Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limitovaná mikulášská nabídka

Do obchodu

Napoleon Bonaparte si oblíbil kuře Marengo: Jídlo, které pokaždé chutná jinak, protože ingredience se mění
zdroj: Wikimedia Commnons/Jacques-Louis David The Emperor Napoleon in His Study at the Tuileries - Google Art Project, Public Domain, a Wikimedia Commons/Arnaud 25 - Own work, CC BY-SA 4.0

Francouzi mají mlsný jazýček a jídlo (i pití) si vždy užívali a užívají. Je proto překvapivé, že Napoleon Bonaparte neměl k jídlu žádný vztah a s večeří „byl hotový“ do dvaceti minut.  Přesto doslova „ujížděl“ na jednom pokrmu.

Po bitvě měl hlad

Existuje jídlo, které je s Napoleonem víc než spjaté – poulet à la Marengo, česky kuře Marengo. K vzniku tohoto pokrmu se vztahuje pověst, jejíž děj má ovšem trhliny a která zřejmě nebude tak úplně pravdivá.

Dne 14. června 1800 francouzská armáda pod vedením Napoleona porazila rakouskou armádu v bitvě u vesničky Marengo na severozápadě Itálie. Napoleon, který velel vojákům, se celý den nedotkl jídla. Když bitva skončila, měl velký hlad. Vozy s proviantem však byly příliš daleko.

Proto kuchař François Claude Guignet (Dunand) poslal své pomocníky, aby našli nějaké potraviny v domech, odkud místní obyvatelé během bitvy uprchli. Pomocníci toho moc nesehnali – přinesli malé kuře, několik říčních raků, vejce, česnek a rajčata. Kuchař podusil kuře na olivovém oleji a na česneku, zakapal koňakem, přidal rajčata a talíř ozdobil sázenými vejci a vařenými raky.

Napoleonovi to moc chutnalo a vyžadoval takto připravené kuře znovu. Kuchař Dunand, podle kterého se raci a koňak do jídla příliš nehodili, příště změnil recept. Místo koňaku přidal bílé víno a raky nahradil žampiony. Napoleon se velmi rozzlobil a talíř vrátil zpět kuchaři s argumentem, že bez raků mu jídlo přinese smůlu.

Historka asi není pravdivá

Historka je to pěkná, ale asi nepravdivá. Mj. i proto, že Dunand nastoupil do Napoleonových služeb až po této bitvě. A tento pokrm se v dobových sbírkách receptů objevil až o víc než deset let později. Pravděpodobnější se zdá varianta, že takto upravené kuře Napoleonovi připravili kuchaři o pět let později, a to na počest jeho vítězství nad Rusy roku 1805.

Zajímavé je, že vlastně neexistuje žádný jednotný seznam ingrediencí. Kromě kuřecího masa (pravděpodobně dušeného na oleji, nikoli na másle) se v různých interpretacích objevují rajčata, raci, houby (zejména žampiony, ale i lanýže), česnek, petržel, šunka a citronová šťáva, jako příloha krutony a/nebo sázená vejce.

V kuchařské knize barona Brisse z roku 1868, kde je 336 různých menu a celkem 1200 receptů, se kuřeti takto připravenému říká poulet à la Provençale.

Zdá se, že název pokrmu se měnil a že o jeho původu se toho nakonec zase až tak moc neví. Nicméně Napoleon si ho oblíbil – a je úplně jedno, jestli v roce 1800 nebo o pět let později.

Když chcete jíst jako Napoleon

A jak tedy připravit kuře Marengo? Zkuste to třeba podle tohoto receptu. Budete potřebovat:

  • 1 větší kuře rozporcované aspoň na 8 částí
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 250 g žampionů nakrájených na plátky
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku nasekaného nadrobno
  • 1 bobkový list
  • 2 snítky tymiánu
  • 125 ml suchého bílého vína
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 2 čerstvá zralejší rajčata
  • 4 polévkové lžíce passaty
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • hrst nasekané petrželky
  • 2 polévkové lžíce koňaku

A jaký je postup? Díly kuřete osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte máslo s olejem. Do rozpáleného tuku vložte kusy kuřete kůží dolů a opékejte 5–10 minut dozlatohněda, pak je obraťte a opékejte ještě 2 minuty. Z pánve odeberte přebytečný tuk, přidejte žampiony, promíchejte a zmírněte oheň. Přidejte cibuli, česnek, bobkový list a tymián a duste dalších 5 minut. Vlijte víno a přidejte čerstvá i konzervovaná rajčata, rajčatovou passatu, vývar a petrželku. Přiveďte k varu, vlijte koňak, přiklopte a duste 20 minut. Podávejte s bagetou. A pokud chcete, aby vám chutnalo jako Napoleonovi, servírujte se sázenými vejci.

Zdroje informací:

theoldfoodie.com: The Chicken Marengo Story

finedininglovers.com: Napoleon Food Facts: Dining with Napoleon Bonaparte

Témata: francouzká kuchyně, kuře, Jídelní rozmary slavných, královské chutě

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Marie