Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Josef Maršálek s Terezou Bebarovou tentokrát v pořadu Buchty po ránu hledali inspiraci v zahraničí. Jejich pozornost zaujali například i chorvatští „čupavci“, tedy kostky v čokoládě s kokosem, jejichž chuť vás přesvědčí, že v Čechy oblíbené dovolenkové destinaci umí vyrábět i skvělé sladkosti.

Změna receptury je na škodu

Populární cukrář sice svou moderátorskou kolegyni upozornil, že je „jedním ze dvou Čechů, který nikdy v Chorvatsku nebyl“, ale recept na chutný dezert z tohoto přímořského státu zná. „Jde se o staré dobré lité těsto,“ sdělil Maršálek.

Zároveň upozornil na to, že ačkoliv je recept snadný, neznamená to, že je třeba si ho nějak ozvláštňovat. Lidé mají tendenci si ho nějak ztížit, protože jim přijde moc jednoduchý. Takže šlehají bílek na sníh nebo těsto dávají do mixéru, aby do něj nahnali vzduch. O tom to však přesně není,“ varoval renomovaný cukrář.

Čupavci - kostky v čokoládě s kokosem

Těsto

Jako první si vyrobíme těsto. Na něj budete potřebovat: 1 vejce velikosti M, 180 g cukru krupice, 300 g hladké mouky, 200 g mléka, 50 g medu, 50 g oleje, 12 g prášku do pečiva, 10 g vanilkového cukru a 2 g soli.

Jak na to?

  1. Do mísy nasypeme mouku, do které přidáme cukr krupici, vanilkový cukr a sůl práškem do pečiva. Vše zamícháme.
  2. Přidáme mléko, med, vejce a olej.
  3. Vše zamícháme dohladka.
  4. Středně velký pekáč si vymažeme olejem a vyložíme pečicím papírem. Na něj nalijeme připravené těsto.
  5. Stěrkou ho pečlivě „rozhrábneme“ až do krajů.
  6. Vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme zhruba 30 minut. Před vyndáním vyzkoušíme propečení těsta špejlí.
  7. Upečené těsto vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Čokoládová poleva

Nyní je třeba si připravit polevu, do níž budeme kostky z upečeného těsta namáčet. Připravte si tyto suroviny: 250 g másla, 50 g kakaa, 200 g mléka, 220 g cukru krupice a 2 g mleté skořice.

Jak na to?

  1. V hrnci necháme povolit celou kostku másla.
  2. Když je zčásti rozpuštěna, přilijeme mléko, přidáme cukr krupici, kakao a skořici.
  3. Tuto směs za stálého míchání přivedeme k varu a krátce provaříme.
  4. Zhoustlou polevu sundáme z plotny.

Příprava čupavců

  1. Vychladnutý korpus přendáme z pekáče na pracovní plochu a odkrojíme z něj hrany.
  2. Korpus nakrájíme na středně velké kostky.
  3. Ty namáčíme do polevy, v níž je obalíme po celé ploše a poté necháme lehce okapat na mřížce.
  4. Následně kostky obalené v čokoládě vložíme do mísy s kokosem a obalíme je v něm. Nyní jsou čupavci připraveni k servírování.

Rady slavného cukráře:

  • Lité hmoty v žádném případě nešleháme. Po upečení a vyndání z trouby by nám spadly a zdrcly by se.
  • Med je v pečivu nejen chuťově výrazný a zdravý, ale zároveň vytváří nadýchanější texturu a upečený výtvor vydrží déle vláčný.
  • Pečte rovnou dvě dávky na velký plech, protože tohle to je opravdu velká delikatesa,“ doporučuje Maršálek.
  • Místo kakaa, které by mohlo působit „zimním dojmem“, jak poznamenala Tereza Bebarová, se mohou použít třeba maliny. „Existuje mrazem sušený malinový prach či malinové pyré,“ doporučil cukrář.

Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Buchty po ránu - Chorvatští čupavci

Ukázat 11 fotografií

Pořad České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Diváky čeká celkem 20 dílů. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více