Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hledáte nějakou bezkofeinovou alternativu ke klasické kávě? Zkuste kávu pampeliškovou! Připravuje se z kořene rostliny a chutná fantasticky. Jak na ni pro Toprecepty.cz poradí známá bylinkářka Linda Mahelová.

Z pampelišek využijete listy, květy i kořeny

Právě teď nastává ideální čas ke sběru různých jarních kvítků a bylinek. Nemusíte ale sbírat jen listy a květy. Některé bylinky se dají využít úplně celé, od květu až po kořínek. Jednou z takových bylin je právě pampeliška.

Zahrádkáři ji sice považují za plevel, v parku nebo na louce ale její žluté kvítky vídáme moc rádi. Pampelišky navíc mají široké možnosti využití v kuchyni. Z květů se dělá nejčastěji pampeliškový med, sirup či víno, listy se dají použít do salátů nebo klidně i do polévky a z kořenů se dá připravit vynikající nápoj, který můžete popíjet místo normální kávy. 

Kořeny pampelišek jsou ideální na výrobu kávy

Pampeliškovou kávu je sice možné koupit v obchodě, na rozdíl od ostatních kávovinových nápojů si ji ale snadno můžete udělat i doma. Předností této náhražky také je, že je oproti těm obilným přirozeně bezlepková, takže si ji mohou dopřát i celiaci.

Pampeliška je navíc výborná léčivka, která, jak říká pro Toprecepty.cz bylinkářka Linda Mahelová „blahodárně působí na celé tělo, posiluje ledviny, játra, žaludek, slinivku. Kořen pampelišky výrazně očisťuje játra, žlučník, a slezinu. Pomáhá vylučovat toxiny z těla a působí močopudně, což přispívá i k očistě ledvin a močového systému.“

Čas vyrazit na pampelišky

Pampelišky nyní rostou skoro všude a kvetou až do srpna. Nejlepší jsou ale první jarní rostlinky. Hlavně kořeny by se měly sbírat co nejdřív, ideální doba je na jaře (v březnu a v dubnu), nejlépe před rozkvětem, takže máte nejvyšší čas. Pokud byste to nyní nestihli, druhým obdobím ideálním ke sběru je podzim od konce září do prosince.

„Kořeny pampelišky sbíráme v čistých lokalitách. Sbíráme alespoň rok staré rostliny. Ty poznáme tak, že mají hustější a mohutnější listy a také kořeny těchto rostlin jsou silnější. Tenké kořeny jsou teprve z letošního roku a jsou velmi malé,“ radí Linda Mahelová. 

Přednosti pampeliškové kávy

Pokud si nasbíráte pampeliškové kořeny, je třeba je zpracovat co nejrychleji, nejlépe v den sběru. Pampeliškové kořeny mají mírně nahořklou chuť a dají se stejně jako listy používat do salátů. Nejčastěji se z nich ale připravuje právě pampelišková káva.

Ta má velmi příjemnou lehce nasládlou chuť, která trochu připomíná čekankovou kávu. Jestliže vás tento zdravý a léčivy nápoj zaujal, snadno si jej připravíte podle návodu bylinkářky Lindy. Jediné, co budete potřebovat, jsou právě kořeny pampelišek. Jak na to?

  • Kořeny nejprve omyjte od zeminy. Pak je nakrájejte na menší kousky a nechte usušit v sušičce, troubě nebo v blízkosti topení. Jakmile jsou dobře usušené (dají se lehce rozlomit), můžete se pustit do pražení.
  • Stačí vám na to obyčejná trouba. Kořeny rozložte na plech a pražte je při teplotě kolem 180 °C zhruba 15 minut. Mezitím kořeny kontrolujte, aby nedošlo k připálení, a občas promíchejte. Poté upražené kořeny nechte vychladnout. 
  • Upražené kořeny pak umelte v mlýnku nebo je rozmixujte v mixéru na prášek. Kávu poté připravte obvyklým způsobem. Lžičku prášku (nebo více – podle velikosti hrnku) stačí jen zalít horkou vodou, chvíli počkejte, až káva spadne ke dnu. Pak kávu přeceďte. 
  • Pampelišková káva je vynikající s mlékem a medem. „Do hotového jemně upraženého prášku z kořenů pampelišky ráda přidávám voňavé koření. Někdy skořici, vanilku nebo kardamom,“ doporučuje navíc Linda Mahelová. To, jak si kávu vychutnáte, zkrátka záleží už jen na vás. 

Náš tip: Z květů pampelišek si pak můžete připravit výborný pampeliškový med podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více