Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídlo na cesty: Pikantní naložené karbanátky voní cibulí a kořením a v chladu vydrží 3 týdny, zavařené i déle
Zdroj: Toprecepty, eva huboval

Do láku nemusíte nakládat jen okurky a špekáčky. Pokud vám zbyly z nedělního oběda karbanátky, vdechněte jim nový život právě naložením do kyselého láku. Tato specialita skvěle chutná jako chuťovka k pivu, ale výborně se hodí i jako jídlo na letní dovolenou, k moři nebo či na hory. 

Oblíbené nakládané dobroty

Naložením do speciálního nálevu prodloužíte trvanlivost mnoha potravinám nebo pokrmům. Není divu, že tento způsob konzervace měli v oblibě již naši dávní předkové a do octa či oleje různé dobroty takhle nakládáme stále.

Někdy nám jde jen o uchování třeba zeleniny na zimní měsíce, jindy tak získáme i zajímavou chuťovku, kterou si pak můžeme vychutnat třeba k pivu nebo k vínu.

K nejpopulárnějším zástupcům těchto naložených dobrot patří nakládaný hermelín nebo další sýrové speciality a samozřejmě slavná hospodská specialita – utopenci. A právě jim se nápadně podobají i utopené karbanátky

Jak zavařit karbanátky?

V láku naložené karbanátky jsou takovou alternativou pečenáčů – smažených obalovaných ryb v sladkokyselém nálevu. Nálev můžete použít stejný jako na utopence – klasický sladkokyselý z octa, vody a trochy cukru, který dochutíte tradičně bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem, hořčičnými semínky nebo hřebíčkem.

Do láku lze naložit nejen zbylé karbanátky od oběda, klidně si můžete extra pro tento účel připravit speciální kuličky či placičky z mletého masa (nebo třeba i vegetariánské, např. z cukety, nebo rybí), které si pak dochutíte bylinkami, mletou paprikou nebo jiným kořením podle chuti.

Když je pak před naložením upečete v troubě místo smažení, získáte aspoň zdravější verzi této delikatesy. A rozhodně nic nezkazíte, když ke karbanátkům přidáte do láku kolečka cibule nebo feferonky či na proužky nakrájené kapie. 

Recept na vynikající karbanátkové utopence

Navnadili jsme vás na to připravit si tuto méně obvyklou masovou pochoutku? Tak se do toho můžete rovnou pustit podle našeho ověřeného receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 1 kg mletého masa (směs hovězího a vepřového), 2 vejce, 2 cibule, strouhanku na zahuštění směsi (cca 4 lžíce), sůl, koření do mletých mas, bylinky dle chuti, česnek podle chuti (můžete vynechat), tuk na smažení. Na nálev si připravte: 250 ml octa, 750 ml vody, 50 g kořenícího přípravku Deko, 3 cibule a chilli papričky.

  1. Maso a ostatní suroviny smíchejte v míse a vytvarujte karbanátky. Na pánvi si rozehřejte dostatečné množství oleje a karbanátky v něm osmažte z obou stran dozlatova. 
  2. Mezitím svařte v hrnci vodu s octem, přidejte Deko a čili papričky (množství si dolaďte dle chuti) a vše povařte. Hotový nálev nechte vychladnout.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky.
  4. Do uzavíratelné velké nádoby nebo do několika menších naskládejte vrstvu cibule, na ní karbanátky, zase cibuli, karbanátky, cibuli.
  5. Vše zalijte lákem tak, aby byly všechny karbanátky potopené. Sklenici nebo sklenice uzavřete pevně víčkem a nechte 3 dny uležet v chladu. V lednici vám pak vydrží cca 3 týdny. Můžete je i sterilovat při teplotě 90 °C asi 20 minut (záleží na velikosti sklenic). Prodloužíte tak jejich trvanlivost. 

Náš tip: Výborné karbanátky k naložení si pak můžete připravit také podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více