Holka u plotny radí: Jak využít zeleninové natě? Z kedlubnové udělejte zelí, z mrkvové pesto

7. 6. 2021 10:09

Ostatní Anna Vlčková

Zdroj: Toprecepty, maris Zdroj: Toprecepty, maris
Také nesnášíte plýtvání? To je dobře. Planetu máme jen jednu a zdroje na ní omezené. Proto se v posledních letech uchytil trend, který znaly už naše babičky: tedy nevyhazovat žádné jídlo. Že to jde i v případech, kde byste to možná nečekali, vám dnes ukáže food blogerka a lektorka kurzů vaření Šárka Adámková známá jako Holka u plotny.

Využít jídlo na maximum

V Evropě připadá podle portálu Zachraň jídlo na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok. Z toho polovinu vyhodí lidé v domácnosti, tedy my všichni. Nakoupíme obvykle víc, než zvládneme spotřebovat a pak jídlo letí do koše. Přitom nejde „jen“ o ochranu planety, ale také naší peněženky. Například taková zelenina stále zdražuje, a i to je důvod, proč bychom ji měli spotřebovat pokud možno od kořínku po lísteček. Kdo má doma nějaká zvířata nebo kompost, ten si s odřezky a natěmi snadno poradí, ale co ostatní, kteří tyhle možnosti nemají? „Mnoho zeleninových natí, které běžně vyhazujeme, se dá jíst,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny.

Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

Mrkev bývá tak trochu opomíjenou kořenovkou, která se zdá být dobrá maximálně do polévky nebo na…

Zejména, pokud jste zvyklí nakupovat na trhu nebo u farmářů, byl by skoro hřích kvalitní a ne moc levnou zeleninu či její části neupotřebit. „Možností, jak využít natě, je opravdu hodně. Mrkvová, petrželová, kedlubnová či ředkvičková se často vyhazují, přitom všechny jsou jedlé. Třeba právě z mrkvové natě lze vyrobit asi nelevnější pesto na světě,“ doplňuje Adámková a dodává, že stačí omytou, osušenou a nasekanou mrkvovou nať rozmixovat společně se solí, slunečnicovým olejem, česnekem a vlašskými ořechy, nebo slunečnicovými semínky. Video návod najdete na instagramovém účtu Holka u plotny. Nať z mrkve lze nasekat i do salátu a zvýšit si tak nenápadně příjem vitamínů a vlákniny. Jen ji vždy předem ochutnejte, neměla by být hořká. V takovém případě se k jídlu nehodí. A pokud by vám mrkvová nať trošku drhla mezi zuby, vyzkoušejte pesto petrželové. 

Salátové vydání

Další možností, jak využít zeleninové natě, je dát je do salátu. Nejvíce se pro tento účel hodí listy ředkviček, ale i listy kedlubny nebo červené řepy. Jen buďte opatrní při nákupu - kvůli chemickým postřikům preferujte zeleninu domácí, farmářskou nebo v bio kvalitě. „Z kedlubnových natí dělám jednak kedlubnové zelí, ale pak taky teplý salát, kdy blanšírované listy doplním na plátky nakrájenými předem uvařenými brambory a na kostičky nakrájenou vyškvařenou slaninou. Směs už jen stačí zakápnout olejem a dochutit a zajímavá příloha je na světě,“ popisuje Holka u plotny. Z listů kedlubny můžete připravit i dušený „špenát“, stejně jako z listů řepy a ředkviček. Ředkvičky navíc spařením ztratí svoji palčivost.   

Polévka je grunt

Samozřejmě, všechny natě lze vyvařit v zeleninové polévce. Třeba taková petrželová a celerová nať by tam měly být skoro povinně, pokud vám jejich chutě nevadí. Ostatně, obě se hodí i do masového vývaru. Kedlubnová, ředkvičková i řepová nať mohou být nikoliv jen doplňkem, ale též hlavní surovinou pro výrobu polévky. „Stačí je po umytí nasekat na kousky, podusit v pánvi na oleji společně s nadrobno nasekanou cibulí, zalít vodou, doplnit na kostičky nakrájenými bramborami, solí, pepřem a česnekem a povařit,“ radí Šárka Adámková, jak z několika málo levných surovin vyčarovat plnohodnotné jídlo a dodává, že zeleninovými natěmi lze i „nastavit“ nebo aspoň ochutit sekanou či karbanátky.Natě se mohou také usušit, třeba se zeleninovými slupkami a odřezky, a pak pomlít společně se solí. Vznikne zdravá domácí „vegeta“, kterou využijete do polévek, omáček, nebo na chleba,“ radí Adámková. A my dodáváme, že na chleba si můžete samozřejmě nasypat i natě čerstvé. Tak nepřijde nazmar opravdu nic.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

Kdo by neznal slavného českého spisovatele a novináře Karla Čapka! Ale znáte také kromě jeho…
Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister

Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister

Možná už jste o něm slyšeli nebo ho někoho viděli jíst. Poutine, to jsou dvakrát smažené hranolky…
Tesco v Česku ušetřilo 72 000 tun emisí díky darování potravinových přebytků

Tesco v Česku ušetřilo 72 000 tun emisí díky darování potravinových přebytků

V případě, že radikálně nezměníme své zvyky a chování, tak se potraviny stanou do roku 2030…
Nesmí se na ně pít a pomáhají zhubnout. Nebo je to jinak? Mýty a fakta o třešních

Nesmí se na ně pít a pomáhají zhubnout. Nebo je to jinak? Mýty a fakta o třešních

Třešňová sezóna klepe na dveře! Proč se na tyto červené plody těšit? Kromě toho, že jsou sladké a…
Ochutnejte Tunisko! Dejte si čerstvé datle, smažené taštičky brik nebo speciální mrkvový salát

Ochutnejte Tunisko! Dejte si čerstvé datle, smažené taštičky brik nebo speciální mrkvový salát

Chystáte se někam na prázdniny, nebo máte volno už teď a rádi byste vyrazili k moři? Dobrou volbou…
Jaké jídlo jíš, takovou máš povahu: Zjistěte, co vaše oblíbené dobroty vypovídají o vaší osobnosti

Jaké jídlo jíš, takovou máš povahu: Zjistěte, co vaše oblíbené dobroty vypovídají o vaší osobnosti

Věděli jste, že vaše oblíbené jídlo může prozradit spoustu věcí o vaší povaze? Pokud milujete pizzu…
Byliny v kuchyni: Lichořeřišnice vyléčí zánět a skvěle ochutí salát i polévku

Byliny v kuchyni: Lichořeřišnice vyléčí zánět a skvěle ochutí salát i polévku

Do vázy, do lékárničky, nebo na stůl? Lichořeřišnici můžete využít všemi způsoby. Je totiž krásná,…
Tahák do restaurace: Zapomeňte na gnoči i lundžo a naučte se objednávat správně

Tahák do restaurace: Zapomeňte na gnoči i lundžo a naučte se objednávat správně

Vzpomínáte na legendární díl Prostřena a slavný „chesekake“? Samozřejmě není potřeba umět správně…