Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Voňavá vánočka namazaná čerstvým máslem k nejhezčím svátkům roku neodmyslitelně patří. Domácí výroba není nejjednodušší disciplína, ale jakmile se jednou vypořádáte s nástrahami, které příprava těsta a pletení obnáší, už nebudete chtít jinak. Vyplatí se domácí vánočka jak finančně, tak i chuťově oproti té z obchodu?

Pravou chuť tradiční vánočky dodá máslo

Chuťově sice mohou domácí vánočce konkurovat kvalitní výrobky z pekařství obsahující máslo, jejich cena však zpravidla překračuje 200 Kč za kilogram. Složení těch cenově dostupnějších ovšem chuť na vánočku příliš nevyvolá. Jako příklad uvádíme vánočku s rozinkami a mandlemi z Alberta (foto v galerii výše): 

pšeničná mouka, voda, cukr, řepkový olej, rozinky 4 %, mandle 3 %, droždí, vaječná melanž (vejce, regulátory kyselosti: octan draselný, kyselina mléčná, mléčnan draselný), zlepšovací přípravek (pšeničná mouka, ječná sladová mouka, emulgátor: e471, zahuštovadlo: xanthan, regulátor kyselosti: e341, barvivo: karoteny, vanilkové aroma), jedlá sůl s jódem (jedlá sůl, jodičnan draselný), citronové aroma, ovocná pasta (voda, glukózový sirup, cukr, jablečná dřeň, kyselina: kyselina citronová, modifikovaný bramborový škrob, citronové aroma, konzervant: sorban draselný), sušené odstředěné mléko, vanilkové aroma

Domácí vánočce bez přidaných látek ovlivňujících chuť, konzistenci a trvanlivost, se zkrátka nic nevyrovná. Zkuste ji vyrobit podle Top receptů:

Poctivá domácí vánočka

Domácí vánočka se vyplatí i finančně

Nepočítáme-li čas strávený výrobou domácí vánočky, na surovinách oproti kupovanému výrobku ušetříte. Ani ty nejlevnější vánočky s rozinkami a sypané mandlemi v přepočtu na kilogram neseženete pod 120 Kč, ingredience a energie na přibližně kilovou domácí vánočku dle Top receptů vyjdou na asi 110 Kč. A může to být i méně, podaří-li se vám sehnat některé suroviny ve výhodné akci. Oproti kvalitním výrobkům z pekařství uspoříte dokonce polovinu nákladů

Pro představu, co je na domácí vánočku potřeba a kolik vás to bude stát: 600 g hladké mouky: 15 Kč, 140 g cukru krupice: 5 Kč, 250 ml plnotučného mléka: 7 Kč, 30 g čerstvého droždí: 6 Kč, 1 vejce: 6 Kč, 120 g másla: 30 Kč, 50 g rozinek: 8 Kč, 25 g mandlových lupínků: 10 Kč, koření a citronová kůra: 3 Kč, vejce a mandle na potření a posypání: 10 Kč, energie: 10 Kč = 110 Kč

10 nejčastějších chyb při výrobě vánočky

Jak už bylo zmíněno výše, vánočka je složitější disciplína a aby byl výsledek opravdu lepší, než kupovaný produkt, je třeba dodržet pár pravidel. Jaké chyby se v domácích podmínkách často opakují?

  1. Ingredience jsou příliš studené: Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, aby těsto správně nakynulo. Před samotnou výrobou by tedy měly alespoň hodinu odpočívat mimo lednici.
  2. Vysoká teplota mléka: Mléko je třeba zahřát, aby se aktivovaly živé kultury v droždí. Příliš vysoká teplota je však zabije a kvásek se nepovede. Ideální je teplejší mléko, ve kterém ale bez problémů udržíte prst.
  3. Máslo nahrazené margarínem: Náhražky při pečení domácí vánočky nejsou pro výslednou chuť i konzistenci žádoucí. Když už je to nevyhnutelné, použijte místo margarínu sádlo v poměru 1:1 s máslem.
  4. Málo propracované těsto: Hnětení těsta vyžaduje svůj čas, aby se ingredience správně spojily a vánočka nepopraskala. 
  5. Kynutí v nevhodné teplotě: Není pravidlo, že čím větší teplo, tím rychlejší a lepší kynutí. V příliš vysoké teplotě opět bakterie hynou, na studeném místě zase těsto nenaběhne tolik, jak by bylo třeba. Ideální je zabalit mísu s těstem do utěrky a nechat kultury pracovat například pod peřinou.
  6. Dlouhé kynutí těsta: Ve vhodných podmínkách je ideální doba na kynutí přibližně 3 hodiny.
  7. Rozinky a mandle přidané brzy: Veškeré kousky přidejte do těsta až po jeho vykynutí. Dřívější zapracování může ovlivnit nadýchanost těsta.
  8. Pečení bez zajištění: Po upletení propíchněte vánočku na třech místech podélně špejlí. Zajistíte si tak, že se nerozpadne. Tento krok můžete vynechat, pokud umíte dobře uplést vánočku ze 6 nebo 9 pramenů. 
  9. Vysušení vánočky: Proti vysušení přidejte do trouby nádobu s vodou.
  10. Otevírání trouby během pečení: Teplotní šok způsobený otevřením dvířek trouby během pečení způsobí, že vánočka spadne a výsledek už nezachráníte. Po upečení ji nechte chladnout v pokojové teplotě, nikoli na studeném místě.

Tip pro mlsné děti - vánočkové tousty s domácí nutellou

Doma upečená vánočka podléhá rychlejší zkáze, než ta nadopovaná přídavnými látkami. Jakmile už pečivo není vhodné na namazání máslem a džemem, zkuste plátky vánočky potřít domácí nutellou, slepit po dvou k sobě a zapéct v toustovači. Pak už stačí jen poprášit přes sítko moučkovým cukrem a soutěž o nejlepší dětskou snídani máte v kapse. 

Náš tip: Podívejte se, jaké ceny jsme zmapovali v obchodech, na trhu nebo v pekárně tento týden: 

Zdroje informací:
kosik.cz
rohlik.cz
albertdomuzdarma.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Jarmila09

9. 12. 2022 19:24

A v Tesco mají nejlepší vánočku, co znám. A za 36 Kč. :-)

Přidat komentář

Související obsah