Mini langoše z kynutého těsta: Krásně nadýchané placičky jsou úžasně vláčné díky zakysané smetaně a jejich příprava je snadná
Langoše si většinou dáváme ve stáncích jako rychlé občerstvení, připravovat si je doma není běžné. Přitom z kynutého těsta zadělávaného zakysanou smetanou jsou výborné a v mini podobě jsou skvělým pohoštěním pro návštěvy.
Proč si dát klasiku ze stánků doma
Občas litujeme, že jsme si langoše u stánku dali, protože výsledek nemusí být podle našich představ. Když se langoše nepřipraví poctivě, mohou být tuhé, případně nevábně vonět po přepáleném oleji.
Proč jíst nevábné jídlo, když si ho snadno můžeme přichystat doma, a to ve větším množství, takže zbyde i na případné návštěvy. Variant langošů je mnoho.
Článek z magazínu
Z čeho se připravují langoše
I když variant je hodně, základem bývá těsto z mouky, vody a soli. Někde bývá vejce. Rozdíl je také v tekutině. Obyčejnou vodu totiž můžeme nahradit mlékem, jindy jogurtem, podmáslím, případně zakysanou smetanou, jako je tomu v našem případě.
Když při přípravě využíváme kynuté těsto, je třeba respektovat pravidla při kynutí. Pak je to velmi snadné. Studené potraviny je třeba mít alespoň v pokojové teplotě, proto je třeba je vyndat včas z lednice. Těsto s kváskem bude kynout v míse, a pak v podobě připravených langošů před smažením.
Článek z magazínu
Jak mají vypadat langoše
Velikost a tvar langošů záleží na našich představách. Mohou být veliké jako talíř, ale i malinkaté jako lívance. To je pak výhoda, protože se lépe jedí.
Pokud bychom si chtěli langoše připravit v maďarském stylu, pak by měly být polité zakysanou smetanou a posypané sýrem. Langošům se říká i maďarská pizza. Může na nich být slaný posyp (oblíbené jsou potřené rozmačkaným česnekem a s kečupem a sýrem). Pokud máme chuť na langoše s nutellou nebo třeba s džemem a jogurtem, tak proč ne?
Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…

Jak připravit mini langoše z kynutého těsta se zakysankou
Na přípravu 35 kusů mini langošů budete potřebovat: 600 ml mléka, špetku cukru, 42 g droždí, 1 kg hladké mouky, 1 vejce, 200 g zakysané smetany a špetku soli, olej na smažení
Jak na to? Vejce a smetanu vyndejte včas z lednice, aby nebyly příliš studené. Mléko nechte mírně ohřát. Do misky vsypte cukr a rozdrobte droždí, zalijte ho troškou mléka. Zakryjte utěrkou a nechte vyběhnout kvásek. Pak ho nalijte do mísy, přidejte mouku zakysanou smetanu, rozklepněte tam vejce, přilijte zbytek mléka a přidejte sůl. Vypracujte těsto, a nechte ho v teple pod utěrkou kynout. Trvá to asi 40-60 minut.
Připravte si vál a posypte ho moukou. Těsto jednou promíchejte a lžicí posypanou moukou tvořte hromádky a opkládejte je na vál. Z hromádek vytvořte kulaté langoše, a nechte chvíli (asi 10 minut) kynout. Doprostřed vytvořte rukou důlek a okraje opatrně vytahujte.
Připravte si pánev, do které nalijte vyšší vrstvu rozpáleného oleje. Pak do něj naskládejte langoše a osmažte je po obou stranách. Na talíř dejte ubrousky a usmažené langoše na ně pokládejte, aby okapaly. Langoše jsou hotové a můžete na ně dát náplň dle chuti.
Náš tip: Výborné jsou i lívance z jogurtového těsta. Připravte si je podle tohoto videoreceptu:
Témata: langoše, zakysaná smetana, snadné recepty
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Masové jehněčí kuličky v pikantní omáčce
Přidáno před 8 hodinami

Kousky kýty, pečené v bůčku a domácí slanině, hlávkové zelí a karamelizovaná cibulka
Přidáno před 20 hodinami

Vepřová pečeně plněná slaninou a hráškem
Přidáno před 22 hodinami

Mrkvovo - kukuřičná polévka s pažitkou
Přidáno před 23 hodinami

Rychlé sushi
Přidáno před 23 hodinami

Šunkové prasátko
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.