Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pučálka z naklíčeného hrachu je zdravější a levnější než chipsy. Takhle jednoduše se navíc připravuje
Zdroj: Toprecepty, Danca

Pučálka je tradiční postní jídlo, které si připravovaly naše babičky. Pokrm z naklíčeného hrachu znaly i jako pálenec. Stačí na něj pouze pár surovin. Zjistěte, jak hrách správně naklíčit a využít v jídle.


Kde se vzala pučálka

Pučálka neboli pálenec je staročeským jídlem z naklíčeného hrachu, které se jedlo hlavně o předvelikonočním půstu. První písemná zmínka je dochována z 15. století, z dokumentu husitského teologa Jana Rokycany.

Pučálku dříve na ulici prodávaly babky pučálnice. Po tomto pokrmu se říkalo i první postní neděli. Pučálku si doma můžeme dát nejen v období půstu, kdy by se měla konzumovat bezmasá jídla, ale i jako obyčejný oběd, večeři. Dopřát si ji můžeme i po večeři, jen tak na křupání u televize. Název pučálka souvisí se způsobem přípravy jídla – vztahuje se k pučení neboli klíčení.

Z čeho se připravuje pučálka

Základem tohoto starého pokrmu je nabobtnalý a naklíčený hrách. Může se jednat o slanou i sladkou verzi. Sáhnout můžeme po zeleném hrachu, který je chuťově výraznější. Žlutý je zase lépe dostupný a stravitelnější. Hrách se po naklíčení opéká na tuku, nejlépe na másle nebo sádle. Ochucuje se solí a pepřem, v sladké verzi pak třeba cukrem nebo medem. 

Jak naklíčit hrách

Naklíčení hrachu není žádná věda. Hrách je možné nechat naklíčit jen trochu, případně delší dobu, a klíčky pak využijte v polévce a v dalších pokrmech. Klíčky jsou skvělým obohacením stravy. Dříve to tak dělaly na jaře hospodyně při nedostatku zeleniny.

Jak na klíčení hrachu? Vezměte si nízkou misku, nasypte do ní hrách, a zalijte ho studenou vodou. Dávkujte luštěninu opatrně, protože naklíčená semena poměrně nabydou, budou několikrát větší. Nechte 24 hodin máčet.

Pak slijte vodu a hrách v nádobě nechte naklíčit. Průběžně ale vodu slévejte a hrách proplachujte. Alespoň 3 x denně. Nesmí oschnout. Využívají se nakličovací misky a sklenice na klíčení. Pořídíte je na internetu už za zhruba 200 Kč. Nakličovací misky totiž mají otvory, odkud může odtékat voda. Přečtěte si více o nakličování. Hrách bude naklíčený za den až dva.

Česká

Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Proč je naklíčený hrách zdravý

Hrách naklíčením získá vyšší množství enzymů a vitamínů (vitamíny skupiny B, E, C, a provitamín A). Naklíčené luštěniny jsou stravitelnější a tolik nenadýmají.

Jak připravit pučálku

Slaná verze pučálky

Na přípravu budete potřebovat: máslo, naklíčený hrách, pepř a sůl. Jak na to? Připravte si pánev a rozehřejte na ní plátek másla. Když zpění, nasypte na něj naklíčený hrách, osolte špetkou soli, opepřete mletým pepřem a opékejte na prudkém plameni zhruba tři až pět minut.

Občas pánví zatřeste, ale pokud máte zelený hrách, tak nemíchejte, aby se neuvolnily slupky. Žlutý hrách je bez slupek, a tak míchat můžete. Opékáním hrách změkne, nasládne a bude trochu křupavý. Ochutnejte a pokud bude třeba, dosolte podle chuti.

Náš tip: Výbornou verzí je ta s přidaným česnekem nebo plátky cibule.

Sladká varianta pučálky

Příprava je zpočátku stejná. Když je hrách hotový, ochuťte ho medem (nebo cukrem). Přidat můžete i různé sušené ovoce: rozinky, nebo třeba jablka.

Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz
https://www.kucharkaprodceru.cz
https://cs.wikipedia.org
https://www.vitalia.cz

Náš tip: Připravte si tuto hrachovou polévku a jako zdravou ozdobu můžete přidat i naklíčený hrách

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat