

Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím
Suroviny 4 porce
- Maso:
- 1 Kg vepřové plece
- 250 g špeku
- olej
- koření na vepřové maso (Koření „avokádo“)
- majoránka
- mletý kmín
- červená paprika
- Sůl
- pepř
- Slejšky:
- Mouka
- 1000 g vařených brambor
- asi 300 g hrubé mouky
- 1 velké vejce nebo 2 malá
- sůl
- 800 ml studené vody
- 2000 ml vroucí vody
- zelí nebo okurky
- petržel
Postup přípravy receptu
Maso prošpikujeme. Poté potřeme olejem a nasypeme na něj koření (množství majoránky, pečených mas, kmínu a červené papriky asi 2 špetky). Pekáč vymažeme olejem a vložíme do něj maso. Pečeme asi 2 hodiny při teplotě 250°C. Asi v polovině pečení maso nakrájíme na 6 plátků a přilejeme k němu 250 ml vody. Za častého polévání necháme dopéct. Podáváme se slejškami a zelím.
Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den dopředu. Jako studené je oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme. Do důlku, který uděláme uprostřed rozklepneme vejce a posypeme částí mouky a ručně vypracujeme těsto. Podle potřeby přidáváme mouku. Množství mouky je orientační, záleží na kvalitě brambor. Musí vzniknout hladké husté těsto, ze kterého půjdou vytvarovat slejšky. Těsto rozdělíme na dvě nebo tři části. Mezi tím si připravíme vodu, kterou dáme na plotnu vařit. Poté si na prkénko dáme mouku a začneme dělat malé válečky (na délku asi 7 cm a tloušťku 3 cm). Válečky musí být asi jako malé šišky. Mezitím si připravíme vodu, kterou dáme na plotnu vařit. Když se začne vařit, dáváme po několika várkách do hrnce připravené slejšky, které vaříme 15-30 minut. Místo se zelím můžeme slejšky a plec také podávat s okurkou. Na ozdobu dáme na maso, na slejšky petržel
Poznámka od kuchařky
Tento recept vymyslel Libor Luňáček (Jen vepřovou plec)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím
-
Výborný recept
Asi jsem tochu natvrdlá
proč je v surovinách u slejžků 800 ml studené vody a ještě 2000 ml vroucí vody
-
Anna Kocikova:Naše prababi taky, dělaly je z uvařených brambor a šrotu.
-
1974andrea:
Prababička šlejškama ty husy opravdu krmila a já jsem jí je kradla
moc mi chutnaly
Recept je hezký,líbí se mi+5
-
pro zájemce o šlejšky
http://kulinarskerecepty.blogspot.com/2006/10/prav...
-
Honzo.mat., vítám tě v naší Topkové rodině jako nového člena a přeji ti, aby se ti u nás líbilo
jinak recept je skvělý, ale polemizovala bych s tebou o tom, že "šlejšky" vymyslel Libor Luňáčekjá je znám a dělávala je moje babička a to je sakra dávno
Škoda, že není foto, ale dávám ti 4.bod
-
Nevím, ale šlejšky jseou docela velké šišky (7x3 cm), je to podle šlejšek, kterými se vykrmovaly dříve husy. Teda, pokud mě paměť neklame
-
toto bude ukrutně dobrééé
ještě, že tu není foto...už bych olizovala monitor -
Jana Remkova: jj, už jsem si našla, nočky
aháá, už jsem zas chytřejší a dá se to prý dělat i přes cedník
-
spagetka: spagi, jako nočky, nemáme to tady někde? Fakt nevím. Zkusíme zadat... Vlastně jsou to malé bramborové šištičky
-
Jana Remkova: dobře, ale jaký to tedy má tvar? Jako knedlíky, noky?
-
spagetka: nene, jsou to šlejšky, u nás se tomu tak říká
Honzo, škoda, že není fotopostup, ale jinak vím, že je to skvělé jídlo
Vítej na Topreceptech -
Slejškami myslíš asi šišky? Jinak podobně dělám