Jak si poradit s Goliášem? Vyzkoušejte oblíbený dýňový kompot našich babiček s ananasovou příchutí
Velké dýně můžeme nechat narůstat dokud nehrozí první podzimní mrazíky, ale jakmile se má podle předpovědi ochladit, včas je sklidíme. Jsou často tak velké, že si na ně musíme vzít kolečko. Jakmile je máme pod střechou, nastává čas zavařit výborný dýňový kompot.
Postup přípravy dýňového kompotu je jiný, než příprava ovocných kompotů. Ale i když je o něco pracnější, vyplatí se. Používáme ho jako kompot ke sladkým i slaným jídlům. Můžeme ho využít do různých moučníků a jako náplň do koláčů. Je skvělý do pohárů, má krásnou výraznou barvu a chutná podobně jako ananas.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit dýňový kompot
Různé varianty, jak lze dýňový kompot připravit, jsou uvedené v jednotlivých receptech, včetně přesných dávek surovin.
- Dýni nejprve rozkrájíme, oloupeme a vydlabeme z ní měkký vnitřek spolu se semeny.
- Získanou dužinu nakrájíme na úhledné kostky, můžeme použít vroubkovaný nůž.
- Připravíme si do většího hrnce octovou vodu (na 2,5 l vody dáme 200 ml octa) a přidáme do ní ananasovou tresť, případně i kyselinu citronovou. V octové vodě necháme nakrájenou dužinu do druhého dne v chladu louhovat, poté vodu slijeme a vylijeme.
- Svaříme novou vodu s cukrem (na 1 litr vody dáme 0,5 kg cukru), v této vodě povaříme dýni po dobu asi 5 minut (pouze do poloměkka, nesmí se rozvařit).
- Pak dýňové kostky naskládáme do čistých sklenic.
- V cukrové vodě povaříme ještě citrony nakrájené na kolečka ( na 2 l vody 3 citrony), hřebíček, celou skořici a vanilku. Pak vodu přecedíme, abychom z ní vše odstranili.
- Přecezenou cukrovou vodou zalijeme nakrájenou dýni ve sklenicích.
- Sklenice uzavřeme, sterilujeme a uložíme. Odebíráme podle potřeby.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zavářet v obyčejném hrnci. Jednoduché zaváření zvládnou snadno i začátečníci. Potřebujeme jen hrnec a utěrku
Pestré využití citrónů v kuchyni. Od polevy až po citrónovou šťávu
Cukrář Josef Maršálek radí, čím potírat vánočku před pečením, aby se krásně leskla: Nejhezčí barvu udělá žloutek, říká
Komentáře