Domácí nebo kupovaná vánočka? V pekárně dáte za necelý kilogram skoro 200 Kč, doma si vánočku upečete za stovku
9. 12. 2022 Domácnost
Voňavá vánočka namazaná čerstvým máslem k nejhezčím svátkům roku neodmyslitelně patří. Domácí výroba není nejjednodušší disciplína, ale jakmile se jednou vypořádáte s nástrahami, které příprava těsta a pletení obnáší, už nebudete chtít jinak. Vyplatí se domácí vánočka jak finančně, tak i chuťově oproti té z obchodu?
Pravou chuť tradiční vánočky dodá máslo
Chuťově sice mohou domácí vánočce konkurovat kvalitní výrobky z pekařství obsahující máslo, jejich cena však zpravidla překračuje 200 Kč za kilogram. Složení těch cenově dostupnějších ovšem chuť na vánočku příliš nevyvolá. Jako příklad uvádíme vánočku s rozinkami a mandlemi z Alberta (foto v galerii výše):
pšeničná mouka, voda, cukr, řepkový olej, rozinky 4 %, mandle 3 %, droždí, vaječná melanž (vejce, regulátory kyselosti: octan draselný, kyselina mléčná, mléčnan draselný), zlepšovací přípravek (pšeničná mouka, ječná sladová mouka, emulgátor: e471, zahuštovadlo: xanthan, regulátor kyselosti: e341, barvivo: karoteny, vanilkové aroma), jedlá sůl s jódem (jedlá sůl, jodičnan draselný), citronové aroma, ovocná pasta (voda, glukózový sirup, cukr, jablečná dřeň, kyselina: kyselina citronová, modifikovaný bramborový škrob, citronové aroma, konzervant: sorban draselný), sušené odstředěné mléko, vanilkové aroma
Domácí vánočce bez přidaných látek ovlivňujících chuť, konzistenci a trvanlivost, se zkrátka nic nevyrovná. Zkuste ji vyrobit podle Top receptů:
Poctivá domácí vánočka
Domácí vánočka se vyplatí i finančně
Nepočítáme-li čas strávený výrobou domácí vánočky, na surovinách oproti kupovanému výrobku ušetříte. Ani ty nejlevnější vánočky s rozinkami a sypané mandlemi v přepočtu na kilogram neseženete pod 120 Kč, ingredience a energie na přibližně kilovou domácí vánočku dle Top receptů vyjdou na asi 110 Kč. A může to být i méně, podaří-li se vám sehnat některé suroviny ve výhodné akci. Oproti kvalitním výrobkům z pekařství uspoříte dokonce polovinu nákladů.
Pro představu, co je na domácí vánočku potřeba a kolik vás to bude stát: 600 g hladké mouky: 15 Kč, 140 g cukru krupice: 5 Kč, 250 ml plnotučného mléka: 7 Kč, 30 g čerstvého droždí: 6 Kč, 1 vejce: 6 Kč, 120 g másla: 30 Kč, 50 g rozinek: 8 Kč, 25 g mandlových lupínků: 10 Kč, koření a citronová kůra: 3 Kč, vejce a mandle na potření a posypání: 10 Kč, energie: 10 Kč = 110 Kč
Mohlo by vás zajímat
10 nejčastějších chyb při výrobě vánočky
Jak už bylo zmíněno výše, vánočka je složitější disciplína a aby byl výsledek opravdu lepší, než kupovaný produkt, je třeba dodržet pár pravidel. Jaké chyby se v domácích podmínkách často opakují?
- Ingredience jsou příliš studené: Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, aby těsto správně nakynulo. Před samotnou výrobou by tedy měly alespoň hodinu odpočívat mimo lednici.
- Vysoká teplota mléka: Mléko je třeba zahřát, aby se aktivovaly živé kultury v droždí. Příliš vysoká teplota je však zabije a kvásek se nepovede. Ideální je teplejší mléko, ve kterém ale bez problémů udržíte prst.
- Máslo nahrazené margarínem: Náhražky při pečení domácí vánočky nejsou pro výslednou chuť i konzistenci žádoucí. Když už je to nevyhnutelné, použijte místo margarínu sádlo v poměru 1:1 s máslem.
- Málo propracované těsto: Hnětení těsta vyžaduje svůj čas, aby se ingredience správně spojily a vánočka nepopraskala.
- Kynutí v nevhodné teplotě: Není pravidlo, že čím větší teplo, tím rychlejší a lepší kynutí. V příliš vysoké teplotě opět bakterie hynou, na studeném místě zase těsto nenaběhne tolik, jak by bylo třeba. Ideální je zabalit mísu s těstem do utěrky a nechat kultury pracovat například pod peřinou.
- Dlouhé kynutí těsta: Ve vhodných podmínkách je ideální doba na kynutí přibližně 3 hodiny.
- Rozinky a mandle přidané brzy: Veškeré kousky přidejte do těsta až po jeho vykynutí. Dřívější zapracování může ovlivnit nadýchanost těsta.
- Pečení bez zajištění: Po upletení propíchněte vánočku na třech místech podélně špejlí. Zajistíte si tak, že se nerozpadne. Tento krok můžete vynechat, pokud umíte dobře uplést vánočku ze 6 nebo 9 pramenů.
- Vysušení vánočky: Proti vysušení přidejte do trouby nádobu s vodou.
- Otevírání trouby během pečení: Teplotní šok způsobený otevřením dvířek trouby během pečení způsobí, že vánočka spadne a výsledek už nezachráníte. Po upečení ji nechte chladnout v pokojové teplotě, nikoli na studeném místě.
Tip pro mlsné děti - vánočkové tousty s domácí nutellou
Doma upečená vánočka podléhá rychlejší zkáze, než ta nadopovaná přídavnými látkami. Jakmile už pečivo není vhodné na namazání máslem a džemem, zkuste plátky vánočky potřít domácí nutellou, slepit po dvou k sobě a zapéct v toustovači. Pak už stačí jen poprášit přes sítko moučkovým cukrem a soutěž o nejlepší dětskou snídani máte v kapse.
Náš tip: Podívejte se, jaké ceny jsme zmapovali v obchodech, na trhu nebo v pekárně tento týden:
Zdroje informací:
kosik.cz
rohlik.cz
albertdomuzdarma.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dulce de leche: Tuhle jihoamerickou sladkost si snadno připravíte i ve vlastní kuchyni
V doslovném překladu zní jako „mléčná sladkost“.… Číst více
Jak připravit domácí karamelky? Překvapte přátele či rodinu bonbony vlastní výroby!
Známe je spíš jako bonbony z obchodů, v minulosti… Číst více
Jak připravit karamelovou polevu. Vyzkoušejte postup podle videa
Také milujete karamel nebo karamelovou polevu, ale ještě jste ji sami nevyráběli nebo vyráběli a nepovedla se? Naše návodné video vám ukáže jak na to… Číst více
Jednoduché a rychlé kouzlení s kukuřičnými lupínky. Jako karamelové hrudky nebo hromádky nemají chybu
Hromádky z kukuřičných lupínků v karamelu Postup je velmi jednoduchý a poradí si s ním i začátečníci. Budeme potřebovat kromě kukuřičných lupínků… Číst více
Slano-sladké mámení: Jak na slaný karamel, aby se nespálil a nebyl plný hrudek?
Milujete karamel, ale jeho příprava se vám nedaří… Číst více
Hříšně dobrý koláč Banofee: Anglický dezert s karamelem vznikl v kuchyni hladových mnichů
Jen si to zkuste představit: souhra křupavého… Číst více
Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek
Ke kávě jste je dostali už asi víckrát, možná je… Číst více
Tipy na nejlepší polevy na zmrzlinové poháry: Čokoládovou znáte, ale jak chutná zrcadlová?
Připravili jste skvělý dezert, ale něco tomu… Číst více
Koláč sester Tatinových upečete s našimi radami hned napoprvé a perfektně. Bez čeho se neobejdete?
Z čeho se koláč peče Důležité je ovoce, raději čerstvé, protože kompotované obsahuje hodně vody, která by po otočení korpusu promáčela těsto.… Číst více
Jablko ve skořicovém županu je originální a jednoduchá cukrovinka. Vyzkoušejte ji podle nejlepšího receptu
Jablka jsou velmi populární podzimní ovoce, které milují všechny věkové kategorie. Na tomto kulatém plodu si můžeme pochutnávat až do jara, pokud… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na domácí křupavé cini minis z tortilly: Snadná a rychlá snídaně voní skořicí a připravená je v cukuletu
Když zbyde vánočka, co z ní připravit? Francouzský toust nebo jednoduchý crumble!
Domácí nebo kupovaná vánočka? V pekárně dáte za necelý kilogram skoro 200 Kč, doma si vánočku upečete za stovku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 9 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 10 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 11 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 17 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 19 hodinami
Komentáře
9. 12. 2022 19:24