Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kompotovaná dýně jako ananas
Zdroj: Toprecepty, Iruna

Dýně je báječná surovina, kterou můžete jíst ve slané i sladké variantě. Doby minulé připomíná kompot dýně à la ananas. Pojďme dnes společně jeho trochu zašlou slávu vzkřísit! V zimě tento kompot jako když najdete!


Proč připravit dýňový kompot

Možná si připravujete dýňovou polévku, pečenou dýni, ale i jiné dobroty. Dýňový kompot také dlouho patřil mezi velmi oblíbené součásti obědů a měl své pevné místo v řadě kuchyní. Pokud máte dostatek dýně a nevíte, co s ní, kompot je výborným řešením. Pro jeho přípravau se hodí třeba druh Hokkaido nebo i máslová dýně. Nevhodná je špagetová, pro svou konzistenci. V receptu je jako koření hřebíček, někdo ale používá i skořicový svitek. Pro ještě lepší chuť pak využijte i vanilku (semínka). Vytvoří tak skvělou aromatickou kombinaci. Hotový kompot se hodí ke slaným i sladkým jídlům. Můžete po něm sáhnout i do různých moučníků, poslouží také jako náplň do koláčů. Výborně chutná v pohárech. 

Co potřebujete na dýňový kompot

Kromě vhodné dýně budete potřebovat i zdroj kyselosti. Někdy se využívá kyselina citronová, my jsme sáhli po citronech. Můžete je dát do hrnce i s kůrou, pokud jsou chemicky neošetřené. V opačném případě kůru odřízněte a dejte tam pouze dužinu. Na přípravu si přichystejte: 2,5 kg dýně; 2,5 l vody; 200 ml octa, 600 g cukru, 2 chemicky neošetřené citrony, 5 hřebíčků, 2 ananasové tresti a případně svitek skořice.

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak na přípravu dýňového kompotu 

Dýni rozkrájejte, oloupejte a odstraňte semena. Dužinu nakrájejte na kostky. Vložte je do většího hrnce, zalijte vodou a octem a přidejte jednu ananasovou tresť. Dýni nechte uležet do druhého dne. Hrnec nemusí do chladu, může zůstat na lince. Tento krok je důležitý, aby dýně při vaření neměkla a zůstala hezky pevná.

Druhý den vodu vylijte, k dýni přidejte citrony nakrájené na plátky, hřebíček (případně skořici) a vše zalijte je 1,5 l čisté vody a přiveďte k varu. Chvíli vařte, ale dýně nesmí úplně změknout. Budete totiž dýni ještě zavařovat. Ze směsi vyndejte hřebíček, citron, případně skořici. Dýni dejte do zcela čistých vysterilizovaných zavařovacích sklenic. Pak využijte nálev, ve kterém se dýně vařila, a zalijte ji s ním. Sklenicím otřete hrdla, pevně je zavíčkujte. Sterilujte zhruba 20–25 minut při 80 °C. Hotové sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Takhle se dá dýňový kompot zavařit v myčce.

Pokud vám zbude nálev, můžete ho využít třeba na přípravu šťávy. Vystydlé dýňové kompoty pak skladuje na chladném a tmavém místě. Vydrží i několik let.

Náš tip: Připravte si dýňový kompot v ananasové verzi podle tohoto videa:

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat