Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Mrkvánky s povidly podle receptu babičky Libušky jsou křehké a lze je péct na více způsobů
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Je to už strašně dávno, co mě moje maminka naučila tyhle mrkvánky. Těsto je bez cukru, ale mrkvánky jsou přesto příjemně sladké díky mrkvi. Navíc krásně lístkují a doma se nám po nich vždycky jen zapráší.

Mrkvánky nebo mrkvové šátečky

Mrkvánky jsou známé jako pečivo naplněné povidly. Ale z těsta, které vám dnes v receptu nabízím, můžete bez potíží dělat šátečky, nebo je dokonce vykrajovat jako cukroví a posléze naplnit. Mrkvánky rovněž nemusejí být plněné povidly, přestože s nimi jsou bezkonkurenčně nejlepší. Ale můžete je doplnit i marmeládou nebo džemem, v případě, že z nich vykrájíte cukroví, dají se pak slepovat i krémem. Možnosti využití jsou skutečně široké. Dnes vám představím recept na těsto a jeho základní úpravu tak, jak to dělávala kdysi moje maminka. Dnes je z ní dávno babička, dokonce i prababička, ale peče s láskou pořád. 

Recept na mrkvové taštičky

Suroviny na těsto uvádím v základní verzi, kterou mám naučenu z domova, ale máslo lze nahradit Herou. Co tedy budete na mrkvánky neboli mkrkvové taštičky potřebovat? 

Suroviny na těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g jemně nastrouhané mrkve
  • 250 g másla nebo Hery
  • 1/2 prášku do pečiva
  • povidla nebo džem

Jak na to: Z uvedených surovin zpracujte těsto a nechte je krátce odležet v chladu. Poté na jemně pomoučeném vále vyválejte plát jako na linecké pečivo a z něj vykrajujte kolečka. Můžete je vykrojit klidně i víčkem od větší zavařovačky.

Doprostřed každého kolečka dejte lžičku povidel nebo džemu (já tentokrát použila odmácí džem z mirabelek) a kolečko přeložte na taštičku. Okraje spojte pomocí vidličky, kterou obě části těsta přitlačíte k sobě. Taštičky budou pěkne držet pohromadě. Pečte je v troubě předehřáté na 180 stupňů na plechu vyloženém pečicím papírem asi 15-20 minut dozlatova. Hotové můžete pocukrovat. 

Mrkvánky jsou krásně křehké a těsto díky tuku, mrkvi a kypřicímu prášku hezky mírně lístkuje. 

Moje tipy navíc: 

  • Tvarování těsta
    Z těsta můžete tvořit i šátečky, neboli vykrajovat čtverečky a doprostřed každého z nich dát trochu povidel a protilehlé cípy spojit. Vznikne tak hezký šáteček, ze kterého bude náplň vykukovat. Ale pozor, marmáláda má ve zvyku vytékat a cípy těsta se mohou rozpojovat. Zároveň můžete tohle těsto použít jako základ na cukroví. Z vyváleného plátu prostě jen vykrojte různé tvary a po upečení je plňte zavařeninou nebo krémem
  • Bez cukru 
    Do těsta se nedává cukr, takže je vhodné i pro diabetiky, pokud použijí marmeládu se sladidlem nebo zcela neslazenou. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více