Vzpomínáte na oblíbený jemný moučník s chutí a vůní citronového aroma? Narazit na něj dnes v běžném obchodě je téměř nemožné. Co je však snadné, to je domácí příprava citronové babety, díky které můžete zapomenout na přidané chemické látky a vychutnat si skvělou nadýchanou pochoutku v té nejčistší podobě.
Oblíbený moučník „Husákových dětí“
Citronová babeta se začala ve velkém vyrábět v sedmdesátých letech a jednalo se tehdy o jediný produkt svého druhu. Kvůli jemnosti a vysoké rozpadavosti se babeta pekla přímo v kulaté hliníkové misce, ve které se i prodávala, zabalená do celofánu. Byla tak ideální svačinou na cesty nebo rychlou snídaní pro celou rodinu.
Podle našeho průzkumu vyrábí citronovou babetu v současné době pouze 4 pekárny v republice a nejlevnější 250gramové balení se dá sehnat za 43 korun. Nejlevnější výrobek má ovšem také nejdelší seznam ingrediencí ve složení a není žádné překvapení, že většinu položek tvoří různé látky vylepšující chuť, vůni, vzhled i konzistenci výrobku, neboli různá "éčka".. Vyplatí se tedy naladit se na nostalgickou vlnu a upéct si tento jednoduchý třený moučník doma.
Článek z magazínu
Patříte-li do generace tzv. Husákových dětí, jistě se vám vybaví rýžový nákyp. Pro jedny voňavá pochoutka od babičky s nadýchanou peřinkou sněhu na povrchu, pro jiné něco, čemu by se rádi vyhnuli.…
Recept na citronovou babetu
Na formu o průměru 26 cm budete potřebovat 250 g polohrubé mouky, 220 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 100 ml oleje, 100 ml vody, 2 chemicky neošetřené citrony a špetku soli. Na polevu si připravte 180 g moučkového cukru, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci horké vody a 1 lžíci oleje. Dále pak bude třeba máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy. Jak na to?
Žloutky s cukrem utřete do pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a po částech přimíchávejte do žloutkové pěny. Dále přidejte olej, vodu, šťávu z citronů (1 lžíci si nechte na polevu) a kůru z jednoho citronu. Vymíchejte hladké těsto. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do těsta. Hotové těsto vlijte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Citronovou babetu pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je propečená. Pokud se na špejli nalepí těsto, pečte dalších 5 minut a opět vyzkoušejte. Zatímco bude moučník chladnout, připravte si citronovou polevu.
K moučkovému cukru přidejte citronovou šťávu, horkou vodu a olej a vymíchejte hladkou polevu, kterou babetu potřete. Místo polevy lze také povrch posypat přes sítko moučkovým cukrem.
Článek z magazínu
Kombinace kuřecího masa s kompotovanou broskví zasypanou sýrem byla na konci 20. století velkým restauračním hitem. Později někteří slavní šéfkuchaři nad retro pokrmem ohrnovali nos. Přitom, ruku na…
A jak obstojí domácí babeta v porovnání s kupovanou po finanční stránce?
250 g polohrubé mouky (6 Kč), 400 g moučkového cukru (14 Kč), 1 prášek do pečiva (4 Kč), 4 vejce (24 Kč), 100 ml oleje (6 Kč), 2 bio citrony (28 Kč), ostatní ingredience haléřových položek (1 Kč), energie (10 Kč) = 93 korun
Domácí babeta z tohoto množství ingrediencí bude přibližně 2,5x větší, než ta kupovaná. Nejlevnější průmyslový výrobek o stejné velikosti by stál přibližně 108 korun. Babetu se tedy vyplatí vyzkoušet nejen kvůli skvělé chutí domácího moučníku, ale také úspoře peněz.
Článek z magazínu
Poleva může být v případě cukroví tou závěrečnou „třešničkou na dortu“, tedy něčím, co z už tak dobré sladkosti udělá ještě lepší. Aby tomu tak ale opravdu bylo, je potřeba vědět, kdy, co a jak. A…
Další citronové moučníky
Citrusy dávají moučníkům neodolatelnou svěžest. Máte raději krémovější dezerty s citronovou příchutí? Vyzkoušejte třeba moučník politý citronovým želé se smetanovou náplní. Citronové muffiny či bábovka jsou velmi jednoduchou klasikou. Chcete-li však ohromit své blízké něčím opravdu luxusním, pusťte se do francouzského citronového koláče ozdobeného opečenými bílkovými špičkami.
Zdroje informací:
makova-panenka.cz
dvevtroube.blogspot.com
kosik.cz
albertdomuzdarma.cz
autorka kuchařek pro děti
Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Komentáře
28. 1. 2023 13:53
28. 1. 2023 13:02