Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý

18. 2. 2021 16:05

Vaření Kateřina Horáková

Piškotové dezerty jsou snadné a rychlé! (Ilustrační foto) Zdroj: Toprecepty.cz, frejka 55 Piškotové dezerty jsou snadné a rychlé! (Ilustrační foto) Zdroj: Toprecepty.cz, frejka 55
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to asi ne, ale rozhodně má moc pomoci hospodyňce, která nestíhá, s přípravou dezertu pro návštěvu nebo k nedělní kávě. Vybrali jsme tři naše oblíbené nepečené sladké recepty z piškotů, které zvládne opravdu každý. Vyzkoušíte?

Tiramisu "počesku"

Tiramisu je populární dezert z espressa, amaretta a mascarpone. Pokud se vám nechce shánět mascarpone, můžete jej nahradit měkkým tvarohem nebo tučnou zakysanou smetanou. Nebude to pak sice pravé Tiramisu, ale chuť bude stále skvělá.

Co budeme potřebovat:

  • 1 balíček obyčejných piškotů nebo balíček cukrářských piškotů
  • 500 gramů mascarpone nebo měkkého tvarohu nebo tučné zakysané smetany (smetana je nejméně vhodná, ale jde to)
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 espresso nebo 1 malý hrnek silné černé kávy (lze použít i rozpustnou)
  • 50 ml amaretta (volitelné)

Postup: V míse vyšleháme smetanu ke šlehání, přidáme oba druhy cukru, a pak do směsi ruční metlou vmícháme mascarpone/tvaroh/zakysanou smetanu. V mističce smícháme kávu s amarettem, případně necháme samotnou kávu. Připravíme si formu na dort nebo nějakou jinou vhodnou nádobu. Piškoty zlehka namáčíme do kávy a klademe je do formy, dokud nevznikne vrstva. Tu zasypeme kakaem. Pak vytvoříme vrstvu krému. Opět ji poklademe piškoty v kávě, posypeme kakaem. Následuje ještě jednou krém a celý dezert završíme vrstvou piškotů a kakaa. Hotový dezert necháme přes noc zatuhnout v lednici. Tip: Při přípravě domácího Tiramisu se nám osvědčilo vyskládat do formy suché piškoty a kávou je jen pokapat. Namáčené piškoty se totiž rychleji "rozblemcají" a konzistence celého dezertu bude řidší, než by měla být.

Nejrychlejší recepty: Dvoubarevná hrnková bábovka je hotová za 30 minut!

Nejrychlejší recepty: Dvoubarevná hrnková bábovka je hotová za 30 minut!

Nepečený dort s ovocem

Absolutní klasika a rychlovka, která už zachránila nejednu zapomenutou oslavu narozenin!

Co budeme potřebovat: 

  • 1 až 2 balíčky piškotů podle velikosti a typu formy
  • 500 gramů jahod či jiného lesního ovoce, případně konzervované ovoce, například broskve
  • 500 ml zakysané smetany
  • 2 vanilkové cukry
  • želatina (volitelné)

Postup: Zakysanou smetanu smícháme s cukrem. Do zvolené formy vyskládáme vrstvu piškotů, tu pak zalijeme krémem. Krém poklademe kousky ovoce. Následují piškoty, pak znovu krém a zase ovoce. Opakujeme, dokud stačí forma a suroviny, ale končit bychom měli ovocem. Tip: Pokud pracujete s ovocem v konzervě, ze šťávy z plechovky můžete vyrobit ovocnou želatinu a tou celý dort dotáhnout k dokonalosti. Hotový dezert necháme přes noc zatuhnout v lednici.

Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít

Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít

Srnčí hřbet s čokoládou a oříšky

Zkuste něco netradičního - nepečený srnčí hřbet je to pravé ořechové pro milovníky čokolády!

Co budeme potřebovat:

  • 1 balíček piškotů
  • 300 gramů čokolády na vaření nebo jiné kvalitní hořké čokolády
  • 1 lžíci kakaa holandského typu
  • 100 gramů oříšků, nejlépe mandlí, ale mohou být i vlašské
  • 3 lžíce kokosového oleje nebo másla
  • 1 plechovka Salka

Postup: V parní lázni si rozpustíme čokoládu, vmícháme do ní kokosový olej nebo máslo a na závěr také Salko. Dobře promícháme. Odstavíme a ihned přisypeme kakao. Poté do směsi přijdou nasekané oříšky. Formu vyložíme alobalem a na dno dáme trochu čokoládové směsi. Tu poklademe piškoty. Pak znovu čokoláda s oříšky a znovu piškoty. Pokračujeme, dokud forma není plná. Končíme vrstvou čokolády. Alobal přeložíme, aby byl celý dezert zakrytý a necháme ho přes noc zatuhnout v lednici.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář