Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Retro kokosové řezy podle babičky Helenky jsou šťavnaté díky piškotovo-ovocné náplni a krásně voní
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Představte si nadýchané piškotové těsto, na něm šťavnatá náplň a to vše doplněné kokosovým máslovým krémem a čokoládou. Takové jsou kokosové řezy podle babičky Helenky. Příprava se obejde bez vážení, takže je moučník i docela snadný.

Babička Helenka 

Babička Helenka žila v Havířově, ale pocházela z jižní Moravy, takže její kuchyně byla prolnuta vlivy obou těchto lokalit. Vyhlášené bývaly její kynuté buchty, svíčková, se kterou jí vydatně sekundoval děda Mirek, anebo právě tyhle kokosové řezy se dvěma druhy náplní. 

Těsto samotné je obyčejné piškotové a můžete klidně použít svůj ověřený rodinný recept. Kouzlo dezertu totiž stejně tkví v kombinaci náplní. Korpus si lze klidně předpéct den nebo večer předem a pak si už jen pohrát s náplněmi. Uvidíte, že si tento moučník, který ve  výsledku chutná spíše jako zákusek, mnoho hostů zamiluje. 

Recept na kokosové řezy

Jak už jsme si řekli, budete potřebovat suroviny na těsto, dvě náplně a dozdobení. Na těsto si tedy připravte: 4 vejce, 4 lžíce moučkového cukru a 4 lžíce hrubé mouky. Na 1. náplň budete potřebovat: půl balíčku piškotů, jakýkoliv džem, malinovou nebo jinou šťávu a rum. Na druhou náplň si nachystejte: 150 g strouhaného kokosu, 150 ml mléka, asi 100 g změklého másla a moučkový cukr. Na dozdobení pak čokoládovou polevu. 

Jak na to: Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Oddělíme žloutky a bílky a z bílků vyšleháme sníh. Žloutky a cukr smícháme, přimícháme mouku a sníh z bílků. Těsto natřeme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme zprudka jako roládu. Trvá to asi 15 minut. Upečený korpus vyndáme z trouby a položíme na mokrou a vyždímanou utěrku papírem dolů. Necháme 5 minut a pak pečicí papír z těsta opatrně sloupneme. Korpus necháme (už mimo utěrku) vychladnout. 

Piškoty rozmixujeme a smícháme s džemem a libovolným sirupem. Přidáme trochu rumu (nemusí být) a vytvoříme ne příliš řídkou kaši. 

Korpus rozdělíme na 2 díly. První díl potřeme piškotovou náplní a přiklopíme druhým dílem. Ten potřeme džemem a připravíme si druhou náplň. 

Kokosovou moučku dáme do mísy a přelijeme vroucím mlékem. Necháme vychladnout a přidáme změklé máslo a cukr. Náplň naneseme na piškotové řezy a pomocí nože na povrchu uhladíme. Necháme vychladnout v lednici. 

Nakonec celý dezert pokapeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a necháme dvě hodinky odležet v chladu. Pak podáváme.

Moje tipy: 

  • Co se týká piškotové náplně, neuvádím záměrně množství džemu ani sirupu, je totiž potřeba vytvořit přiměřeně vláčnou náplň. Tak, aby nebyla ani moc hustá a ani netekla. 
  • Totéž platí pro náplň kokosovou. Ta se zase nesmí drobit. Proto, je-li to potřeba, přidávejte po částech změklé máslo, dokud nebude náplň hustě krémová. Tak, aby šla hezky natírat na korpus. 
  • Celému moučníku velice prospěje odležení, chce to alespoň dvě hodinky v chladu. Chutě se krásně propojí, piškotová náplň zvláční těsto, kokosová zase pěkně ztuhne a celkově bude moučník kompaktní a bude se dobře krájet na řezy.
  • Džem i sirup můžete použít libovolný, jen doporučuji pikantnější a červeně zabarvený, bude to pro chuť i vzhled moučníku lepší. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více