Byliny v kuchyni: Lichořeřišnice vyléčí zánět a skvěle ochutí salát i polévku

8. 6. 2021 10:08

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, radiator Zdroj: Toprecepty, radiator
Do vázy, do lékárničky, nebo na stůl? Lichořeřišnici můžete využít všemi způsoby. Je totiž krásná, léčivá a ještě skvěle chutná. A navíc se dá jíst skoro celá, od listů přes poupata a květy až po plody. Dnes vám ukážeme, jak skvělý gastro zážitek to je.

Z tropů až na české louky

Jak uvádí ve své Květinové kuchařce její autorka Jana Vlková, lichořeřišnice pochází původně z Jižní Ameriky. Ve své domovině roste jako trvalka, v našich podmínkách je ale lichořeřišnice větší jednoletá 15 až 40 cm vysoká bylina s poléhavou nebo plazivou, až 3 m dlouhou lodyhou. Lichořeřišnice se vysazuje na konci dubna nebo v květnu a kvete od července do zámrazu. Konzumovat se mohou mladé lístky, květy, poupata i stonky. Listy, poupata i květy mají lehce kořeněnou chuť, jež připomíná něco mezi ředkvičkou a hořčicí. Stonky jsou trochu pikantnější a velmi šťavnaté. Podle knihy Renaty Herber Babiččiny byliny by se měly květy a listy sbírat nejlépe za suchého počasí, stojí-li Luna v Blížencích, Vahách nebo Vodnáři. A že má smysl je sbírat! Lichořeřišnice je totiž mimořádně zdraví prospěšná.

Květinový penicilin

Dobře, je to trochu nadsázka, ale přesto platí, že lichořeřišnice působí jako přírodní antibiotikum. V knize Babiččiny byliny její autorka uvádí, že tahle bylinka léčí záněty močového měchýře i dýchacích cest, dále pomáhá likvidovat stafylokoky a streptokoky i opakované kandidózy. Z listů a květů se lisuje šťáva bohatá na vitamín C a zevně se tinktura používá proti vypadávání vlasů.

Co s ní v kuchyni

V nejjednodušší formě můžete dát lichořeřišnici na chleba s máslem. Květy zároveň náramně ozdobí jakýkoliv salát, sladký i slaný, chlebíčky nebo pomazánky. Můžete je ale dát i do polévky, třeba jako ozdobu při servírování, anebo jimi dochutit italské rizoto či grilované pokrmy. Nasekané květy nebo lístky výtečně ochutí vaječné omelety, pupeny můžete nakládat do kyselého nálevu jako kapary. Záleží tedy jen na vaší fantazii. Pro začátek zkuste podle našeho receptu třeba krémovou polévku s lichořeřišnicí, anebo si udělejte nakládaná „kaprlata“.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

    Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

    Kdo by neznal slavného českého spisovatele a novináře Karla Čapka! Ale znáte také kromě jeho…
    Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister

    Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister

    Možná už jste o něm slyšeli nebo ho někoho viděli jíst. Poutine, to jsou dvakrát smažené hranolky…
    Tesco v Česku ušetřilo 72 000 tun emisí díky darování potravinových přebytků

    Tesco v Česku ušetřilo 72 000 tun emisí díky darování potravinových přebytků

    V případě, že radikálně nezměníme své zvyky a chování, tak se potraviny stanou do roku 2030…
    Nesmí se na ně pít a pomáhají zhubnout. Nebo je to jinak? Mýty a fakta o třešních

    Nesmí se na ně pít a pomáhají zhubnout. Nebo je to jinak? Mýty a fakta o třešních

    Třešňová sezóna klepe na dveře! Proč se na tyto červené plody těšit? Kromě toho, že jsou sladké a…
    Ochutnejte Tunisko! Dejte si čerstvé datle, smažené taštičky brik nebo speciální mrkvový salát

    Ochutnejte Tunisko! Dejte si čerstvé datle, smažené taštičky brik nebo speciální mrkvový salát

    Chystáte se někam na prázdniny, nebo máte volno už teď a rádi byste vyrazili k moři? Dobrou volbou…
    Jaké jídlo jíš, takovou máš povahu: Zjistěte, co vaše oblíbené dobroty vypovídají o vaší osobnosti

    Jaké jídlo jíš, takovou máš povahu: Zjistěte, co vaše oblíbené dobroty vypovídají o vaší osobnosti

    Věděli jste, že vaše oblíbené jídlo může prozradit spoustu věcí o vaší povaze? Pokud milujete pizzu…
    Holka u plotny radí: Jak využít zeleninové natě? Z kedlubnové udělejte zelí, z mrkvové pesto

    Holka u plotny radí: Jak využít zeleninové natě? Z kedlubnové udělejte zelí, z mrkvové pesto

    Také nesnášíte plýtvání? To je dobře. Planetu máme jen jednu a zdroje na ní omezené. Proto se v…
    Tahák do restaurace: Zapomeňte na gnoči i lundžo a naučte se objednávat správně

    Tahák do restaurace: Zapomeňte na gnoči i lundžo a naučte se objednávat správně

    Vzpomínáte na legendární díl Prostřena a slavný „chesekake“? Samozřejmě není potřeba umět správně…