Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I v Chorvatsku se zvyšují ceny, což může některé turisty odlákat.
Zdroj: freepik / koláž Toprecepty.cz

Chorvatsko se každým rokem pro našince stává vyhledávanou destinací pro letní dovolenou. Ani zde se ovšem nevyhnuli zdražování, a tím pádem i úbytku zahraničních hostů. Radikálně podražilo ubytování, ceny potravin jsou však v porovnání s Českem ve většině případů stále snesitelné. I když některé potraviny také mají nesmyslnou cenovku.

Ceny jídla zatím přijatelné

Prázdniny u moře v Chorvatsku jsou populární již několik desítek let. Ani této vyhlášené destinaci se ovšem nevyhnula vlna zdražování, která primárně zasáhne turisty. Zatím se však zdá, že to bude především v oblasti ubytování. Jak uvádí Portál řidiče, ceny základních potravin jsou stále ještě v „českých“ hladinách.

Předražené kuře

Najdeme ovšem i extrémy, jako jsou kuřecí prsa za 250 korun za kilo, které v českých obchodech nakoupíte za cenu zhruba 140 korun. O desetikorunu jsou dražší třeba vejce, 12 korun si připlatíte za litr polotučného mléka.

Levnější než v Česku

Najdou se však i potraviny, které mají daleko lepší cenu než u nás. Třeba banány jsou levnější o zhruba 15 korun na kilogram, když v Chorvatsku za ně dáte v přepočtu okolo 35, zatímco u nás si musíte připravit skoro padesátikorunu. Ještě výraznější je rozdíl v ceně kilogramu kiwi, která se v Čechách pohybuje okolo 170 korun za kilo, kdežto v Chorvatsku stojí pouze 38 korun. Ušetříte i na toustovém chlebu, jehož cena je kolem 37 korun za půl kila, kdežto u nás musíte počítat s 60-70 korunami za stejnou gramáž.

Srovnatelné ceny jsou u nápojů. Lahev neperlivé vody, dvoulitrová coca-cola či lahvová Plzeň stojí v Chorvatsku stejně jako v českých supermarketech.

Ubytování zdražilo 

Největší zdražování však potkalo ubytovací zařízení. Jak uvádí chorvatský deník Dnevnik.hr, růst cen se bude pohybovat kolem 30 procent. „Takže ubytování, které stálo loni v hlavní sezóně 60 eur (zhruba 1400 korun), přijde letos na 80 eur (necelých 1900 korun). Když to vynásobíme desetidenním pobytem na Jadranu, bude potřeba utratit o dvě stě eur (cca 4700 korun) víc jen za ubytování,“ píše list.

„Je jasné, že s inflací a novými odvody nájemníků je zdražování nevyhnutelné. Bohužel už teď jsou naše ceny mnohem vyšší než v Řecku, Španělsku či Portugalsku,“ sdělila prezidentka Asociace rodinných nájemců Chorvatska Barbara Marković. „Normální apartmán v Řecku stojí 90 eur (2100 korun) v hlavní sezóně a v centru Splitu bude letos nocleh na stejném místě za 150 (3500 korun) až 170 eur (4000 korun). V restauraci v Řecku zaplatíte za nejdražší láhev vína v sezóně 25 eur (590 Kč) a ve Splitu 50 eur (1200 Kč),“ dodává.

Dostupnější Egypt

Podle serveru Slobodna Dalmacija by čtyřčlenná rodina za týdenní dovolenou v Dubrovníku uprostřed sezóny zaplatila 1200 eur (asi 28300 korun) v pronajatém domě, v hotelu dokonce kolem 4000 (téměř 95000 korun), zatímco v Egyptě a Tunisku podobné ubytování stojí od 280 (6600 Kč) do 1400 eur (33000 Kč).

Zdroje informací:

portalridice.cz - Kolik eur si vzít letos do Chorvatska?

dnevnik.hr - Cijene ljetovanja odletjele u nebo, apartmani skuplji 30 posto: Pogledajte kako možete proći jeftinije

slobodnadalmacija.hr - Iznajmljivači nabili cijene i prijete uništenjem sezone u Dalmaciji: za sedam dana apartmana traže se suludi iznosi

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více