Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Corn dog aneb Párek v rohlíku na špejli. Slavnou americkou pouliční specialitu si snadno uděláte i doma
Zdroj: Freepik, freepik

Milujete různé fastfoodové speciality? Pokud máte v oblibě párky v rohlíku nebo spíš jejich americké příbuzné hot dogy, možná vás zaujme i corn dog. V této verzi hot dogu pečivo nahrazuje křupavé kukuřičné těstíčko, jeho příprava je ale jednoduchá, a navíc se dobře jí i případně i na cestách.


Trochu jiný hot dog

Corn dog u nás sice není tak známý jako klasický hot dog, v USA jde však o klasickou pochoutku pouličních stánků s občerstvením a nejen tam. Corn dogy jsou populární i v dalších koutech světa, např. v Kanadě, v Austrálii, v Argentině, na Novém Zélandu nebo dokonce v Japonsku či v Jižní Koreji. Ve skutečnosti ale tato pochoutka pochází z Texasu, kam se ovšem dostala s německými přistěhovalci. Ti se zabývali výrobou klobás a napadlo je uzeninu namočit do silné vrstvy kukuřičného těstíčka a osmažit.

Údajně jsou takové pochoutky doloženy již ve dvacátých letech minulého století. V té době se ale nenapichovaly ještě na špejli. Tato praktická vychytávka vznikla o trochu později, ihned se setkala ale s úspěchem. Podle jiné verze je ale corn dog opravdu ryze texaský a vznikl prý ve 30. nebo začátkem 40. let minulého století. Vymysleli jej údajně jistí Carl a Neil Fletcherovi, kteří corn dogy představili na Minnesotském státním veletrhu pod názvem Pronto Pups. Zajímavostí je, že párek obalený v kukuřičném těstíčku a napíchnutý na špejli připomíná grilovaný kukuřičný klas, který se také často podává na špejli.

Corn dog jako pouliční spoecialita

V současnosti jsou corn dogy oblíbeným pouličním občerstvením, ti nejlepší prodejci je dokonce na ulicích připravují čerstvé tak, že párky přímo před zraky zákazníků namáčejí do kukuřičného těsta a pak smaží v oleji. V obchodech jsou ale běžné i mražené polotovary, které jen stačí osmažit nebo upéct v troubě. Originální corn dogy jsou s párkem nebo klobásou, existují ovšem i verze plněné sýrem, který se po osmažení krásně rozteče. Stejně jako hot dogy se i corn dogy nejčastěji podávají s hořčicí případně s kečupem nebo s nějakou omáčkou. Corn dogy se s oblibou prodávají i na různých sportovních zápasech, na společenských událostech, poutích a často jsou oblíbeným pohoštěním na domácích grilovačkách.

Recept na pravý americký corn dog

Corn dog je poměrně jednoduchý na přípravu a snadno ho vyrobíte i v domácích podmínkách. Americká dobrota je ideální nejen jako pohoštění třeba ke sledování nějakého sportovního zápasu v televizi, ale třeba i na dětskou oslavu. Jde totiž o dokonalou kombinaci kukuřičného těsta, které ja na povrchu krásně křupavé a uvnitř příjemně vláčná, s klobásou, která zůstává díky těstíčku hezky šťavnatá, A jak tedy corn dogy připravíte?

Budete potřebovat: 12 menších párků, 240 g hladké kukuřičné mouky, 160 g hladké mouky, 50 g krystalového cukru, 1 lžíci prášku do pečiva, 1/4 lžičky soli, 400 ml podmáslí, 1 velké vejce, 1 lžíci olivového nebo rostlinného oleje a 1 lžíci medu.

Postup:  Do velkého hrnce nalijte dostatek oleje. Připravte si párky, otřete je papírovou utěrkou a zapíchněte do nich špejle. Smíchejte suché přísady (kukuřičnou mouku, mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl). Mokré přísady (podmáslí, vejce, 1 lžíce oleje a med) prošlehejte. Smíchejte mokré a suché přísady a prošlehejte je. Těsto nalijte do vysoké sklenice a namáčejte do něj párky.

Párky ponořte rovně do těsta a trochu jimi zatočte, aby se zcela obalily. Přebytečné těsto nechte odkapat. Olej rozpalte na teplotu 180 °C a každý corn dog  v něm nejprve krátce chvíli podržte po dobu 5-7 vteřin, aby se zpevnil, teprve pak jej dejte do oleje a smažte 3 minuty nebo dozlatova. Smažte vždy maximálně 2-3 corn dogy najednou a podle potřeby je otáčejte, aby rovnoměrně zhnědly. Přendejte je na mřížku, aby vychladly a podávejte s hořčicí nebo s kečupem.

Zdroje informací: 
Bar-s.com
Natashaskitchen.com
Tastingtable.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více