Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké spotřebiče doma nejvíc „žerou“?
Zdroj: Pixabay

Ceny energií se za poslední měsíce razantně zvýšily, vyúčtování vám tak možná ukrojilo značnou část úspor pro strýčka příhodu. Měsíčně navíc platíte na zálohách docela vysokou částku, vůbec tak není na škodu popřemýšlet, jak by se na energiích dalo ušetřit. Vařit a topit se musí, to je jasné, ale co dál? Nedalo by se spotřebu nějak snížit?

Nejvíc energie žerou starší spotřebiče

Určitě se i vám dostalo rad, že byste měli svítit jen tehdy, kdy jste v místnosti a setmí se, že při vaření máte na hrnec dát pokličku, místo napouštění vody se jen sprchovat, větrat krátce, ale intenzivně a v místnosti zbytečně nepřetápět. To všechno už nejspíš děláte, přesto je spotřeba energie pořád vysoká. Proč? Nemáte doma náhodou staré spotřebiče? Ty totiž patří mezi ty největší žrouty energie.

Že jste si kupovali před deseti nebo patnácti lety tu nejúspornější ledničku, pračku, mrazák nebo jiný spotřebič, takže tím to nebude? Ale ano, uplynula už dlouhá doba a za ni se toho hodně změnilo. Dnešní spotřebiče mohou mít spotřebu i o polovinu nižší. Jasně, pokud fungují, asi je vám líto je vyhodit, ale když to neuděláte a nepořídíte si energeticky úspornější spotřebiče, budete platit za energie čím dál víc.

Víte, že když si koupíte nový spotřebič, u kterého důkladně prostudujete energetický štítek a vsadíte na ten nejúspornější, investice do něj se vám rychle vrátí?

Zásadní je mrazák a chladnička

Říkáte si, že tedy nějaký ten starý spotřebič vyměníte za nový, ale nevíte, kde začít? Máte doma troubu, ledničku, mrazák, mikrovlnku, sporák, pračku, myčku, multifunkční hrnec a mnoho dalších spotřebičů, ale nemůžete se rozhodnout, který vyměnit jako první? Naše rada zní ledničku a mrazák!

Ano, právě chladnička patří spolu s mrazákem mezi ty největší žrouty energie. Běží totiž nepřetržitě, nepouštíte je jen když potřebujete vyprat, uvařit apod. Mají docela vysoký výkon, když je navíc postavíte vedle zdroje tepla (topení, sporák, trouba), jejich spotřeba vystoupí do takových výšin, o jakých se vám ani nezdálo. 

Náš tip: Když se rozhodnete pro nové, dobře zvažte jejich velikost. Čím víc v nich zůstane prázdného místa, tím víc energie spotřebují navíc. Abyste snížili jejich spotřebu, zapomeňte také na to, že do nich dáte teplé suroviny.

Další je na řadě pračka a myčka

Sice běží jen občas, mohou ale pořád být příčinou toho, že na energiích zaplatíte víc než vaši známí. Náklady různých domácností se sice nedávají srovnávat, pračka s myčkou ale pořád patří mezi spotřebiče, které často pouštíme i několikrát za den. Podobně na tom je i sušička, která sice šetří čas, když má ale vysokou spotřebu, moc vás to nepotěší.

Víte, že kromě toho, že si pořídíte energeticky méně náročný spotřebič, můžete na energiích šetřit i tím, že nastavíte na spotřebiči nižší teplotu a kratší cyklus a zapnete ho, až když bude zaplněný?

Pozor na televizor

Že televizor nemůže spotřebovávat tolik energie? No, na jednu stranu máte pravdu, na tu druhou, ruku na srdce, neběží vám televize i když na ni zrovna nekoukáte? A kolik času u ní vlastně trávíte? Kupovat si kvůli tomu nový televizor určitě nebudete, ale zkuste ho alespoň vypínat, když zrovna nekoukáte. Spotřeba elektřiny se sníží a vy místo toho budete moci šetřit třeba na dovolenou.

 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více