch 12 minutách jsem stála u trouby a hlídala barvu.

Poznámka

Důvod, proč se do vody dává soda bikarbona je, že vytvoří na povrchu krásně tmavě hnědý a jakoby kořeněný povrch, typický pro tento druh preclíků. Čím více té sody bikarbony a čím déle se preclíky vaří, tím výraznější chuť. Ale rozhodně bych nedávala víc než šest lžic bikarbony a nevařila déle než 3 minuty. Preclíky jsou dobré s hořčicí nebo k pivu. Místo preclíků se dají udělat i houstičky, jsou také moc dobré.

Fotky přidám hned, jak se vrátím z krámu - nemám totiž doma sodu bikarbonu :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Bavorské preclíky z domácí pekárny

  • Tomi Tomi(neregistrovaný)

    je jen nechápu proč se míchá kypřící prášek s droždím???

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Já jsem dávala čerstvé kvasnice (1/4 kostky), takže tím to nebude. Možná je to mýma rukama :-D:-D:-D.
    Čerstvé droždí používám raději a už jsem se je naučila kupovat. Před DP se u nás doma droždí kupovalo jen na knedlíčky do polévky.:-8:-8

    Odpovědět

  • LidaD LidaD(autorka receptu)

    Papriko, jsem rada, ze ti chutnaly. Ty bagetky jsou moc krasne. To testo je docela gumove, ale asi je to i tim, ze v nem neni zadny tuk... I kdyz pravda, ja mam kynute testo vzdycky gumove, at ho zkousim delat sama nebo v pekarne. Tak mozna kdyby se daly opravdove (ne instantni) kvasnice, ale s nimi ja uz vubec neumim zachazet... Jestli to nekdo zkusi s temi zivymi kvasnicemi, dejte prosim vedet.
    Zdravi, L.

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Žížalko - měla jsem ho nakynuté dost, skoro lezlo z pekárny. Ale bylo opravdu dost gumové. Možná to bylo moukou nebo množstvím vody, nevím. To odměřování na hrnky je dost nepřesné. Ale chuťově dobré, ne jako pravé bavorské, ale dobré.;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Papričko, podle popisu soudím, že jsi měla možná těsto málo nakynuté ;-):-8

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Dnes jsem se odhodlala udělat tyto preclíky. Nešlo mi to moc vyválet na tenkou nudličku, abych mohla zamotat hezký preclík. Těsto bylo dost pružné a stále se smršťovalo. Zkusila jsem udělat i malé bagetky. Vizuálně to není nic moc, ale chuťově je to opravdu dobré. Určitě nedělám naposledy.:yes::yes::yes: Bodík už máš. ;-)

    Odpovědět

  • Andy Andy(neregistrovaný)

    Jani R. dík za odpověď , mi to vždycky vytiskne jenom nádpis a víc už ne, pokusím se to udělat jinak

    Odpovědět

  • LidaD LidaD(autorka receptu)

    Suzanno, fotky jsou super, mas ty preclicky krasne "popraskany" na povrchu, tak to ma byt... Krasa. Diky moc. :yes:;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Andy (neregistrovaný/á) ahoj!!;-) Nevím, ale já tisknu normálně!! Zkusím tedy. nejde to třeba přesunout do Wordu a pak natisknout?

    Odpovědět

  • Andy Andy(neregistrovaný)

    Mám dotaz ale ne k receptu spíš k adminovi: proč ten recept nejde vytisknout :-? už se mi to stalo taky u pizza tyčinek z kynutého těsta ,nevíte někdo proč?

    Odpovědět

  • suzanna suzanna

    Přidávám fotečky, jak jsem slíbila. Sice trošku se zpožděním:-8, ale snad se budou aspoň trošku líbit:-)

    Odpovědět

  • suzanna suzanna

    Fotečky budou, ale až zítra, mám docela starej foťák a při umělým světle stávkuje. Tak musím počkat a bliknout je za denního světla;-)

    Odpovědět

  • LidaD LidaD(autorka receptu)

    Jsem rada, ze chutnaji. Souhlasim, jsou dost hutne, ale to ja rada. Jsem totalni testoholik... Jinak skoda, ze nemas fotky, zajimalo by mne, jak se ti podarily, tak treba priste. Pa, Lida

    Odpovědět

  • suzanna suzanna

    Hlásím, že mám hotvo;-) preclíky mají hrozně zvláštní chuť, asi jako tyčinky Soletti. Přítel je z nich unešený, prý jsou VYNIKAJÍCÍ:-p Zrovna se jedním cpe, až má boule za ušíma:-D Mně také moc chutnají, ale přijdou mi trošku těžké. Příště je udělám malinkatý, spíš jako chuťovky třeba k vínu:-p
    Lido, díky za recept:-K, určitě budu opakovat:yes: Máš ode mě zaslouženýý 10. bod:yes:

    Odpovědět

  • LidaD LidaD(autorka receptu)

    suzanno, diky za podnet, radej jsem to opravila v receptu, aby nebyli ostatni taky zmateni... Je to tedy jeden sacek (13g)prasku do peciva. Preclikum zdar, Lida

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: preclíky domácí preclíky preclíky recept recept na preclíky těsto na preclíky kynuté preclíky recept na domácí preclíky domácí preclíky recept recept preclíky louhové preclíky domácí preclík preclík recept louhovy rohlik preclíky z kynutého těsta recepty na domácí preclíky jak udelat preclik preclíky recepty louhové těsto recepty preclíky louhový preclík

Zapomněl/a jsem heslo