Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prostřeno v pátek zavítá do Břeclavi. Hostitelem je provozovatel minipivovaru Štěpán Přikryl. V jeho předkrmu se objeví jedlé květy. Víte, že svým hostům můžete bez obav naservírovat fialky, sedmikrásky, macešky, a dokonce i primulky? Poradíme vám, co sebrat a čemu se vyhnout.

Květy v pivovaru

Štěpán Přikryl si splnil sen a živí se tím, co ho baví - vaří pivo. Účast v Prostřeno je pro něj mírným vykolejením z každodenní rutiny, které si občas dopřeje. Neholduje polévkám, a tak svým hostům naservíruje dva předkrmy. Podle jeho představ je jeho menu jarní a hodí se k pivu. Jako předkrm hostům naservíruje jarní tvarůžkový chléb a pivní játrové paté. Oba talíře jarně ozdobí jedlými květy.

Oživte si talíře a zpestřete chutě

Jasně do velikonoční nádivky patří mladé kopřivy. Spousta lidí si do salátu přidává třeba pampeliškové listy a jarním hitem je jednoznačně medvědí česnek. Podle Jany Vlkové z kytkykjidlu.cz se toho dá zužitkovat mnohem víc.

„V jarním období jsou skvělé čerstvé listy a lupení, byliny a pár květů. A v létě se k nim přidávají takové ty vysoce dekorativní květy jako je třeba sléz maurský, lichořeříšnice,“ prozradila Jana Vlková.

Na jaře si můžete jídelníček zpestřit třeba květy sedmikrásek, medvědího česneku, fialek, hluchavek, ale třeba i maceškami nebo dokonce primulkami. „Ty, co jste dostali od někoho z květinářství si nechte na ozdobu, jsou plné chemie. Dejte přednost těm ze zahrádky. „Pokud je přesto chcete jíst, tak si je doma nechte alespoň tři týdny, než se do nich pustíte,“ doporučila.

Pokud jste se rozhodli, teď do salátu či do jídla přidat nějakou tu volně rostoucí květinu, a na zahrádce je nemáte, tak se teď vypravte spíše do stinných vlhkých míst, k polním mezím, než někam na louku či do jehličnatého lesa. Nikdy však kytky nesbírejte u rušných silnic. Ale i u kytek platí to co u hub. „Nesbírejte to, co neznáte,“ varuje autorka mnoha kuchařek na jejíž webových stránkách najdete i herbář jedlých květů a rostlin.

Příprava jedlých květů

Příprava jedlých květů je jednoduchá. „Když si je domů přinesete, na pár hodin na ně zapomeňte a nechte z nich vylézt zapomenutý hmyz. Není je třeba nějak složitě prát, navíc třeba z fialek se po namočení vytratí jejich nádherná vůně,“ doporučila Jana Vlková. Co se dá maximálně udělat, tak tty jedlé plevely, lupení jako jsou listy pampelišek, bršlice, šťovíku oprat a osušit jako saláty v odstředivce.  

Pokud chcete květy chvilku skladovat, tak v ledničce chvilku vydrží, když je dáte do plastové misky na vlhkou utěrku či hadříček. Květy před servírováním zbavte pestíků a tyčinek. V kuchyni používejte jen okvětní lístky.

Využít v kuchyni můžete i lupení z některé zeleniny. Chutné jsou třeba střední lístky kedlubnů, ředkviček, červené řepy nebo lístky fenyklu, takže už je nevyhazujte ale přimíchejte do salátů. Naopak natě mrkve raději dejte králíkům.

Květy mají vyloženě dekorativní funkci, nejsou příliš nositeli specifické chutě. Ozdobte jimi třeba chlebíčky nebo misku salátu. Naopak listy mají různé výrazné chutě a Jana Vlková doporučuje, si na to chuť „vytrénovat“. „Používejte je jako koření, někdy je méně více,“ poradila s tím, abyste si pohlídali, abyste nebyli na nějaké květy vy nebo vaši strávníci alergičtí.

Příklady využití květů

Fialky – skvěle se vyjímají na sýrové pomazánce, zkrášlí salát i sladký koláč. Můžete z nich vyrobit sirup. Skvěle vypadají, pokud je potřete rozšlehaným bílkem s trochou vody a květy posypete jemným krupicovým cukrem. Květy vypadají jako zmrzlé.

Macešky – svou pestrostí krásně dekorují saláty. Můžete z nich vyrobit „zmrzlé květy“ stejně jako z fialek.

Lichořeřišnice – má pikantní hořčicovou chuť a hodí se do bramborových pokrmů či k různým sýrům.

Měsíček – okvětní lístky ochutí rýži, bylinkové máslo nebo třeba jogurt. Zkuste je třeba přimíchat do omelety.

Levandule – aromatické květy skvěle doplní sladké i slané pokrmy. Můžete si z nich vyrobit i sirup.

Ibišek, růže – skvěle vypadá na dně sklenky se sektem. Z okvětních lístků si můžete taky vyrobit sirupy.

Cuketa, dýně, květy bezu – obalte je v těstíčku a osmažte. Můžete je podávat nasladko i naslano.

Sedmikrásky – dodají vašim salátům neopakovatelný vzhled.

Zdravost je v pestrosti. „Chleba se sádlem, medvědím česnekem, pampeliškovými listy, ozdobený fialkami nebo sedmikráskami je skvělá zdravá večeře,“ zakončila se smíchem své povídání o jedlých kvítkách Jana Vlková.

Proč Štěpán přidal jedlé květy do svého menu, patří do jeho běžného jídelníčku? Nebudou si hosté připadat jako králíci? Nadchne je pak steakem a jak s pivem ladí dezert v podobě čokoládového brownies? Kdo nakonec pod pokličkou najde poklad? Sledujte páteční Prostřeno.

Zdroje informací:

Kytkykjidlu.cz

Plantopedia.de

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více