Řecké patates

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Přílohy 128 názorů

Suroviny

brambory (podle strávníků)
šťáva z 1/2 citronu
olivový olej
trošku vody
1 lžíce mleté papriky
6 stroužků česneku
1 lžíce rozmarýnu
sůl
pažitka
Recept si zatím oblíbilo 122 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a po délce rozdělíme na 4 díly (nebo jak kdo chce). Do mísy dáme rozmačkaný česnek, mletou papriku, rozmarýn, vodu, olivový olej, nakrájenou pažitku nadrobno, šťávu z citronu a osolíme. Všechny ingredience rozmícháme, nasypeme k nim připravené brambory a pěkně v té směsi vyválíme.

  2. Pak je dáme na hlubší plech, rukama zastříkáme zbylou směsí a upečeme ve vyhřáté troubě.

Poznámka

Tyhle brambory mi v Řecku tak moc chutnaly, že jsem si musela od domácího vyžebrat recept. Doporučuji vám je vyzkoušet, stojí opravdu za to a já osobně je budu dělat často!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 952 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Řecké patates

  • Karofka Karofka(neregistrovaná)

    Petr W.: Česnek se nespálí, protože marináda obsahuje tekutinu, která způsobí mírné dušení, to zabrání spálení.

    Odpovědět

  • Karofka Karofka(neregistrovaná)

    Česnek se nespálí, protože marináda obsahuje citronovou šťávu, tedy tekutinu, která způsobí, že se brambory sice pečou, ale i zároveň trochu dusí. V případě obav je možné přidat 1lžíci vody a tím dušení podpořit. Nebude to vůbec poznat, ale česnek bude v pořádku.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Rusalka: Až jsou měkké a zlatavé jako na fotce, je potřeba na ně občas juknout a vidličkou vyzkoušet zda jsou už měkké;-)

    Odpovědět

  • Rusalka Rusalka(neregistrovaná)

    Jak dlouho maji byt brambory v troube? Dekuji :-Q

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Milada V.: Miládko,jsem moc ráda, že se Patates u Vás tak osvědčilo, že recept přímo zdomácněl. Také je máme rádi a tak jsem si uvědomila, že už jsme je delší dobu neměli, tak dík za připomenutí.:yes:

    Odpovědět

  • Milada V. Milada V.(neregistrovaný)

    brambory jsou naprosto SKVĚLÉ, dělala jsem je už mnohokrát a získaly si celou naši rodinu i přátele, kteří je u nás ochutnali. Můžeme se po nich utlouct! Před pečením je ale trochu povařím. Díky za úžasný recept:-! :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Petra: Petko, já už to ted dělám opravdu "baj oko"a.jestli bude méně, tak přidej a jestli bude víc, tak nakonec uliješ, z toho si nedělej hlavu;-), hlavně že ty brambory nasají ty chutě:yes: Přeji Dobrou chuť:-)

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Bibinka: Díky za odpověď :) Spíš mi jde o to, aby to bylo tak akorát okořeněné což máte odzkoušené... ;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Petra: Petro, já jsem je nevážila, ale do kila moc nescházelo, ty brambory je dobré promíchávat a pokud by marinády bylo málo, stačí přidělat od všeho jak je psáno a může se odhadnout množství od oka;-)

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Recept mě zaujal, ale píšete že množství brambor je podle strávníků, ale k tomu jsou ostatní ingredience v daném poměru. Kolik jste prosím dala těch brambor?

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    BronislavaP: Broňo, jsem ráda, že brambory chutnaly ;-):yes:

    Odpovědět

  • BronislavaP BronislavaP

    Příjemě jsme si pochutnali, brambůrky jsou dobré...:-))

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Petr W.:Petře, je fajn, že jste je patates vyzkoušel, ale ještě česnek nikomu nezčernal, ty brambory jsou přece zalité tou marinádou. Nikdy se mi nestalo, že by se brambory či česnek spálily, 20 minut není zase tak dlouho. Samozřejmně, že pokud vám to vyhovuje takto, tak nic proti tomu nemám;-) Takto je to originál od řeckého kuchaře:yes:

    Odpovědět

  • Petr W. Petr W.(neregistrovaný)

    Tak jsem to zkusil a příště budu chytřejší.
    Říkal jsem si, že mi na tom receptu něco nesedí...
    Česnek do rozpálené trouby na 20 a více minut?
    To není dobrý nápad. Česnek se spálí, zčerná a "provoní" vám celý byt.

    Jinak je ta majda super, pečeným bramborám to dodá chuť.
    Jen ten česnek ať raději zůstane v misce...

    Nebo máte jinou zkušenost?

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Ivana:Ivanko, nemáte zač, já jsem ráda, že chutnají:yes:

    Odpovědět

1 2 3 5 7 9

Tématické fráze: řecké recepty řecké brambory recept řecké brambory actifry recepty recke brambory v troube řecké recepty z mletého masa brambory na řecký způsob řecká kuchařka přílohy z brambor recepty actifry řecké pečené brambory řecké brambory bibinka řecké moučníky řecké pečené papriky recept na recke brambory kuřecí maso na řecký způsob řecké přílohy pečené brambory v troubě na rozmarýnu rychle řecké recepty priloha k lososu

Zapomněl/a jsem heslo