Dýňový kompot s ananasem, zavařený v myčce

Zavařeniny Doba přípravy: 2 dny 7 názorů

Zavařeniny Doba přípravy: 2 dny 7 názorů

Suroviny

1. den
4,5 kg na kostičky nakrájené dýně
330 ml octa
10 litrový hrnec/kbelík
2. den
1 kg cukru
2 velká skořice
10 hřebíčků
2 limety/citron (bez slupky na kolečka)
2,7 – 3 litry vody
1 plechovka ananasu

Postup přípravy receptu

  1. První den dýni očistíme, vydlabeme, okrájíme slupku a nakrájíme na kostičky.
    Dýni zalijeme octem a vodou, zatížíme např.talířem, aby byla dýně potopená, zakryjeme a dáme do chladna.

  2. Druhý den vodu, ve které se macerovala dýně, musíme vylít!

  3. Vše svaříme cca 2 - 5 minut, aby dýně tzv. zesklovatěla, jakoby zprůhlední (změní barvu), ale aby zůstala stále křupavá.

  4. Koření raději vyndáme.

  5. Ještě horké plníme do sklenic a zavařujeme:
    Do prázdné myčky naskládáme sklenice (velké dolů, menší možno i nahoru) tak, aby se nedotýkaly, zapneme intenzivní program na 70-80 °C a necháme projít celý cyklus, poté klasicky vyndáme a otočíme dnem vzhůru.

Poznámka od kuchařky

Já zavařovala v myčce poprvé, neb mi manžel zarovnal ve sklepě zavařovací hrnec :o)

Komentáře k receptu Dýňový kompot s ananasem, zavařený v myčce

  • casino casino

    OT
    "Proč se klepou řízky."
    helusa27: :-)
    Před časem jsem pořídil tenderizér a hledal jsem, v čem je lepší než klasické naklepávání masa...
    Zkoušel jsem to několikrát s různým masem a vždy mi přišlo naklepané maso lepší...
    No, pak jsem s pokusničením skončil, protože jsem si přečetl toto: https://www.neviditelnycert.cz/blog/popularne-nauc...

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    helusa27 : děkuji za tip ,hned jsem si ji objednala v knihovně ,bohuźel , otázka je ,kdy si ji vyzvednu :-//

    Odpovědět

  • helusa27 helusa27

    rozmarynaH: To je konečně inteligentní přístup k vaření :-!:yes: - vědět proč :-) Díky moc! Doporučuji knihu Vladimíra Mikeše - Proč se klepou řízky. Tam jsou kuchařské postupy také vysvětleny tímto způsobem, malinko víc populárním.:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Hella: Heli, já to nezkoušela nikdy. Nedávno byl o zavařování pořad v TV a tam bylo řečeno, že v myčce je teplota maximálně 70 stupňů a něž ta voda dopadne na sklenice už má méně stupňů a že to nestačí. Každopádně, hodně lidí to dělá a jsou spokojení, takže to asi funguje :-)

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Jana Pá: Jani, a co by to mělo dělat v myčce? Já jsem sem dala před více než 4 roky recept na zavařování v myčce https://www.toprecepty.cz/recept/28254-zavarovani-... a nikdy jsem s tím neměla problém, nic se nekazilo. Co jsi měla konkrétně na mysli?

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Používat myčku na zavařování je :no:, zkuste si přečíst, co dá zavaření v myčce :-?

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Dělám identicky, jen bez ananasu. Postup je správný:yes:. Dýně se musí naložit do octové vody. Kdyby se to neudělalo, při zavařování by absolutně změkla a rozpadala se. Nebyla by jako kompot moc chutná. Naložení do octové vody způsobí, že se dýně nerozvaří. :yes:
    Tento jev (vysvětlení dr. Koláře z Přírodovědecké fakulty UK v Praze) souvisí s polysacharidy ze skupiny pektinů, které se během vaření rozloží na monosacharidy a vařená rostlinná potravina měkne.
    V okyseleném prostředí (chemická reakce zvaná beta-eliminace) je odbourávání pektinů pomalejší, takže brambory a mnoho dalších potravin, jako třeba dýně, zůstávají tvrdé.

    Odpovědět

Tématické fráze: dýňový kompot s octem zavařování dýně jako ananas jak nalozit dyni dýnový kompot kompot z dýně jako ananas dynovy kompot zavarovani recept na zavareni dyne dýnový kompot recepty dýňový kompot bez zavařování zavařovaní dýně v myčce recept na dýňový kompot dynovy kompot recept zavařujeme v myčce zavarovani dynovy kompot dýňový kompot -příprava zavařujeme ananas dýnový kompot s ananasovým kompotem dynovy kompot s ananasom zavařování dýnového kompotu zavařujeme dyni