Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Crema Catalana je lehký smetanový dezert s tenkou karamelovou krustou, ochucený skořicí a šťávou a kůrou z citrusů. Velmi často se zdobí čerstvým ovocem, které v kombinaci s citrusy zajistí krému dokonalou chuť.

Crema Catalana je španělská verze francouzského dezertu Creme Brulée - smetanového pudinku s karamelovou krustou na povrchu. Jejich hlavní odlišností je použití citrusů a skořice v katalánském krému, které mu dodají svěží chuť a vůni.

Jak připravit Crema Catalana

Jeho příprava není složitá, rozhodující je vhodná teplota a hladká konzistence. Potřebujeme:

  • 600 ml 31% smetany nebo plnotučného mléka
  • 70 g krupicového cukru
  • 4 žloutky
  • 30 g kukuřičného škrobu

Rozkrájený citrón (případně pomeranč) a 1 ruličku skořice svaříme krátce s mlékem nebo smetanou a odstavíme. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny a za stálého míchání přilijeme většinu mléka. Směs pomalu vaříme a přitom přiléváme zbytek mléka s rozmíchaným škrobem. Hustý krém nalijeme do mističek a dáme vychladit.

Vychlazený dezert stejnoměrně posypeme třtinovým nebo bílým cukrem a pomocí pistole povrch opálíme do podoby karamelu. Pokud nemáme pistoli, můžeme krátce zapéct krém v troubě pod grilem. Další možností je použití flambování.

Bojíte se přípravy Crema Catalana? Podle našeho videa si můžete připravit vanilkový pudink, který posypete cukrem a zapečete pod grilem nebo opálíte pistolí:

Sladké drobečky

Krém je sladkokyselý díky přidané šťávě a kůře z citrusů, proto na ozdobení volíme sladší druhy ovoce - jahody, třešně, broskve, maliny, borůvky, mango nebo ovoce kompotované.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více