Halloweenská pochoutka: Sladká jablka!
9. 10. 2013 Tipy a triky
Slavení Halloweenu u nás není příliš rozšířené, což je celkem škoda vzhledem k tomu, že se pod povrchem děsivých dekorací, strašidelných kostýmů a škodolibých žertíků skrývá velmi zábavný a milý svátek. Vyzkoušejte některé z tradic a zvyků Halloweenu a užijte si kouzlo jedinečné mystické atmosféry.
Slavení Halloweenu u nás není příliš rozšířené, což je celkem škoda vzhledem k tomu, že se pod povrchem děsivých dekorací, strašidelných kostýmů a škodolibých žertíků skrývá velmi zábavný a milý svátek. Vyzkoušejte některé z tradic a zvyků Halloweenu a užijte si kouzlo jedinečné mystické atmosféry.
V americky mluvících zemích předznamenávají příchod Halloweenu velkolepé přípravy. Slavící si dávají obzvláště záležet na výzdobě a dekoraci domu. Vedle tradiční vydlabané dýně se svíčkou uvnitř patří k typickým znakům Halloweenu čarodějnice, černé kočky, netopýři, hadi, pavouci a pavučiny, duchové, kostlivci a další strašidla.
V podvečer 31. října děti převlečené do strašidelných kostýmů chodí dům od domu a s pořekadlem „Trick or treat!“ („Koledu, nebo vám něco provedu!“) koledují svou výslužku. Pokud děti nedostanou sladkosti nebo peníze, mohou si být majitelé domu jistí, že je nemine trest v podobě šprýmů, jakými jsou rozbitá vajíčka na autech, pomalovaná okna nebo pasta na klikách.
Děti jsou obvykle obdarovávané bonbóny, čokoládami a sušenkami; některé rodiny si však na pohoštění a výslužce dávají opravdu záležet a jejich hostiny připomínají spíše umělecká díla: perníčky mají podobu duchů, dortíčky jsou zdobeny čokoládovými netopýry a z marcipánu jsou stavěny malé pomníčky.
Typickou halloweenskou dobrotou jsou sladká jablka, na kterých si s oblibou pochutnávají jak děti, tak dospělí. Zkuste si je připravit i vy. Na jejich výrobu budete potřebovat:
- 6 jablek
- 2 šálky krystalového cukru
- ¾ šálku vody
- ½ šálku kukuřičného sirupu
- Potravinářské barvivo (červená barva: 3 kapky červené + 1 kapka žluté; zelená barva: 5 kapek modré + 2 kapky zelené) – není nezbytnou ingrediencí
Všechny ingredience smíchejte v hrnci a za stálého míchání vařte při vysoké teplotě minimálně 20 minut. Jablka již mějte připravená: omyjte je, odstraňte šťopku a místo ní zapíchněte silnější špejli nebo dobře omytou větvičku. Jablka přichystejte na pečící papír a zalijte připravený cukerným roztokem: musíte pracovat rychle a opatrně, protože roztok po odejmutí z tepla brzy tvrdne.
Po zaschnutí můžete jablka podávat tak, jak jsou, nebo je nakrájet na menší měsíčky. Šťavnatá chuť jablek v kombinaci s tvrdou sladkou krustou vám jistě zachutná nejen na Halloween.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (3)