Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Sýrové rolády bývaly kdysi hitem všech oslav. Ale oblíbené jsou stále a takhle snadno se připravují
Zdroj: Toprecepty, Marie Svarcova

Chystáte v létě oslavu? Kdo by měl chuť se dělat s nějakým náročným občerstvením. Ideální chuťovkou i do teplejších dnů jsou sýrové rolády. Hotové jsou za chvilinku, dají se udělat v mnoha verzích, jen je musíte dobře vychladit a rychle sníst. Jsou ale tak dobré, že to rozhodně nebude problém.

Trochu retro občerstvení

Sýrové rolády jsou takovou českou specialitou. Tato trochu retro chuťovka dřív nesměla chybět na obložené míse na žádném večírku nebo oslavě. Populární je ale dodnes. Na sýrových roládách je úžasná nejen jejich variabilita, ale i to, že do nich využijete zbytky z lednice. Můžete je připravit z různých druhů sýrů a dají se do nich použít různé druhy náplní.

Mohou být masové, vegetariánské, rybičkové a když použijete sýr bez mléka, tak i veganské. I když vypadají na první pohled složitě, jejich příprava je kupodivu snadná. Dokonce jsou i mnohem jednodušší než sladké piškotové rolády a zvládne je i kuchař začátečník. Stačí, když se při jejich přípravě bude řídit pár našimi tipy.

Sýr je nutné nejprve rozpustit

Sýrová roláda neobsahuje žádné pečivo nebo pláty z těsta, jejím základem je pouze sýr. Ten tvoří jakýsi obal, do něhož se balí další ingredience. Aby však bylo možné se sýrem pracovat a rolovat jej, je nutné jej nějak roztavit. Z toho důvodu je třeba použít i nějaký tučnější sýr, který se po rozehřátí krásně táhne a netrhá se.

Nejčastější je tučnější eidam, použít ale můžete i holandskou goudu nebo ementál. Barevně roládu oživí i oranžový čedar. Můžete zkusit i kombinaci více druhů sýrů. Sýr je pak možné rozehřát několika způsoby. Ten nejjednodušší je naskládat plátky sýra na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se okraje trochu překrývaly tak o jeden centimetr a vytvořil se jeden větší obdélník. Plech pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C asi na tři minuty. Sýr by se měl slít do jedné plochy.

Další dvě možnosti jsou již trochu pracnější, neboť je pak nutné sýrovou hmotu vyválet. Sýry můžete rovněž dát do igelitového sáčku, ten pak vložte do vroucí vody a vařte, dokud se sýry nerozpustí. K jejich rozpuštění lze využít i mikrovlnou troubu. Stačí sýry nakrájet na kostky a nechat roztavit. Rozehřátý sýr pak nalijte na navlhčenou pracovní plochu a rozválejte rovněž navlhčeným válečkem ne tenkou placku. Pokud by vám to nešlo, můžete ji zkusit rozválet i přes mikroténový sáček. Hotový plát pak už stačí jen naplnit.

Jak naplnit roládu?

Při plnění rolády už můžete dát prostor svému mlsnému jazýčku a fantazii. Na sýr můžete nanést vlastně cokoliv vás napadne. Nejčastěji je to šunka či salám, které se pak potřou nějakou pomazánkoutvarohovou, ze smetanového či taveného sýra nebo pomazánkového másla, případně klidně i paštiku. Do středu se pak hodí naskládat nějakou zeleninu.

Obvykle se používá nakrájená paprika červená paprika kapie (čerstvá nebo nakládaná), na sýr ale můžete rozložit i listový špenát nebo na kostičky nakrájené kyselé okurky nebo olivy. Na dochucení se výborně hodí bylinky, vše pak můžete navíc posypat mletou paprikou. Klidně použijte víc ingrediencí, když pak roládu nakrájíte, vznikne vám na řezu pěkně barevná mozaika. Tady vám pro inspirace nabízíme pár variant:

  • šunka + tvarohová pomazánka s pažitkou
  • pomazánka z nivy + nasekané vlašské ořechy
  • hroznové víno + smetanový sýr
  • budapešťská pomazánka + kapie
  • salám + česneková pomazánka z taveného sýra
  • losos + pomazánkové máslo + kopr
  • tuňáková pomazánka + kukuřice

Po naplnění rolády už nezbývá nic jiného než plát sýra s náplní svinout, hotovou roládu zabalit do potravinářské fólie a dát uležet do chladu. Ztuhlou roládu pak nakrájejte na plátky a naaranžuje na talířky nebo mísy s jinými pochutinami. 

Pro lepší názornost postupu přípravy pro vás máme tohle video:

Recepty k tomuto článku