Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na kandovanou dýni: Sladké bonbony z podzimní zeleniny jsou tak dobré, že mizí ze stolu bleskovou rychlostí
Zdroj: Toprecepty, Jana Dorazinova

Jednou z neoddělitelných součástí oslav Halloweenu jsou dýně. Do slupky se vyřeže strašidelný obličej, co ale s vydlabanou dužinou? Pokud upřednostňujete dýni nasladko, zkuste tu kandovanou. Je to ideální možnost, jak si uchovat chuť dýně až do zimy.

Dýně do sladkých i slaných jídel

Dýně jsou úžasná podzimní zelenina, které si ceníme hlavně pro její univerzálnost. Hodí se totiž k úpravě naslano i nasladko. Můžete z ní udělat polévku, zeleninové ragú i ji zapéct do lasagní nebo dají se osmažit jako chipsy.

Stejně tak dobře dýně využijete i do sladkých jídel. Koláč z křehkého těsta s dýňovou náplní je takovou halloweenskou klasikou, dýňové pyré se hodí i do dalších moučníků, třeba chlebíčku, bábovky nebo i koblihů.

V případě, že máte dýně příliš, většinou se tento problém řeší jejím uskladněním ve formě kompotů nebo marmelád. Na sušení, což je další oblíbený způsob konzervace ovoce či zeleniny, dýně moc vhodná není, můžete ji ale kandovat neboli napustit cukrem

Kandovaný dýně místo bonbonů

Kandované znáte zřejmě třešně nebo citronovou či pomerančovou kůru, které se pak používají většinou místo rozinek do různých moučníků. Kandovaná dýně je takovou méně obvyklou kandovanou pochoutkou.

Využít se dá ale stejným způsobem do různých moučníků, je ale tak dobrá, že je skoro lepší si na ni pochutnávat jen tak, zkrátka, když dostanete chuť na něco sladkého. Díky povaření kousků dýně a naložení do cukernatého roztoku prodloužíte trvanlivost dýně až na 1 rok a získáte jakési dýňové bonbonky.

Jak kandovat dýně

Proces kandování je poměrně zdlouhavý, neboť zabere několik dní, pracný však tolik není, navíc se příprava kandované dýně kvůli její vynikající chuti rozhodně vyplatí. Vyzkoušet můžete třeba kandovanou dýni s příchutí pomeranče podle našeho ověřeného receptu. 

Budete potřebovat: 1 kg dýně, 2-3 citrony, 2 pomeranče, 1/2 kg cukru. 
Dýni očistěte a dužinu nakrájejte na kostičky. Zalijte vodou tak, aby byla dýně přikrytá. Přidejte šťávu ze 3 citronů a nechte uležet aspoň 12 hodin.

  1. Po zhruba 12 hodinách citronovou vodu slijte a dýni nechte na sítu okapat. Pak ji vsypejte do vhodné nádoby a přidejte šťávu z pomerančů a cukr. Promíchejte a nechte opět uležet nejlépe 12 hodin.
  2. Další den dejte dýni i s cukrem do hrnce a vařte na mírném stupni cca 10-12 minut, až dýně zesklovatí. Pak ji sceďte a nechte pořádně okapat.
  3. Okapanou dýni naskládejte do sušičky a sušte 10-14 hodin. To, že je hotovo, poznáte tak, že se dýně bude lepit, ale nesmí být mokrá. Pokud nemáte sušičku, přendejte dýni na plech vyložený pečicím papírem a sušte v horkovzdušné, pootevřené troubě rozehřáté na teplotu cca 50 °C, dokud nepůjdou kostičky snadno od papíru a nebudou se lepit k sobě navzájem.
  4. Hotovou kandovanou dýni dejte ji do misky a opět posypejte cukrem a obalte ji v něm.

Dýně v cukru na mexický způsob

Pokud máte na proslazenou dýni chuť, ale nemáte tolik času, můžete vyzkoušet rychlejší variantu, která je v Americe známá jako candied pumpkin.

Tato pochoutka však pochází z Mexika, kde jí místní říkají Calabaza En Tacha a jde o tradiční pokrm nebo spíš dezert připravovaný při příležitosti Dia de Muertos, což je mexická obdoba Halloweenu.

Užijete si v ní koncentrovanou chuť dýňového koláče, dobrota je ovšem dietnější a bezlepková, neboť je bez těsta, a navíc ji uděláte během chvilky. Jak na to?

Budete potřebovat: 1 střední dýni, 280 g třtinového cukru nebo panely, 3 celé kousky skořice, 1 pomeranč nakrájený na plátky a 4 šálky vody.

  1. Dýni nakrájejte na proužky a odstraňte semínka a provázky. Do velkého a těžkého hrnce cukr, skořici a plátky pomeranče. Přidejte čtyři šálky vody a přivede k varu. Občas zamíchejte.
  2. Jakmile se cukr rozpustí, vložte do vody kousky dýně. Snižte teplotu, hrnec přikryjte a nechte vařit. Vařte asi 20-30 minut na mírném ohni, dýně bude hotová, až změkne a nasákne část sirupu. 
  3. Jakmile je dýně uvařená, vyjměte ji z hrnce velkou děrovanou lžící, přendejte na talíř a přikryjte alobalem, aby zůstala teplá. Sirup dál vařte a redukujte, dokud nezhoustne. Pak vraťte kousky dýně do hrnce, aby se obalily sirupem.
  4. Dýni podávejte teplou nebo při pokojové teplotě přelitou sirupem. Dýně bude mít lepší chuť druhý den, proto je lepší ji nechat odležet.

Nás tip: Hledáte-li nějaký moučník, do kterého byste mohli využít dýňové pyré, zkuste třeba bábovku podle našeho video receptu.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více