Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kedlubnové zelí
Zdroj: Toprecepty

Máte rádi kedlubny? Pokud si je pěstujete na zahrádce, určitě je s oblibou používáte i při vaření. Kedlubnové zelí je asi nejjednodušší pochoutkou, kterou z nich můžete připravit. Patříte-li mezi milovníky klasického moravského nekyselého zelí, určitě vás jeho kedlubnová verze nadchne. 

Kedlubny využijete i na zelí

Kedlubny jsou oblíbenou košťálovou zeleninou. Jde o druh zvaný brukev zelná, kam patří rovněž hlávkové zelí. I když kedlubna vypadá trochu jinak, toto zařazení ji předurčuje k podobné úpravě, v jaké si nejčastěji vychutnáváme právě zelí. Jako příloha se zelí připravuje ve dvou variantách. V Čechách ke kachně nebo k vepřovému s knedlíkem podáváme nejčastěji dušené zelí kysané, na Moravě dávají přednost sladšímu dušenému zelí připravenému rovnou z čerstvých hlávek. A přesně stejným způsobem se dělá i zelí kedlubnové

Kedlubny jsou dobré čerstvé i vařené

Možná vás to překvapí, ale kedlubny patří k nejzdravějším druhům zeleniny. Mají lehce ořechově nasládlou chuť se smetanovým nádechem. Nejlepší jsou mladé menší kedlubny (přerostlé mohou být dřevnaté), které si nejčastěji vychutnáváme čerstvé, kdy krásně křupou. Pokud je uvaříte, ještě více zesládnou a texturou připomínají brambory. 

Kedlubnové zelí nahradí hlávkové

Výhoda kedlubnového zelí je, že je mnohem jednodušší na přípravu – kedlubny stačí jen nastrouhat na obyčejném struhadle. Kromě toho je i kedlubnové zelí pro mnohé lépe stravitelné než to hlávkové a má i trochu jemnější chuť. Jinak se příprava kedlubnového zelí od toho dušeného hlávkového nijak neliší. Kromě samotných kedluben můžete na zelí použít i natě, které se jinak zbytečně vyhazují.

Jak vylepšit chuť kedlubnového zelí?

I na kedlubnové zelí je třeba použít kvalitní čerstvé kedlubny. Poznáte je podle toho, že nemají povadlé listy, případně můžete do začátku kořene píchnout jehlou. Když to jde stěží, znamená to, že je hlíza dřevnatá. Takovou je lepší použít na polévku. U kedlubnového zelí je samozřejmě důležité i dokonalé ochucení. 

  • I kedlubnové zelí by mělo být trochu nakyslé. Toho docílíte pomocí octa nebo citronové šťávy. Místo klasického octa můžete použít umeocet, který je nositelem chuti umami a celý pokrm bude mít pak výraznější chuť. Pro zajímavější a pikantnější chuť můžete přidat i trochu bílého vína
  • Jako koření se používá nejčastěji kmín, lze přidat i koriandr, pepř a případně i trochu chilli pro pikantnější příchuť
  • Kromě kedluben nezapomeňte ani na cibuli, která zelí rovněž zvýrazní. Pokud by vám přišlo příliš obyčejné, můžete nastrouhané kedlubny podusit na předem osmahnutých kostičkách slaniny či špeku
  • Na konečné dochucení je třeba nejen sůl, ale i trocha cukru, který vyváží kyselost octa. 
  • Zelí lze zahustit nakonec moukou nebo kukuřičným škrobem pro bezlepkovou variantu. 

Recept na základní kedlubnové zelí

A jak tedy dokonalé kedlubnové zelí připravit? Můžete to zkusit podle následujícího receptu. 

Budete potřebovat: 3 velké kedlubny, 1 cibuli, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíci sádla, 1 lžíci kmínu, trochu soli, cukru a octa na dochucení. Jak na to?

  1. Kedlubny oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Dejte je do hrnce, osolte, okmínujte a zalijte jen trochou vody. Přiklopte pokličkou a duste tak dlouho, až budou kedlubny téměř měkké.
  2. Mezitím připravte jíšku. Rozehřejte sádlo, přidejte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přisypejte hladkou mouku a za stálého míchání usmažte světlou jíšku.
  3. Kedlubny případně částečně slijte, vývar odložte stranou na pozdější zředění.
  4. Kedlubnové zelí zahustěte připravenou jíškou a podle potřeby zřeďte odloženým vývarem z kedluben. Pozvolna ještě zelí provařte, až jsou kedlubny zcela měkké. Nakonec vše dochuťte octem a cukrem.

Náš tip: Láká-li vás vyzkoušet trochu netradiční verzi kedlubnového zelí, připravte třeba následující podle našeho video receptu

Témata

Recepty k tomuto článku