

Francouzský citronový koláč
Suroviny
- 160 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 30 g krupicového cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
- Krém:
- 350 ml vody
- 1 vanilkový pudink (měla jsem Zlatý klas)
- 4 lžíce cukru
- 50 g másla
- 2 žloutky
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 1 vanilkový extrakt
- Sníh:
- 3 bílky
- 3 lžice krupicového cukru
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička solamylu nebo maizeny
Postup přípravy receptu
Na vál dáme prosátou polohrubou mouku, cukr a na plátky nakrájené změklé máslo. Přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto. Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vyválíme válečkem do požadovaného tvaru a přendáme do formy. Pomocí rukou upravíme a vytlačíme i do stran.
Vidličkou propícháme a částečně předpečeme ve vyhřáté troubě na 180°C. Těsto musí být pečené jen do růžova, budeme ho ještě jednou dopékat. Troubu nevypínáme.
Na krém si rozmícháme v troše vody vanilkový pudink, vlijeme do kastrolu s vodou, přidáme cukr, šťávu a kůru z citronu a uvaříme pudink. Do hotového zamícháme máslo a žloutky a ještě 1 minutu povaříme.
Necháme trochu zchladnout - jen co ušleháme sníh. Nalijeme, či spíše rozetřeme na předpečené těsto a navrch dáme ušlehané bílky. Bílky šleháme s pár zrnky soli na dvojnásobný objem, pak postupně přidáváme krupicový cukr, stále šleháme, až se budou dělat měkké špičky, nakonec zašleháme cukr moučku a škrob. Pak můžeme podle svých představ koláč ozdobit.
Teplotu stáhneme na 120°C, vložíme zpět do trouby a ještě minimálně 15-20 minut dopečeme. Troubu vypneme, otevřeme a necháme zchladnout uvnitř - pomalu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Francouzský citronový koláč
-
Úžasný a vynikající recept! Koláč se rozplývá na jazyku a mizí před očima jak jsme ho rychle snědli!
Příprava není nijak těžká a upřímně si myslím, že spoustu lidí by ho ocenilo namísto narozeninových dortů jak je lehký! Mohl bych ho jíst po kilech!
Gustavo Woltmann -
Tento koláčik je fantastický!!!!
Už dávno som taký dobrý nespravila
vďaka za tento vynikajúci recept
-
Moooc dobrý koláč, zítra budu péct podruhé. Tak doufám že se mi zase povede
Akorát do sněhu dám 2 a 2 lžíce cukru, sníh byl dost sladký.
Nápad vařit pudink v mléce jsem měla také,ale ještě že čtu komentáře ...
-
Pavla: to jsem ráda - dlouho jsem ho nedělala a jak jsi mi to připomněla, hned mám na něj chuť
-
Dobrý den,prave jsem dopekla a nechala vyhladit,je to vynikající,povedlo se
-
hosta: Aha, aha, děkuji :)
-
Iveti: to bych asi nedělala, myslím, že by vlivem citronu mohlo srazit
-
Dobrý den, mohu se zeptat, ten vanilkový puding se může místo ve vodě vařit normálně v mléce?
-
Irrena:
-
hosta:Jituš i když je to lepkavé, stejně je to dobré
-
Irrena:tak je z toho setři a ozdob to šlehačkou
-
Irrena:
neboj, na budúce to bude dobré. Odvtedy som už ani ja nemala lepkavé "gumáky", ale už som napätá pri pečení snehového pečiva. Na príčinu nezdaru beztak neprídem.
-
magdalenka:přesně Magdalenko, to se stalo i mně
-
hosta:Jituško to už nepomůže, jsou úplně splasklé. Taky peču pusinky a rybízový koláč se sněhem, ale tohle se mi ještě nepovedlo
-
hosta: Tie pusinky som ja najprv sušila v rúre ako obyčajne, potom vybrala a nechala stáť v kuchyni. A spotili sa normálne
a boli také nejaké lepkavé a gumové. Mám dojem, že Irenke sa stalo niečo podobné.