

Dýňový kompot s ananasem, zavařený v myčce
Suroviny
- 1. den
- 4,5 kg na kostičky nakrájené dýně
- 330 ml octa
- 10 litrový hrnec/kbelík
- 2. den
- 1 kg cukru
- 2 velká skořice
- 10 hřebíčků
- 2 limety/citron (bez slupky na kolečka)
- 2,7 – 3 litry vody
- 1 plechovka ananasu
Postup přípravy receptu
První den dýni očistíme, vydlabeme, okrájíme slupku a nakrájíme na kostičky.
Dýni zalijeme octem a vodou, zatížíme např.talířem, aby byla dýně potopená, zakryjeme a dáme do chladna.Druhý den vodu, ve které se macerovala dýně, musíme vylít!
Vše svaříme cca 2 - 5 minut, aby dýně tzv. zesklovatěla, jakoby zprůhlední (změní barvu), ale aby zůstala stále křupavá.
Koření raději vyndáme.
Ještě horké plníme do sklenic a zavařujeme:
Do prázdné myčky naskládáme sklenice (velké dolů, menší možno i nahoru) tak, aby se nedotýkaly, zapneme intenzivní program na 70-80 °C a necháme projít celý cyklus, poté klasicky vyndáme a otočíme dnem vzhůru.
Poznámka od kuchařky
Já zavařovala v myčce poprvé, neb mi manžel zarovnal ve sklepě zavařovací hrnec :o)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Dýňový kompot s ananasem, zavařený v myčce
-
OT
"Proč se klepou řízky."
helusa27:
Před časem jsem pořídil tenderizér a hledal jsem, v čem je lepší než klasické naklepávání masa...
Zkoušel jsem to několikrát s různým masem a vždy mi přišlo naklepané maso lepší...
No, pak jsem s pokusničením skončil, protože jsem si přečetl toto: https://www.neviditelnycert.cz/blog/popularne-nauc... -
helusa27 : děkuji za tip ,hned jsem si ji objednala v knihovně ,bohuźel , otázka je ,kdy si ji vyzvednu
-
rozmarynaH: To je konečně inteligentní přístup k vaření
- vědět proč
Díky moc! Doporučuji knihu Vladimíra Mikeše - Proč se klepou řízky. Tam jsou kuchařské postupy také vysvětleny tímto způsobem, malinko víc populárním.
-
Hella: Heli, já to nezkoušela nikdy. Nedávno byl o zavařování pořad v TV a tam bylo řečeno, že v myčce je teplota maximálně 70 stupňů a něž ta voda dopadne na sklenice už má méně stupňů a že to nestačí. Každopádně, hodně lidí to dělá a jsou spokojení, takže to asi funguje
-
Jana Pá: Jani, a co by to mělo dělat v myčce? Já jsem sem dala před více než 4 roky recept na zavařování v myčce https://www.toprecepty.cz/recept/28254-zavarovani-... a nikdy jsem s tím neměla problém, nic se nekazilo. Co jsi měla konkrétně na mysli?
-
Používat myčku na zavařování je
, zkuste si přečíst, co dá zavaření v myčce
-
Dělám identicky, jen bez ananasu. Postup je správný
. Dýně se musí naložit do octové vody. Kdyby se to neudělalo, při zavařování by absolutně změkla a rozpadala se. Nebyla by jako kompot moc chutná. Naložení do octové vody způsobí, že se dýně nerozvaří.
Tento jev (vysvětlení dr. Koláře z Přírodovědecké fakulty UK v Praze) souvisí s polysacharidy ze skupiny pektinů, které se během vaření rozloží na monosacharidy a vařená rostlinná potravina měkne.
V okyseleném prostředí (chemická reakce zvaná beta-eliminace) je odbourávání pektinů pomalejší, takže brambory a mnoho dalších potravin, jako třeba dýně, zůstávají tvrdé.