Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Levandule je výrazně aromatická bylinka, kterou využijeme v domácí kosmetice i kuchyni. Naučíme vás vyrobit olej z jejích květů
Zdroj: Pixabay

Levandule je klasická voňavá bylina, používaná už ve starém Římě jako součást osvěžující koupele. Je to trvalka, která má ráda slunné otevřené polohy a dobře propustnou písčitou zeminu s obsahem vápna. V době kvetení svou vůní láká včely.

Jak levanduli sbíráme a konzervujeme

Sbíráme stonky s květy v první fázi rozkvětu, listy lze sbírat kdykoliv. Sušíme ji rozloženou na lískách nebo ve svazcích ve stínu. Sušené stonky s květy jsou velmi vyhledávanou dekorací do věnečků a květinových aranžmá.

Jak levanduli používáme v kuchyni

Listy jsou natrpklé a jižní národy je využívají podobně jako rozmarýn při nakládání masa, k jehněčímu apod., protože pomáhají k lepšímu trávení. Květy lze kandovat a použít v cukrářství na ozdobu drobného pečiva. Ochutí různé sušenky a keksy. Bývají také součástí některých aromatických džemů, limonád, zmrzlin a krémů.

Léčivé účinky levandule

Nálev se pije jako lék při bolestech hlavy, k uklidnění nervů, zmírnění bolesti, při nadýmání, závrati, proti zápachu z úst.

Svazky sušených květů se vkládají do skříní s prádlem (odhání moly), vyrábí se z nich mýdlo a olej. Levandulový olej je účinný při migrénách (potíráme nebo masírujeme si jím spánky), při štípnutí hmyzem, menších popáleninách a dětem při popálení kopřivami. Používá se do aromalamp, protože levandulová silice zklidňuje a pomáhá při stavech úzkosti a depresích. Levandulová pleťová voda je užitečná při akné jako antiseptikum a pro jemnou pleť k regeneraci buněk.

Jak vyrobit levandulový olej

Půl sklenky nevýrazného jedlého oleje ( např. slunečnicový) zahřejeme téměř k bodu varu, vhodíme do něj půl sklenky podrcených sušených levandulových květů, odstavíme a po zchladnutí necháme louhovat dobře uzavřené v chladničce 2 dny (i déle). Pak scedíme. Uchováváme v chladnu, aby olej nežlukl.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více