Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skladování brambor i jejich správný výběr pro určité druhy zpracování jsou častým tématem k diskuzi. Jak ovšem webu Toprecepty.cz prozradil farmář Josef Pech, není to žádná věda. Poradil třeba také, co dělat s bramborami, které už začaly klíčit.

Špatná úroda a stoupající ceny

Brambory jsou nejrychleji zdražující potravinou u nás, přesto se bez nich neobejde téměř žádná domácnost. Za stoupající ceny podle Pecha může především větší sucho a s tím související výnos, tedy horší úroda. Sám farmář prodává kilogram za 20 korun. Na svých polích se navíc snaží pěstovat více plodin, protože je podle něj důležité přírodě vracet, co nám dává.

„Například přes správné osevní postupy, aby se půda rovnoměrně zatěžovala. Je to nedílnou součástí zemědělství. Navíc je pro nás jistější pěstovat v roce více plodin,“ říká Josef Pech pro Toprecepty.cz s tím, že na Vysočině je pěstování brambor tak trochu záležitost tradice

Zájem o „domácí“ surovinu

Prodej brambor se rozhodl zkusit přes stánek svého syna, což si velmi chválí. „Líbí se nám, že to jde přímo k ,,někomu do kuchyně". Máme za sebou pět týdnů prodeje a ten zájem ze strany zákazníků je nečekaný,“ prozradil Josef s tím, že moc děkuje všem, kdo si jeho brambory koupili.

Výběr dobré brambory

Poznat kvalitní bramboru na první pohled podle něj moc nejde, a to i kvůli tomu, že každý strávník má odlišné preference. Jednu radu ovšem má: „Když je jasně vidět mechanické poškození, takovou bramboru nekupujte.“ Celkově je podle farmáře výběr brambor subjektivní záležitostí. „Někdo je má rád veliké, jiný zase malé. Odrůd je však na trhu veliké množství, takže je z čeho vybírat,“ dodává.

Skladování v paneláku

Pokud si lámete hlavu, zda si kupovat na uskladnění velký pytel, třeba pětikilový, nebo raději zvolíte pečlivý výběr každého kusu, má pro vás Josef Pech doporučení. „Určitě pětikilový pytel. Pokud kupujete dobrou bramboru, vydrží vám nejen v dokonalých podmínkách pro skladování,“ říká. Navíc prý není problém ani s tím, že nemáte sklep či žijete třeba v paneláku. Stačí brambory umístit v co nejchladnějším prostředí a temnu.

Farmář také poradil, jak se zachovat, když nám brambory začnou klíčit. „Pokud je brambora stále pěkná pevná, není scvrklá, tak v tom nevidím problém. Nesmí vykazovat známky hniloby, plísní a podobně. Ulomíte klíček a upravíte běžným způsobem,“ říká pěstitel. 

Jak brambory správně využít

Zároveň připomíná, jaké brambory jsou určeny k různým druhům vaření. „Takzvané áčko se hodí třeba do salátu nebo k vaření ve slupce. Díky své tvrdosti se totiž nerozvaří. Typ B má moučnější konzistenci, proto se používá k různým typům vaření. Například jako příloha, do polévek nebo do buřtguláše. Céčko je ideální na hranolky, bramborovou kaši, knedlíky nebo bramboráky,“ vysvětlil pro Toprecepty.cz Josef Pech.

Jak to vypadá na poli, kde Josef Pech brambory pěstuje, se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Brambory na Farmě Pech

Ukázat 8 fotografií

Náš tip: Pokud máte doma dostatek brambor, uvařte si podle našeho videoreceptu skvělý buřtguláš:

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie