Francouzský citronový koláč
Citronový koláč. Velmi oblíbený ve francouzsky mluvících zemích. Lahodná a osvěžující citronová chuť a křehké těsto spolu velmi přesvědčivě ladí. A kopec ochuceného sněhu z bílků korunuje sladkou tečkou dokonalý dezert.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 039 kJ / 3 116 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 39,41 g |
Tuky | 144,51 g |
Vláknina | 9,34 g |
Cholesterol | 1,02 g |
Sodík | 654 mg |
Sůl | 1,50 g |
Sacharidy | 409,88 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na vál dáme prosátou polohrubou mouku, cukr a na plátky nakrájené změklé máslo. Přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto. Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vyválíme válečkem do požadovaného tvaru a přendáme do formy. Pomocí rukou upravíme a vytlačíme i do stran.
Krok 2: Vidličkou propícháme a částečně předpečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Těsto musí být pečené jen do růžova, budeme ho ještě jednou dopékat. Troubu nevypínáme.
Krok 3: Na krém si rozmícháme v troše vody vanilkový pudink, vlijeme do kastrolu s vodou, přidáme cukr, šťávu a kůru z citronu a uvaříme pudink. Do hotového zamícháme máslo a žloutky a ještě 1 minutu povaříme.
Krok 4: Necháme trochu zchladnout - jen co ušleháme sníh. Nalijeme, či spíše rozetřeme na předpečené těsto a navrch dáme ušlehané bílky. Bílky šleháme s pár zrnky soli na dvojnásobný objem, pak postupně přidáváme krupicový cukr, stále šleháme, až se budou dělat měkké špičky, nakonec zašleháme cukr moučku a škrob. Pak můžeme podle svých představ koláč ozdobit.
Krok 5: Teplotu stáhneme na 120 °C, vložíme zpět do trouby a ještě minimálně 15-20 minut dopečeme. Troubu vypneme, otevřeme a necháme zchladnout uvnitř - pomalu.
Zveřejněno 9. 1. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Francouzský citronový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmLq
Moje poznámka
Francouzský citronový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmLq
Nejnovější recepty
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno před 14 hodinami
Dort Oreo bez vajec
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí yakitori
Přidáno 30. 6. 2025 21:11
Kuřecí tandoori špízy s koriandrovou omáčkou
Přidáno 30. 6. 2025 21:05
Grilovaná kachní prsa
Přidáno 30. 6. 2025 20:59
Barbecue kuře
Přidáno 30. 6. 2025 20:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovocný tvarohový koláč s drobenkou
janakrejzarova před 14 hodinami
Brokolicová polévka
Kajkajak před 14 hodinami
Koprová omáčka
radekfiala před 15 hodinami
Cuketové soudky plněné sýrem a šunkou
KrisZaezemi před 15 hodinami
Špaldový koláč s pudinkem a jablky
Zabiczka před 17 hodinami
Smetanová polévka s kysaným červeným zelím
MirekFM před 17 hodinami
Jogurtový ovocný koláč
maminka Machulka před 17 hodinami
Buchta "Orgasmus"
veronika_straka před 18 hodinami
Makový koláč s třešněmi
Moanka před 21 hodinami
Vepřové plátky s těstovinami
Moanka před 21 hodinami
Tématické fráze:
citronový koláč,
citronový koláč se sněhem,
recept na citronovy kolac,
francouzky citronovy kolac,
citronovy kolac recept,
francouzsky kolac,
francouzský citronový dort,
francouský citronový kolač,
recept citronový koláč,
recepty citronový koláč,
citronovi kolac,
citronový páj,
francouzské pusinky,
francouzský citronový krém,
citronovy francouzky koláč,
kolac z citronu,
dobrý citronový koláč,
peceny citronový koláč,
citronovy-kolac,
citronový koláč v páře
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr krupice,
žloutek,
sůl,
voda,
pudink vanilkový,
cukr,
máslo,
žloutek,
citron,
extrakt vanilkový,
bílek,
cukr krupice,
cukr moučkový,
solamyl
Komentáře (83)
Nebojte se toho, recepty od Jitky jsou vždy
Gustavo Woltmann