Holka u plotny radí: Z jednoho těsta uděláte 6 druhů cukroví od čoko koleček po ořechové dortíčky. Necelé kilo vyjde na 150 Kč
21. 11. 2022 Vaření
Chcete si letos usnadnit práci? Na 6 chuťově rozdílných druhů cukroví vám bude stačit jedno těsto. Vyzkoušela jsem za vás, že jen díky drobným úpravám v surovinách lze z jednoho těsta upéct několik plnohodnotných a chuťově i vzhledově různých druhů. A nikdo to nepozná!
Cukroví z jednoho těsta
Je to obecně známá věc, že z klasického lineckého těsta se dají vykrojit různé tvary a tím udělat jakoby jiné cukroví. Ale tento postup lze ještě vylepšit, když těsto při přípravě trochu upravíme a pak rozdělíme na 5 nebo více dílů a každý z nich jinak ochutíme. Ochucení by mělo být natolik výrazné, že po upečení budou jednotlivé druhy cukroví chutnat skutečně jinak. Tak, aby bylo možné z jednoho těsta udělat čokoládová kolečka, ořechové dortíčky, slepovaná srdíčka, košíčky s krémem nebo kokosové cukroví a další druhy.
Přesně o to jsem se pokusila minulý týden a rovnou můžu prozradit, že pokus vyšel. Cukroví u nás doma slavilo velké úspěchy. Pokud si budete chtít práci ještě více usnadnit, můžete dokonce udělat jen jeden krém, který také pak různě dochutíte. O luxusním krému z másla a vajíček jsem psala loni a přesný recept najdete v odkazu níže. Za sebe můžu krém jedině doproučit, dělávám jej léta, chutná skvěle, dlouho vydrží a dá se ochutit skoro až na neomezeně možností. Recept najdete zde:
Mohlo by vás zajímat
Univerzální těsto na cukroví
Šest druhů cukroví
- Linecké cukroví slepuji domácí marmeládou, použila jsem borůvkovou. Na závěr se linecká srdíčka mohou ještě pocukrovat.
- Do košíčků jsem připravila následující krém: 1 vejce a 100 g moučkového cukru jsem šlehala nad párou do zhoustnutí. Přesný popis najdete zde. Hotový vychladlý krém jsem prošlehala se 100 g změklého másla. Část krému jsem použila do košíčků, zbylou část jsem ochutila lžící uvařené kávy a vznikl mi tak kávový krém, kterým jsem naplnila kávová kolečka.
- Kávová kolečka jsem naplnila krémem a poté ještě dozdobila kávovou polevou umíchanou ze 2 lžic moučkového cukru, 2 lžic horké vody a 1 lžičky instantní kávy. Na polevu můžete ještě nastrouhat čokoládu.
- Čokoládové dortíčky můžete slepit Nutellou nebo Nugetou, já jsem udělala čokoládovou ganache podle tohoto receptu. Poté jsem kolečka ještě dozdobila cákanci čokolády.
- Na citronové vějířky jsem nanesla citronovou polevu ze 2 lžic moučkového cukru, 1 lžíce horké vody a lžičky citronové šťávy. Do ještě vhlké polevy na vějířcích jsem nasypala strouhaný kokos.
- Ořechové dortíčky jsem naplnila směsí připravenou z mletých ořechů, másla a cukru (lze přidat i rum). Dělala jsem to od oka, ale odhadem stačí na toto množství lžice cukru, lžíce mletých ořechů a trochu másla. Slepené dortíčky jsem polévala čokoládou a zdobila půlkami ořechů.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na levné a výborné cukroví z vepřových škvarečků? S rybízovým džemem chutná fantasticky
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Dušičkové kosti: Staročeské cukroví nadchne svou křehkostí a nadýchaností, stejně jako boží milosti se smaží a obaluje v cukru