Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové šišky z krupičky

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaromira18 Jaromira18

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby chladnutí brambor

60 min (35 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby chladnutí brambor)

Toto je univerzální těsto na slané bramborové přílohy jako jsou knedlíky nebo placky, nebo jako hlavní pokrm např. plněné bramborové knedlíky. Tady vám nabízíme sladkou variantu tohoto těsta, všemi milované šišky s mákem.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 979 kJ /
1 190 kcal
Bílkoviny38,68 g
Tuky10,06 g
Vláknina17,00 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 3,33 g
Sůl8,21 g
Sacharidy227,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky a uvaříme do měkka. Krok 2: Vodu scedíme, brambory rozmačkáme, posypeme je krupičkou a solí a hned je promícháme. Krok 3: Necháme je vychladnout a přidáme rozšlehané vejce. Krok 4: Těsto spojíme a vyválíme dva pláty vysoké asi 1,5 cm. Krok 5: Nožem je nakrájíme na 1,5 cm široké kousky, které zakulatíme a dáváme je na moukou posypaný tác. Krok 6: Z tácu špalíčky vsypeme do vroucí vody a po vyplavání je pozvolna vaříme asi osm minut. Průběžně kontrolujeme. Krok 7: Vybereme je cedníkem a necháme okapat. Krok 8: Špalíčky jsou vynikající k masu, nebo posypané mákem.

TIP: Recepty na bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem

Zveřejněno 19. 12. 2018

Poznámka autorky Jaromira18

Z těsta můžeme udělat dva válečky o průměru šest cm a vaříme je pozvolna pět minut, pak knedlíky obrátíme a vaříme ještě deset minut.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové šišky z krupičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q4zD

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborové šišky z krupičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q4zD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Jaromira18: Já vím že ne, jen se tady vedla o plněných diskuze. :-K

JosefZeravicky: Tak tady neporadím. :-) Takto plněné jsem ještě neměla. Tak ať se letos zadaří. :-):-K

Merylas (moderátorka) Tyto šišky nejsou plněné.

JosefZeravicky: to je jídlo u nás doma, jen šulánky, uvařené, polité máslem a pak mák asi nějak zpracovaný a cukřík a bylo to <3, ale to bylo před 70 lety :-K žádný strojek, máma udělala těsto,
pak to asi uvařila a potom to bylo na stole :-K Moji rodiče jsou z Bečvy Dolní - Horní ,,,,,,,, a proto používám recepty mámy, i když je to někdy složité , doba je jiná . :-D

Merylas (moderátorka):
DOBRÝ DEN, to co je na fotografii , to jsou pořádní mackové, stejně jak jsem to nedávno zkoušel, navíc náplň nepěkně vytékala a ,,obal praskal . No prostě nebylo to ono proti tomu, co jsem na Horní Bečvě jedl. Byli to prostě šulánky na jedno naplnění do pusy spolu s ,,nebíčkem ,, a i pohledem. Prostě, ty byly jeden jak druhý ( v prměru 1,5 mm a náplň kolem 0,7 mm ) a maková náplň tam krásně kreslila střed. Letos tam zase pojedu, tak se je pokusím uplatit nějakým tím ,,kolkem s úzkým hrdlem,, . ,,TOŠ TEDA TAK,,

JosefZeravicky: Strojek neznám, ale pokud by se jednalo jen o pár porcí, tak by šly udělat i ručně. Autorka tohoto receptu se na mě snad nebude zlobit, když přidám i odkaz na recept:

Jaromira18: Ja ich tiež robím ručne :-), ale predávajú sa ako polotovar, také ktoré maju v sebe v strede makovú alebo inú náplň. To sa určite ručne nerobí. Musí byť na to stroj, ale podľa mňa len pre veľkovýrobu.

Marie Svarcova: Děkuji moc.:-K:-K

JosefZeravicky: Moc děkuji, já nemám žádný strojek, krájím je ručně, Možná je to tím, jak šiju mám míru v oku. :-K:-K:-K

SilviaD: Já nemám žádný strojek, krájím je nožem podle oka. Moc děkuji.:-K:-K

JosefZeravicky: S takýmto strojčekom na šuľance som sa ešte nestretla. U nás tiež predávajú takéto šuľance ale je to vždy len mrazený polotovar.

DOBRÝ DEN, tyto ,,šulánky,, s mákem patří mezi moje oblíbené a děláme je podobně, jn brambory nekrájíme na drobno, neb se mi zdá, že nachytají víc vody . Ale byl jsem na Horní Bečvě , kde tyto byly duté a uvnitř plněné makovou náplní, a na povrchu posypané stejně jak tady. Prý na to mají nějaký strojek, neb byly jako jeden a velice dobré. Víte co je to za strojek?, napište. Děkuju.

:-):yes::yes: dříve jsem je dělávala často pro manžela a jeho maminku, já moc sladká jídla nemusím. Ale také jsem je mastila sádlem podle mé mamky i babičky, ta říkávala, že k máku patří sádlo tak asi ze zvyku. Teď už jen vzpomínám. :-K máš je moc pěkné a recept se mi líbí.

Gregusa: Moc děkuji máte je moc hezké a určitě moc dobré. Já se přiznám, že pro sebe je máslem neomastím ani nepocukruji, mám tam jen mák. Když bych si je pro sebe omastila, tak také jedině sádlem.:-K:-K:-K

Moc dobrý recept, ale já když jsou sypané mákem, je mám raději maštěné sádlem. :-K Dávám bodík a foto.<3

Načíst další komentáře (4)

Tématické fráze:
bramborove sisky s makem, šišky s mákem recept, bramborové šišky s mákem recept, recept na bramborové šišky s mákem, bramborové šišky, šišky s mákem, bramborové špalíčky s makem, bramborové šišky s mákem a krupickou, bramborove sisky recept, spalicky s mákem, bramborove sisky z mákem, bramborove sisky s krupice, recept bramborové šišky s mákem, šišky s mákem top recepty, měkké šišky s mákem, bramborovy sisky s mákem, top sisky s makem, recepty bramborové šišky s makem, sisky s makem s krupice, šišky s mákem nej recept

Suroviny:
brambory, krupice, vejce, sůl

Přidat fotografie receptu