Horký nápoj Mokrý vrata: Jak na vylepšenou verzi svařáku podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka?
29. 12. 2022 Vaření
V zimním obdobím přijde vhod se něčím zahřát i zevnitř. Pokud byste rádi vyzkoušeli něco jiného než tradiční svařák nebo grog, možná vás osloví drink, který vařil Jaroslav Sapík v pořadu Jiřího Babici. Mokrý vrata mají opravdu grády a po tomto nápoji vám bude teplo spolehlivě.
Svařené víno je nejlepší nápoj na zahřátí
Svařené víno patří k nejoblíbenějším zimním nápojům, hlavně v předvánočním čase, kdy si jej nejčastěji kupujeme na adventních trzích. Stejně tak jej oceníte i na horách, jako vnitřní kamínka funguje horký alkoholický drink přímo úžasně. Svařák takto skvěle působí nejen proto, že jde o teplý nápoj, ale i díky koření, jež mu dodává chuť. Ne náhodou se do něj používá koření, jež vyniká svými zahřívacími schopnostmi, jako je skořice, hřebíček, badyán a někdy i kardamom.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit svařák?
Základní verze svařáku je založena jen na již zmiňovaném koření, navíc se často přidává i citrusová kůra pro chuť. Kromě toho najdete i spoustu receptů na různé vylepšené druhy svařáku. K oslazení tohoto aromatického nápoje lze použít místo cukru i karamel, javorový sirup či med, které mu dodají opět jinou a výraznější příchuť. Zahřívací a trochu i léčebné účinky svařáku pak podpoří zázvor a občas se do něj přidává i sušené ovoce – rozinky, švestky, brusinky, případně i čerstvé (např, jablka či pomeranče).
Mohlo by vás zajímat
Mokrý vrata vylepšuje rum i griotka
Přestože pro někoho je svařák díky vínu silný až až, někteří si jej ještě zvýrazňují různými lihovinami – rumem, whisky, ovocnými pálenkami nebo fortifikovaným vínem (portské). Právě na spojení různých druhů alkoholu je založen i nápoj Mokrý vrata, který pro Jiřího Babicu připravil ve společném pořadu známý šéfkuchař Jaroslav Sapík. Pokud byste jej chtěli vyzkoušet, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: kvalitní silné červené víno (cca 500 ml), cukr podle chuti, kolečko citronu, 50 ml rumu, 50 ml griotky, kousek skořice
Postup: Víno nalijte do hrnce a zahřejte. Přidejte cukr, kolečko citronu a zamíchejte. Ve chvíli, kdy se nápoj pomalu začíná vařit, přilijte panáka rumu a griotky a na dochucení skořici a nechte chvíli zahřívat. Přelijte do sklenic a podávejte s plátkem cuitronu.
A proč se nápoji říká Mokrý vrata? Když jej totiž vypijete třeba po návratu z lyžovačky, vmžiku se opotíte, jak se říká „jako vrata od chlíva“ a je vám teplo.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kandovaná dýně je pochoutkou, zdrojem energie i součástí některých moučníků. Kandovat dýni není složité a zvládne to každý
Kandovat dýni je snadné, pokud máte, kde ji usušit. Nabízíme postup, podle kterého to zvládne každý. Semínka jsou plná užitečného zinku, který… Číst více
Kandovanou dýni můžeme přidat do sladkých moučníků nebo ji mlsat jako bonbóny
Často používanou dýní na kandování je hokaido - je to nejen kvůli její zářivě oranžové barvě, ale také kvůli dobré zpracovatelnosti (nemusí se loupat… Číst více
Jak na kandovanou dýni: Sladké bonbony z podzimní zeleniny jsou tak dobré, že mizí ze stolu bleskovou rychlostí
Jednou z neoddělitelných součástí oslav… Číst více
Dýně nasladko: Ve sladké verzi dají dýním druhou šanci i jejich zarputilí odpůrci
K přípravě sladkých jídel můžete použít dýni hokaido, ale také dýni máslovou, případně i muškátovou. Využívá se syrová nastrouhaná dužina nebo předem… Číst více
Komentáře (1)