Kuřecí řízek v těstíčku z nivy a jogurtu je nadýchaný, křehký, výrazně šťavnatý a lehce aromatický, a přitom tak snadný na přípravu
22. 5. 2023 Vaření
Připravit dokonalé kuřecí řízky není nijak složité. Když ale obalíte kuřecí řízky v těstíčku s nivou, skoro žádná práce navíc to není, zato strávníci tuto menší změnu rozhodně ocení.
Jak si připravit kuřecí řízek
Pokud řeknu, že jsme národ milovníků řízků, nebudu daleko od pravdy. Velmi oblíbené jsou i ty z kuřecího masa, protože jsou přichystané velmi rychle. Ty nejlepší jsou z vykostěných stehen.
Většinou řízky připravujeme v trojobalu, ale není to nutnost. Výbornou změnou je sýrový obal. Místo klasického tvrdého sýru (eidamu) je možné zvolit aromatický sýr. Skvělá je například právě niva.
Mohlo by vás zajímat
Jak si přichystat sýrové těstíčko na řízky
Co by nemělo chybět v sýrovém těstíčku? Základem je vejce, mléko, mouka, sůl a samozřejmě sýr. Můžeme zvolit klasický eidam, ale s nivou, čedarem nebo parmazánem bude aromatičtější. Tyto sýry jsou slanější, a proto není třeba maso solit. Místo mléka můžeme sáhnout po bílém jogurtu nebo zakysané smetaně, řízky budou jemnější.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit těstíčko z nivy na kuřecí řízky
Hlavní roli v tomto obalu hraje niva. Ale její chuť je ještě možné upravit třeba o různé koření, nebo o bylinky. Z koření můžeme doplnit pálivou papriku, nebo dokonce chilli papričky, jestliže máme rádi velmi pikantní jídlo. Z bylinek využijeme nasekanou pažitku, petrželku, hodí se i oregano, tymián. Chuť zvýrazní také česnek, ať už čerstvý nebo sušený.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak na přípravu kuřecích řízků v nivě
Na kuřecí řízky v nivě budete potřebovat: 4 kuřecí řízky, 100 g nivy, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 vajíčka, 3 větší stroužky česneku a hrst nasekané pažitky.
Jak na to? Troubu předehřejte na maximum. Řízky lehce naklepejte vrchní stranou nože. Do misky rozklepněte vejce a rozšlehejte je. Nivu nastrouhejte a dejte do misky a přidejte jogurt. Česnek oloupejte a prolisujte ke směsi. Pažitku nasekejte a dejte do misky. Vše dobře promíchejte a vložte do směsi maso. Těstíčko do něj dobře vetřete.
Připravte si zapékací nádobu. Aby se maso nepřichytávalo k nádobě, je dobré ji vyložit pečicím papírem. Pak do nádoby rozprostřete řízky s navršeným těstíčkem. Trochu si ale nechte na druhou stranu řízků. Nádobu dejte do trouby a pečte asi čtvrt hodiny, dokud marináda nebude slabě růžová.
Pekáček vyndejte z trouby a řízky opatrně obracečkou obraťte. Na maso navršte zbytek těstíčka a vraťte do trouby. Pečte ještě asi 10 minut.
Náš tip: Variantou kuřecích řízků jsou také ty v sýrovém těstíčku se šunkou. Připravte si je podle videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Jaké vnitřnosti rozeznáváme a jak je zpracujeme [assetPageTips:1134] Dršťky nejen na polévku Dršťky jsou hovězí předžaludky (bachor, čepec, kniha)… Číst více
Retro okénko: Uvařte si plíčky na smetaně podle slavného kuchaře Viléma Vrabce
V minulosti bylo zvykem spotřebovat po zabijačce… Číst více
Těstoviny jako z pořadu Prostřeno: Jak dlouho je vařit, aby byly vynikající, a co znamená al dente?
Sledujete pořad Prostřeno? Pak vězte, že dnes… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Plesnivé brambory aneb Zapečená delikatesa s nivou a smetanou chutná fantasticky, navzdory svému názvu
Když se hádají Češi se Slováky, vítězem je Niva! Tipnete si, kdo tento sýr vymyslel?
Oběd na neděli: Připravte si voňavé senegalské kuře na cibuli a citrónu, doplněné olivami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 10 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 13 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 16 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni