Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indická kuchyně je plná barev, výrazných chutí a vůní. A právě taková je i skupina kari pokrmů. Co jsou to vlastně kari pokrmy a jak byste si je měli připravit? V orientaci vám pomůže tento článek.

Co je kari a z čeho se skládá

Karí je tamilský (národ, který žije i v Indii a Cejlonu) pokrm. Jedná se vlastně o ragů a patří do něj různé druhy nakrájeného masa, ryb, zeleniny. Existuje i vegetariánská varianta kari s tofu. Vše je zalito hustší omáčkou s nejrůznějším kořením. Přílohou bývá indický chléb zvaný naan nebo chléb chapati, ale i rýže (nejoblíbenější je basmati). Kari, jak se u nás jídlu říká, nebo také anglicky curry, se rozšířilo nejen do celé Indie a jihovýchodní Asie. Oblíbený je téměř po celém světě.

Miska čerstvého kari je požitkem pro smysly. Je silně kořeněné a většinou mívá nažloutlou barvu způsobenou kořením kurkuma. Chuť kari je různá podle druhu pokrmu. Může vás méně či více prohřát. Jednotlivé pokrmy mají mnoho variant přípravy. Kuřecí tikka masala z jedné rodiny bude nejspíš jiné než recept rodiny další.

Kari je také suchá směs koření právě na přípravu kari pokrmů. Základem bývá již zmíněná kurkuma, dále mletý kmín, mletý koriandr, mletý zázvor a černý pepř. V Indii se často na přípravu kari používá směs zvaná garam masala, ve které je kardamom, římský kmín, černý pepř, skořice, hřebíček, badyán, bobkový list, muškátový oříšek a koriandr. I ingredience garam masaly se ale liší podle území, každé má svou podobu. V kari omáčkách také najdete smetanu, jogurt nebo kokosové mléko. 

Jak připravit indické kuřecí kari

Základní verze bez použití chilli papriček má krásnou jemnou chuť a je skvělá pro lidi, kteří preferují méně pikantní verzi. Na toto kari budete potřebovat 3 kuřecí prsa nakrájená na malé kousky (bez tuku a šlach), 1 lžíci přepuštěného másla ghí nebo rostlinného oleje, 2-3 různě barevné papriky, 250 g rozpůlených cherry rajčat, chilli podle vašich chutí, 1 plechovku kokosového mléka, jemně nakrájený 2-3cm zázvor, 4-5 jemně nasekaných stroužků česneku, 1 lžíci kmínu, 1 svazek nasekaného koriandru, lžičku garam masaly, lžičku kurkumy.

Připravte si ingredience. Papriky zbavte semínek a nakrájejte je na zhruba 2cm trojúhelníkové kousky, nakrájejte kuře a polovinu rajčat. Ve woku rozehřejte ghí a asi 30 sekund smažte semínka kmínu. Pak přidejte kurkumu a asi půl hrnku vody. Výpary mohou být štiplavé. Promíchejte a přiveďte k varu. Přidejte tolik vody, aby pokrm „neplaval“. Přidejte kuře a míchejte, dokud nebude dobře propečené.

Pak přidejte papriku a rajčata a po troškách přilévejte kokosové mléko. Vše promíchejte a nechte vařit asi 40 minut na mírném ohni za občasného míchání. Zhruba po 20 minutách přidejte garam masalu. Směs nechte probublat a zredukovat, aby byla omáčka hustší. Konzistence se výrazně změní. Nakonec můžete přidat chilli podle chuti. Pokud máte u stolu strávníky různých chutí, udělejte mírnou verzi, kterou odlijete, a do druhé části přidáte chilli. Těsně před podáváním přidejte nasekaný koriandr. Připravit si můžete i toto kari s mangem a kešu.

Indická

Když se řekne indická kuchyně, většina z nás si asi představí silně kořeněné, pikantní až pálivé jídlo. Je to sice zjednodušené, ale platí to – indická gastronomie je postavena na mixech koření a…

Jak uchovávat a zmrazovat kuřecí kari

Zbytky kari skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě. Sníst byste ho měli do tří až čtyř dnů. Kari můžete ale také zhruba na dva měsíce zmrazit v nádobě, která se hodí do mrazničky.

Náš tip: Podívejte se do fotogalerie pod hlavní fotkou, jak připravují kari naši čtenáři a inspirujte se!

Zdroje informací:

sukhis.com
thespruceeats.com
recipesformen.com
wikipedia.org

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více