Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kuře
Zdroj: Toprecepty, mika59

Kuře patří mezi oblíbené suroviny na vaření. Stále častěji je ale nutno přemýšlet nad tím, co vychází nejvýhodněji. A než kupovat zvlášť části na polévku, na pečení, více se vyplatí koupit celé kuře a připravit z něho hned 4 jídla. Připomeňte si s námi běžnou praxi našich babiček.

Celé kuře

Připravovat celé pečené kuře se vyplatí jen tam, kde je hodně strávníků. V případě rodiny o 4 členech stačí takové střední kuře až na 4 jídla. Nezbude nic, nebudete muset nikoho přemlouvat k dojídání zbytků a budete vařit úsporně. Celé kuře můžete koupit třeba v akci a rovnou více kusů a hned je naprocovat do mrazničky.

Z každého kuřete vždy ostrým nožem odřízněte stehna, křídla a prsíčka. Skelet si dejte zvlášť a stejně tak kůži a různé části kuřecího sádla. Ze skeletu připravíte polévku, sthena a křidýlka upečete, prsíčka si necháte na minutky a kůži a odřezky sádla můžete využít na skvělé kuřecí škvarky. Následující recepty berte jako inspiraci, jak právě jendotlivé části kuřete využít. 

Kuřecí polévka

Příprava kuřecího vývaru není tak časově náročná jako příprava vývaru z hovězích nebo vepřových kostí. Přesto je obzvláště na podzim a v zimě užitečný i na dodání síly. Pokud máte koupeno kuře s vnitřnostmi, budou se výborně hodit do polévky.

Na samostatný vývar potřebujete kuřecí skelet, kořenovou zeleninu, bobkový list, 5 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření a sůl. Dejte kuřecí skelet do hrnce, přidejte očištěnou a pokrájenou zeleninu a zalijte vše studenou vodou. Osolte, přidejte koření a přiveďte k varu. Ztlumte a nechte pomalu táhnout půl hodiny až hodinku a půl. Občas seberte pěnu. Hotový vývar přeceďte.
Náš tip: Vychutnejte si kuřecí vývar s krupicovými nočky a zeleninou

Pečená stehna a křídla

Pečená stehna a křídla patří mezi vůbec neoblíbenější jídla. Můžete je jednoudše jen vložit do pekáčku, osolit, případně dokořenit paprikou nebo zázvorem, podlít troškou vody a upéct v předehřáté troubě na 180 °C doměkka. Ke koření můžete přidat muškátový oříšek, ale i česnekový prášek. Výborné je pečené kuře s rýží v jednom pekáčku, kdy využijete výpek z kuřete na provonění rýže. Obojí se lépe chuťově propojí. Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte na kuře pálivou papriku, chilli a nešetřete na zázvoru.
Náš tip: Připravte si pečená stehna na bramborách a žampionech podle tohoto videoreceptu.

Pokrm z prsou

Kuřecí prsa jsou velmi vděčným kouskem masa. Využijete je na řízečky přírodní i obalované, připravíte z nich čínská jídla, hodí se do těstovin, ale také do různých zapečených směsí. Pokud máte rádi bramboráky a chybí vám v nich maso, můžete brambory zkombinovat s kysaným zelím a kuřecím masem, a vytvořit tak po česneku voňavé zelníky s kuřecím masem
Náš tip: Jedna polovina prsou vystačí pro 3 strávníky. Stačí prsa opéct v pánvi a smíchat s uvařenými těstovinami a sýrem, případně jen s těstovinami a pestem.

Kuřecí škvarky

Připravujete pouze škvarky z vepřového sádla? Tradičně se chystaly škvarky i z tučných odřezků kůže a sádla kuřete. Jak foodbloger pan Cuketka alias Martin Kuciel připomíná, říká se tomu „šmalc“. V poslední době se na toto zpracování tak trochu pozapomnělo. Kuřecí tuk můžete vzít ze všech tučných částí. Ideální je připravovat škvarky najednou z více množství, aby se jejich výroba více vyplatila. Lepší je si tedy odřezky postupně schovávat v mrazáku. Skladujte je v pevně uzavřené nádobě nebo sáčku. Výhodou je také to, že mrzlé kousky se lépe krájejí a nevyklouzávají z rukou.

Na přípravu potřebujete kuřecí kůži a sádlo, Cuketka radí v poměru 3:1, na 1cm rozkrájené kousky, dále cibuli nasekanou na střední kostičky a trochu vody na podlití. Jak foodbloger vysvětluje, tuk získáte pomalým škvařením kůže a sádla v kastrolu s tlustým dnem.

Na začátku kousky podlijte trochou vody a škvařte na mírném plameni. Občas promíchněte, aby se kůže nepřichytávala. Na konci procesu do sádla přidejte cibuli. Ta postupně karamelizuje a s kuřecími škvarky vytvoří voňavoučké kousky kuřecí kůže a cibulky. Celý proces trvá zhruba hodinu. Sádlo a kůže ve vodě nejprve povolí, poté začnou pouštět tuk a voda se bude postupně odpařovat.

Nespěchejte, tohle pomalé probublávání bude trvat něco přes hodinu. Občas vše míchněte vařečkou, aby se kousky kuřete nepřilepily na dno. Pak záleží na vás, jestli budete chtít škvarky zvlášť, nebo raději s tukem. Případně je přeceďte, třeba přes plátýnko. Skladujte v chladu a temnu. 
Náš tip: Kuřecí škvarky můžete zobat jen tak samotné, se sádlem je namazat na chleba, ale také třeba připravit výbornou škvarkovou pomazánku

Zdroje informací:
https://www.cuketka.cz/

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

28. 3. 2023 19:32

:-? Mám dotaz k počtu porcí - text článku: "V případě rodiny o 4 členech stačí takové střední kuře až na 4 jídla." - 4 jídla pro 4 jedlíky = 16 porcí - to nevím, kde je vzít, i když porce budou malé.
2 křídla = 2 porce
2 stehna = 4 porce
2 prsa = 6 porcí (podle článku)
celkem 12 porcí,
tudíž ještě 4 porce chybí - jedině že by chybějící 4 porce tvořila ta trocha škvarečků a kosti k olíznutí, jinak nevím, kde je vzít.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Ráda bych si myslela, že mi možná někdy někdo odpoví, ale z dosavadní zkušenosti vím, že se tak nikdy nestane. Autorky jen napíší článek, vezmou si peníze a o víc se nestarají. Chceš se na něco zeptat? Máš smůlu. Chceš upozornit na chybu? Máš smůlu. :no:

Nadja Nadja

28. 3. 2023 19:03

;-) Kuřecí (slepičí) sádlo škvařím už spoustu let - vytrhám ho ze všech částí kuřete, kde ho nechci při pečení mít, oberu i všechno z kůže. Nejprve částečně vyškvařím sádlo, pak sliji část sádla a přidám kůži ve větších kusech, aby se dobře vypekla. Po slití sádla škvarečky i chipsy z kůží trochu osolím a je hotovo. Dělám na pánvičce i jen z jednoho kuřete.
Sádlo dávám do těsta, příp. na něm i smažím. Je to prastarý recept z rodiny tety, i mojí babičky.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více