

Kedlubny na karamelu
Suroviny
- Pro 2 lidi:
- 2 středně velké kedlubny
- 3 lžíce cukru
- trochu sádla
- trochu hladké mouky
- sůl
Postup přípravy receptu
Na části sádla uděláme z cukru světlý karamel do barvy okru(POZOR nezpálit-byl by hořký), na tento karamel dáme nastrouhané kedlubny, které jsme si připravili před děláním karamelu.
Zamícháme a hned zalijeme trochou horké vody(Přiměřeně)a přisolíme(DOST).
Omajdu vaříme - dusíme než jsou kedlubny vařené ( Nerozvařit !)
Na sádle uděláme světlou jíšku a omáčku zahustíme. Provaříme a dochutíme podle chuti.(Snese dost soli - zvýrazňuje chuť)
Poznámka od kuchařky
Kedlubny jsou zdravé a my toto jíme s houskovým knedlíkem a vařeným bůčkem, ze kterého máme vepřovou polévku. Kdo chce, může jíšku dělat na másle(My NE). Možná by šlo i jiné maso, ale nezkoušeli jsme to.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kedlubny na karamelu
-
Dobrý den! Včera jsem váš recept zkoušela a měla jsem veliký úspěch
Dělala jsem k tomu přírodní kotletu na kmíně a cibulce a bramborové nočky. Jenom to neměla tak tmavé, asi jsem měla dát více cukru a karamel udělat tmavší. Ale i tak to bylo super příloha a jen se po ní zaprášilo. Díky za recept, posílám bod.
-
Ivi79,ty jsi kouzelníkova kuchařka, vypadá to tak pěkně, že jsi mě navnadila tou přílohou, pěkný. Jsi na řadě nepíšeš a už jsem tě tu dlouho neviděla
-
Tak vyskúšané,mala som to najprv presne také bledé ako Hanka,ale potom som skúsila na karamele urobiť aj kapustu,nechala som ho viac povariť aby bol tmavší a podarilo sa
Tak som zmiešala kaleráb s kapustou dokopy a malo to velký úspech.Pridala som ale trošku octu,predsa mi to pripadalo moc sladké.Dávam bod
-
Cez víkend tu máme hody,tak vyskúšam tieto kaleráby k pečenej kačici.Urobím aj klasickú dusenú kapustu,ale som velmi zvedavá čo tam spraví ten karamel.Ešte by ma zaujímalo,ako presne sa robí to kedlubnové zelí.Niečo podobné ako toto,ale pridáva sa ocot?Inak,má to krásnu farbu,hneď by som si dala
-
Tak Vašku, dneska jsem udělala kedlubny na karamelu a musím říct, že měly u nás úspěch
dala jsem o lžící mméně cukru /měla jsem obavy, aby to nebylo moc sladké/, a sádlo jsem dala i se škvarkama a k tomu jsem uvařila vepřovou plec. Fakt moc dobrý
manžel si pochvaloval, bodíka jsem ti už dala,
-
Zizalko. I u nás se dělá (Někdy-málo kdy) kedlubnové zelí, ale to je opravdu podobné normálnímu zelí, ale je více slano kyselejší (asi jako normální , co jsme zvyklí). Tato omáčka je sladká a podobná naší omáčce z mrkve, která se u nás ale nedělá na karamelu,ale je také sladká a je taky moc oblíbená a hlavně u dětí, děláme ji velice často, taky s vařeným bůčkem a khouskovým knedlíkem i když zeťák chce k ní brambor !
-
u nás se tomu říká kedlubnové zelí a je moc dobré, dávám bodík
-
Zajímavá kombinace cukr a kedlubny, ale vzledem k tomu, že jídlo slazené zkaramelizovaným cukrem má trochu jinou chuť, než jídlo slazené cukrem, může to být opravdu dobré. Dávám bodík.
-
Rád bych dodal(a přidám do receptu), že při solení není nutné se držet zkrátka snese dost soli.
-
Vašku, kedlubny máme moc rádi, takže zase něco jiného, určitě vyzkouším
+
-
budu muset takhle upravené kedlubny vyzkoušet
-
-
No, kdo by řekl, že je taková kombinace vůbec možná(kedlubny+cukr),ale na druhou stranu, vzhledem k přílohám to supluje zelí a tam je cukr také. Jasně už si to dokážu představit a může to být dost jedlý,dávám boďku