Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Víte, co je mac 'n' cheese? Americká lahůdka dostane i vás! Uvařte si ji podle našeho návodu
Zdroj: Wikimedia Commons, Martin - https://www.flickr.com/photos/ugod/4820238049/, CC BY 2.0

Těstoviny se sýrem zní možná fádně, ale přitom v základu o nic jiného v jídle zvaném mac 'n' cheese nejde. Na druhé straně; tak jednoduché, abyste jen uvařili makarony a posypali je sýrem, to zase není. Kalorická bomba a zároveň slavná americká klasika mac 'n' cheese má své zásady. Naučte se je a ohromte rodinu fantastickou novinkou.

Od sýra k bešamelu 

Těstoviny se sýrem byly poprvé zmíněny ve 14. století v italské kuchařce The Liber de Coquina a tohle jídlo se skládalo jen z těstovin a parmazánu. Trochu vylepšená verze pak sestávala z těstovin zapečených se sýrem, máslem a kořením. O tomto pokrmu s názvem makerouns se psalo také již ve 14. století, ale pro změnu ve středověké anglické kuchařce The Forme of Cury. Verzi mac 'n' cheese nejpodobnější té dnešní popsala v 18. století v knize The Experienced English Housekeeper její autorka Elizabeth Raffald. Elizabeth použila k zapečení těstovin bešamelovou omáčku se sýrem čedar a navrch to ještě posypala parmazánem. A vznikl zázrak! Jídlo uvnitř byla šťavnaté a lahodné a nahoře fantasticky křupavé. Není divu, že si jej oblíbili strávníci na celém světě.

Jak na mac 'n' cheese

Na zapečené makarony se sýrem neexistuje jeden jediný „ten pravý“ recept. Je to jako s tradiční pochoutkou české kuchyně - svíčkovou omáčkou; u té má také každá rodina svoji vlastní verzi. Ale stejně jako u svíčkové je i základ mac 'n' cheese vždy stejný, a to jsou těstoviny, ideálně makarony nebo kolínka, bešamel a sýr. Někdy se místo bešamelu dává zakysaná, hodně tučná smetana, případně kondenzované neslazené mléko. Zbytek už je velmi snadný. Těstoviny se uvaří v mírně osolené vodě do poloměkka. Je totiž potřeba počítat s tím, že další tepelná úprava bude následovat a sůl jídlu dodá ještě omáčka a sýr. Scezené těstoviny se smíchají s bešamelem a sýrem, případně několika druhy sýrů (cheddar, parmazán, gouda…) a tato směs se dá do vhodné zapékací nádoby. Vše se nahoře ještě znova posype sýrem a zapeče dozlatova. Poměry surovin, stejně jako volba sýrů je na vás.

Vychytávky

Co udělá dobré makarony se sýrem ještě lepšími? Pár drobností. Předně omáčka, v níž budete těstoviny zapékat, by měla být sama o sobě dobrá. K tomu jí dopomůže jednak máslo, ale pak také jemná hladká mouka a nakonec muškátový oříšek. Bez něj nemá bešamel ten správný šmrnc. Hustotu a jemnost může bešamelu dodat také čerstvý krémový sýr. Vmíchejte jej až nakonec, po provaření mouky. Smíchané těstoviny se sýrem (nebo sýry) a omáčkou pak můžete ještě vylepšit dle své chuti troškou nasekané chilli papričky, šunkou nebo smaženou cibulkou. Pokud už se vám sbíhají sliny, neváhejte a makarony se sýrem vyzkoušejte. A i když to bude těžké, nezapomeňte se rozdělit s ostatními členy rodiny!

Komentáře

verah

30. 3. 2022 17:00

Tonja: Viděla jsem jeden nějaký díl Zoufalých manželek a tam ta jedna přinesla něco, čemu říkala "zapékané makarony", ale to, co tam bylo vidět, skutečně vypadalo jako kolínka.

Tonja

1. 5. 2021 15:55

Je vidět, že autorka článku překládala z amerického zdroje. V případě tohoto jídla se v žádném případě nepoužívají makaróny. Makaróny originál jsou totiž něco jako dlouhé duté špagety.
Američané však slovo makarony (macheroni) používají pro zcela jiné těstoviny, které jsou podobné naším kolínkům, ale jen mírně prohnutým.

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více