Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buffalo květák
Zdroj: Freepik, maris

Pikantní kuřecí křídla Buffalo jsou neodmyslitelně spjata se Severní Amerikou, kde je některé řetězce mají jako hlavní položku na menu a dokonce se zde pořádají festivaly zaměřené na tento světoznámý pokrm. Název Buffalo se však používá i pro jiná jídla obsahující stejnou omáčku. Jedním z nich je květák, který určitě stojí za to v Buffalo variaci vyzkoušet.


Z historie Buffalo Wings

Verzí toho, jak a kde přesně vznikl první recept na Buffalo Wings, je hned několik. Všechny se však shodují na městě původu, podle kterého nesou křidýlka svůj název.

Podle internetového magazínu history.com byla nejpravděpodobněji autorkou receptury Teressa Bellissimo, majitelka Anchor baru, kde v roce 1964 připravila pikantní křídla svému synovi a jeho přátelům jako půlnoční občerstvení při popíjení. Jak tomu občas u slavných pokrmů bývá, jednoduše použila suroviny, které měla zrovna po ruce a vytvořila Buffalo Wings. Dodnes se tato křidýlka podávají jako i původně s čerstvým řapíkatým celerem a dipem z modrého sýra, který mírně neutralizuje jejich pálivost.

Buffalo omáčka

Je to právě pikantní omáčka, která dává křidýlkům nezaměnitelnou chuť a kterou se dají ochutit i jiné smažené nebo pečené pokrmy. Hotová Buffalo omáčka se dá celkem běžně sehnat na internetu, její příprava ale není složitá a ingredience jsou běžně k dostání v supermarketech. Výhodou domácí výroby je, že si pálivost můžete přizpůsobit svým limitům.

Základem je jakákoli ostrá omáčka obsahující kajenský pepř. Máte-li v plánu vyzkoušet Buffalo květák, skvěle se k této zelenině hodí omáčka Sriracha, kterou najdete v supermarketu mezi exotickými surovinami. Tabasco ale udělá velmi podobnou službu. Dále nesmí chybět máslo, vinný ocet, sušený česnek a mletý kajenský pepř, kterým lze zvýšit level pálivosti dle libosti. Někdo přidává také worcestrovou omáčku a trochu medu nebo třtinového cukru.

Na jeden středně velký květák si připravte ½ hrnku ostré omáčky, ¼ hrnku másla, 1 lžíci vinného octa, ¼ lžičky sušeného česneku, větší špetku soli a mletý kajenský pepř podle chuti. Všechny suroviny dejte do hrnce, za stálého míchání přiveďte k varu, nechte probublávat asi 2 minuty a odstavte z tepla.

Květák à la Buffalo Wings

Na 1 středně velký květák budete potřebovat asi 120 g hladké mouky, 200 ml vody, špetku soli, předem připravenou domácí Buffalo omáčku (viz recept výše), 200 g zakysané smetany, 30 g plísňového sýra a řapíkatý celer. Jak na to?

Očištěnému květáku odstraňte tuhý košťál, rozeberte ho na růžičky a ty větší překrojte na polovinu. Z mouky, vody a soli umíchejte metličkou hladké těstíčko. Troubu rozehřejte na 200 °C. Květák obalte v těstíčku a odkládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vkládejte do rozehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Po 20 minutách pečení plech vyndejte z trouby a květák potřete Buffalo omáčkou ze všech stran. Pečte dozlatova a křupava dalších asi 15 minut.

Z řapíkatého celeru pomocí nože sloupněte vlákna a nakrájejte ho na špalíčky. Plísňový sýr rozmačkejte vidličkou a smíchejte společně s trochou smetany, zbytek smetany pak do směsi také zamíchejte. Celer a dip podávejte k hotovému Buffalo květáku.

Tip pro děti a odpůrce pálivého

Máte-li mezi strávníky někoho, komu pálivé jídlo nemůžete nabídnout, stačí pro něj část květáku nechat bez omáčky a dopéct jen v samotném těstíčku stejnou dobu.
 

Zdroje informací:

history.com
therecipecritic.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si