Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krupicovému koláči revani nelze odolat. Je úžasně vláčný a přímo omamně voní po citrusech
Zdroj: Wikimedia Commons, By Akerbeltz - Own work, CC BY-SA 3.0

Na první pohled vypadá jako normální buchta nebo piškot z plechu, koláč revani však není žádná dusivka. Je totiž celý prolitý voňavým sirupem, což mu dodává měkkost, šťavnatost a až hříšnou sladkost. Třešničkou na již tak dokonalém koláči jsou pak pistácie, mandle nebo kokos jako ozdoba.

Revani nebo basbousa?

Tento obvykle žlutý a sladkou šťávou nasosaný koláč je známý pod mnoha názvy. Vzhledem k tomu, v kolika zemích ho pečou, je to i poměrně logické. Jde o oblíbený dezert Blízkého východu. Kromě Řecka a Turecka je populární třeba i v Arménii nebo v Izraeli.

Nejznámější je název revani či ravani nebo basbousa, občas se mu říká i hareeseh nebo nammoura. A někdy je nazýván prostě a jednoduše krupicový nebo semolinový koláč. Kromě běžné mouky se do něj navíc používá buď klasická krupice nebo semolina – krupice získaná z tvrdozrnné pšenice, z níž se dělají kvalitní těstoviny a která dodá koláči žlutou barvu. Kromě krupice se do těsta často přidávají i mandle či mandlová mouka, v Řecku zase mají oblíbenou verzi s kokosem.  

Řecký sirupový koláč

Nejzajímavější je však na tomto moučníku sirup, jímž se přelévá. Ten se nalije na koláč a nechá se vsáknout, což revani neboli basbouse propůjčuje právě tu úžasnou vláčnost a možná až přehnanou sladkost. Díky tomuto sirupu se koláč v Řecku řadí do skupiny dezertů označovaných jako Siropiasta, což znamená sirupové dezerty. 

Patří tam třeba i slavná baklava a mnoho dalších moučníků, které jsou oblíbené v  zemích Blízkého východu. Sirup jímž se moučníky přelévají, však nebývá jen sladký, ale většinou i kořeněný nebo dochucený, nejčastěji skořicí, pomerančovou vodou, citronovou šťávou a někdy dokonce i růžovou vodou, jež je v některých zemích této oblasti rovněž populárním a hlavně hodně voňavým dochucovadlem moučníků.

Populární koláč z Blízkého východu

Historie koláče revani sahá až do osmanského období, kdy se turecká kuchyně rozvíjela a inovovala. Tento dezert byl původně připravován pro sultány a aristokracii, ale postupem času se stal oblíbeným po celé zemi. Jméno revani údajně pochází ze slova revan, což znamená třepat nebo míchat. Tento název odkazuje na způsob přípravy koláče, kdy se ingredience pouze míchají dohromady. Právě takto jednoduše se koláč připravuje stejně jako jakýkoliv jiný litý koláč.

Nejprve se smíchají vajíčka s cukrem a olejem, dokud se nevytvoří pěna. Poté se do směsi přidá krupice, mandlová nebo normální mouka a prášek do pečiva a vše se důkladně promíchá. Nakonec se koláč po upečení polévá ochuceným sirupem.

Díky jeho sladkosti je revani moučníkem pro výjimečné příležitosti a oslavy. Většinou vám jen stačí sníst kousek a vaše chutě na sladké jsou ukojeny. Aby koláč nevypadal moc obyčejně, zdobí se obvykle kokosovými lupínky, nasekanými zelenými pistáciemi nebo jinými ořechy, případně i ovocem nebo šlehačkou ke zmírnění sladké chuti.

V tureckých domácnostech jej často podávají společně s typickým tureckým čajem v malých skleničkách na znamení pohostinnosti. 

Recept na krupicový koláč revani

Máte-li rádi hodně sladké dezerty, je pro vás tento koláč ideální. Navíc je na přípravu mnohem snadnější než o trochu známější baklava. A jak tedy na něj? 

Budete potřebovat: 4 velká vejce pokojové teploty, 100 g cukru krystal, 55 g rozpuštěného másla, 1 lžičku vanilkového extraktu, 125 g jemné semoliny nebo běžné krupice, 100 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, ¼ lžičky soli. Na sirup si připravte: 200 g krystalového cukru, 1 a ½ šálku vody, 1 lžičku vanilkového extraktu, šťávu z jedné limetky, ½ šálku medu. Na ozdobu: ½ hrnku strouhaného slazeného kokosu a ½ šálku mletých pistácií.

Postup: V hrnci smíchejte ingredience na sirup, přiveďte k varu a vařte 5 minut do zhoustnutí. Odstavte a nechte vychladnout.

Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce prošlehejte s cukrem do pěny asi 4-5 minut. Přidejte máslo, vanilkový extrakt a opět prošlehejte. V jiné míse smíchejte mouku, krupici, prášek do pečiva a sůl. Suché přísady po částech vmíchejte do mokrých. Těsto nalijte do vymazané formu a pečte v troubě asi 25-30 minut.

Ještě horký koláč několikrát propíchněte párátkem a poté jej přelijte vychladlým sirupem. Nechte koláč vychladnout a odpočívat 1-2 hodiny, poté jej překlopte na servírovací talíř. Nakonec jej ozdobte kokosovými vločkami a pistáciemi.

Náš tip: Z krupice si můžete připravit i tento vynikající dort podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Thespruceeats.com
Amiraspantry.com
Tasteatlas.com

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více