Buši červená řepa

Vaclav Fronek Kuchař: Vaclav Fronek

Doba přípravy: Celkově cca 60 min, včetně přípravy. Dle mn.řepy a způsobu úpravy. Zavařeniny 17 názorů

Suroviny

Množství nálevu dělám odhadem (raději trošku víc, pak zůstane na později). Nikdy to netrefím. Při více várkách se to vyrovná.
ORIENTAČNĚ. :
1,5 kg bulev červené řepy (snažíme se brát stejně velké a co nejmenší- jsou křehčí a stejně velké jsou stejně provařené)
Do hrnce dáme: A/
6 dcl 5% octa
6 dcl vody (B/ 4dcl =400ml 8% octa a pak 8dcl =800ml vody)
pro A i B -
2 lžíce soli
3,5 lžíce cukru
špetka anýzu
lžička fenyklu
konzervační přípravek proti kvašení (Dr. Oetker)
trochu kyseliny citrónové
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jsou většinou čisté a tak je dáme do většího hrnce se studenou vodou, aby byly ponořené. Vodu trochu okyselím kyselinou citronovou. Stačí pár špetek, ale není vůbec nutné.

  2. Uvedeme do varu a vaříme cca 30 - 40 minut. Zkusíme vyndáním jedné z největších z várky a rozřízneme. Vše ucítíme. Nesmí být rozvařená, raději ať je nedovařená.

  3. Vodu sliji a bulvy postupně oloupu a zároveň krájím na mnou požadované kousky. Někdo protlačuje a dělá takové čtverečky, Němci a Rakušané drtí atd. Já mám rád takové kousky, které cítím když koušu.

  4. Dáme vařit vodu a do vroucí nalijeme určené množství octa (já používám poslední dobou Bio ocet z Rakouska, kdy ho kupuji v nádobách na 4 litry a je 5%, ale náš je taky dobrý).

  5. Dám anýz a fenykl a přidám sůl a cukr. Když se rozpustí a voda je ve varu, odstavím a dám protiplísňový přípravek. Už nevařím. Řepu už mám naskládanou do sklenic, tak do 4/5, a tak to zaliji vroucím nálevem. Zakvedlám, aby vyšel vzduch.

  6. Utáhnu víčko a obrátím na utěrku, kde to chladne. Asi za 2 hodiny to mohu obrátit zpět. Nadepíšu víčka a uložím. Dá se to jíst již asi tak za 5-7 dnů.

Poznámka

Dělá se se zelím, křenem, pepřem, bobkovým listem. Kompot, ale i za syrova jako salát. Je to supr zelenina a neuvěřitelně zdravá. Je nutné u někoho překonat odpor k tomu zajímavému aróma. Po dojedení kompotu, není-li šťáva zkalena nějakými zbytky, je vynikající s citrónem a ledem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Buši červená řepa

  • rebeka rebeka

    Vašíku,velký dík,myslela jsem,že to je tak,ale to víš,chtěla jsem mít jistotu od autora;-)vypapá to fakt svěle,hnedle se do toho pustím:-)

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Tak vidíš REBEKO. Jednou blbbneš a blbneš pořád. Člověk se má držet ustáleného a já jako technik nechytračít a psát 1 litr , nebo 1 dcl, nebo ml = mililitry, které se používají nejvíce , stejně jako g = gramy . 1 kg= 1000 g 1 dkg 10g. Já dnes všechno i mléko vodu atd. vážím .

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Těm variantám A a B jsem rozumněla:-)ale pořád si myslím,že tam je-nebo není-chybka:-?:-!Přece,jak píšeš,0,4dcl se rovná 4 centilitrům a to by bylo málo,ne:-?Nechtěl jsi napsat 0,4litru..;-)já jenom,ať něco nezvrtám,řepu totiž zbožňuju:-pdíky a nezlob se,že furt otravuju:-K

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Vracím se ještě k těm octům a množství. U nás se vždy používal náš běžnej ocet, který je 8% (kvasný, z lihu a pálenek a ovoce), Někdy si nese svou typickou chuť, trochu drsnou apod.
    Jedenkrát jse narazil v jednom obchodě v Rakousku na ocet, a jak musím hned něco ochutnat,také proto,že cene nebyla až tak veliká a zamlouval se mi i 5.litrový kanistřík.Po ochutnání jsme zjistili, že je , abych to moc nepřehnal, velice chutný a hodí se do salátů a u nás zvláště na salám s cibulí nebo tlačenku, nebo sulc. Protože jsem tam jezdil velice často i služebně, tak jsem ho začal vozit pravidelně, A jak jsem ukecanej, tak jsem ocet chválil kde komu a každý chtěl ochutnat. Já nejsem hamoun a tak každému ten litřík naliL ALE ĎASA.Kdo ochutnal a chtěl ho stále a já vozil víc a víc, až do doby než jsem šel do důchodu. Dnes mi vozí jámoš a jeho paní si ze mne dělá legraci, že se snad v octu koupu. TO je minulost i přítomnost. Ocet je pouze 5% - málo agresivní a jak říkám - LAHODNÝ. Na salám, tlačenku , sulc apod. se nemusí ředit a pusu vám nekroutí. Smůla je pouze v tom, že ani v Rakousku není ve všech obchodech kmání, někdy dojde a tak vozím náhradní téměř stejný. Ten prvý je ŽLUTÁ NÁLEPKA ten druhý je ZELENÁ VINĚTA. Jsou v demižónech na 5.litů. Když ho uvidíte, budete li ho tam někde vidět, KUPTE - nebudete litovat.Obr. bude v DISKUZI.

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Rebelko-Recept doopraven , aby byl přehlednější a zejtra se ještě vrátím a dovysvětlím.Opravdu mohl vypadat zmateně. Promiň. Václav

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Děláme taky takto a je hlavně skvělé, že se nemusí sterilovat, takže vitamínky hezky zůstanou, kde mají být ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    ;-):-O:-p:-p:yes::yes:vyzkoušíme u nás:yes:

    Odpovědět

  • AvcaB AvcaB

    Dělám podobně, to nemá chybu.Dobře popsaný recept.;-)Řepu máme rádi:-p+8:yes::yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Tento recept také chválím, posílám 7. bodík:yes: a přidávám se k Vinstrovi, že chemii do domácího zavařování ne.:-// Já kromě křenu přidávám do každé skleničky ještě stroužek česneku a ještě se mi nestalo, že by se něco zkazilo. A jestli můžu přidat svoji jednu radu, opravdu vyzkoušenou, tak okurky i zeleninu zalévám horkým nálevem nebo vodou a zavařuji vždy 5 minut při 100 stupních. Poradila mi to kamarádka ze Znojma, která má okurky krásně křupavé, pro kamarádky ze Slovenska chrumkavé,;-) po vyndání je dáváme víčky dolů a tak je máme do rána a spokojenost sama.

    Odpovědět

  • Vinstr Vinstr

    Dělám stejnou s anýzem a fenyklem mohu potvrdit je výborná přípravek proti kvašení nedávám, ale řepa by měla být v nálevu potopená.Jo ještě k ní přidávám kousek křenu aď to má říz...:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Vašku,prosím tě..dívala jsem se znovu a pořádně..toho octu a vody:0,4deci:-?ne 0,4litru:-?Se picnu..tak a jsem v .......:-D

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Řepu máme rádi:-p:yes::yes:+5

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Presne ako písala Rebeka-tiež som sa prvý krát dozvedela presné pomery a postup,repu pestujem a už dlho zaváram,ale ten nálev sa mi nezdal moc dobrý:-//Raz doniesol výbornú repu jeden známy,ale tiež mi nevedel povedať presne koľko tam dal cukru,octu..atd.Vašku,ukladám a vyskúšam:yes:Len ja som repu vždy aj sterilizovala...keď je tam ten prípravok proti kvaseniu,asi sa nemusí:-))

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Vašku :yes::yes::yes: - řepu miluju, ale bohužel jsem doma sama. +;-)

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

1 2

Tématické fráze: kompot z červené řepy zavařování červené řepy červená řepa kompot červená řepa s fenyklem zavařování červené řepy s fenyklem druhy červené řepy červená řepa s anýzem kompot cervena repa červená řepa zavařování kompot z repy recept na kompot z červené řepy kompot s červené řepy červená řepa recepty zavařování červená řepa druhy kompot z červené řepy recept recept na zavarovani repy červená řepa zavařujeme zavařování červené řepy s anýzem červena řepa kompot recept červená řepa

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít