Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commnons/Jacques-Louis David The Emperor Napoleon in His Study at the Tuileries - Google Art Project, Public Domain

Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce, státník a císař strávil mnoho času na bojištích, i proto byl zvyklý jíst hodně rychle, někdy mu stačilo jen dvacet minut! Napoleon Bonaparte také často jídlo vynechal nebo přišel pozdě na večeři.

Napoleon miloval jednoduchá jídla

Napoleon Bonaparte nebyl žádný gurmán a nejvíce mu vyhovovala jednoduchá jídla. Dával přednost dobré polévce (měl ji rád velmi horkou) a obyčejnému vařenému hovězímu masu před všemi složitými a šťavnatými pokrmy, které by mu jeho kuchaři dokázali připravit.

Nepotrpěl si ani na formální stolování, pomáhal si rukama a chleba namáčel do omáčky či šťávy na talíři. U večeře nutil všechny u stolu jít svým, tedy rychlým tempem. Možná i proto trpěl zažívacímu potížemi a zřejmě i gastritidou. Práce kuchařů si moc necenil, málo je platil, takže není divu, že se jich u něj za deset let vystřídalo jedenáct!

Snídaně byla vydatná

A co Napoleon rád jedl? Snídaně byla bohatá. Vařená nebo pošírovaná vejce, omeleta, malá skopová kýta, vepřová kotleta, hovězí svíčková, jehněčí prsíčka na rožni nebo kuřecí křídla, čočka, fazole v salátu, to byla jídla, která mu kuchaři obvykle podávali k snídani. K obědu mu stačily pouze dva chody – polévka, a to nejčastěji bramborová, a pokrm ze zeleniny.

Večeře byla pestřejší, Napoleon ale si stejně vybíral ty nejjednodušeji pokrmy z masa a zeleniny. Večeři zakončil kouskem sýra, většinou to byl parmazán nebo rokfór. O ovoce nestál, pokud už si ho vzal, snědl ho jen velmi málo –  čtvrtku hrušky nebo jablka nebo pár kuliček vína.

Miloval čerstvé madle

Slabost měl pro čerstvé mandle. Měl je tak rád, že pokaždé snědl skoro celý talíř. Chutnaly mu i rolované vafle plněné šlehačkou. Dal si dva nebo tři sladké bonbóny, víc nikdy. Po jídle mu personál servíroval malou kávu, často ji však ani nedopil.

Strohé a prosté jídelní zvyklosti nejmocnějšího muže Francie potvrdil i jeho komorník Louis-Joseph Marchand: „Měl rád zelené fazole, ale bál se je jíst ze strachu, že v nich najde vlákna. Ty mu připomínaly vlasy a při pomyšlení na ně se mu obracel žaludek. Měl také rád brambory připravené na jakýkoli způsob, vařené i hodně pečené.“

Kuřecí frikasé

Podle dalšího z jeho komorníků Louise Constanta Wairyho si opravdu pochutnal na kuřecím frikasé, poulet à la Mareng, což jsou malé kousky kuřete obalené v mouce, osmažené na olivovém oleji, do kterého se pak přidají rajčata a krevetami. To někdy vyžadoval i k snídani. Překvapivě největší problém byl s chlebem. Ten si pečlivě vybíral a nebylo lehké se mu zavděčit.

Nekvalitní víno ředěné vodou

Alkohol Napoleon nevyhledával. Nikdy nepil žádné likéry a k jídlu si dával víno ředěné vodou. Téměř nikdy ale nešlo o kvalitní vína. Někdy přes den vypil sklenku šampaňského, ale vždy s přidáním alespoň stejného množství vody. Preferoval druh burgundského Chambertin, které musel mít k dispozici i na bojišti.

Zdroje informací:

shannonselin.com: What did Napoleon like to eat and drink?

medium.com: Food That Conquered The World: Napoleon’s Grande Armée

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více