Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recept na nejlepší cuketovou směs na topinky: S rajčaty a paprikami chutná fantasticky a připravit se dá i do zásoby
Zdroj: Toprecepty

Máte ještě na zahradě cukety a už nevíte, co s nimi? Tak si je zavařte do sklenic, třeba v podobě lehce pikantní směsi s rajčaty, cibulí a paprikami, která se přímo báječně hodí k namazání na topinky, ale klidně i pod maso. V zimě za takové zásoby budete jen rádi. 

Jak zavařit cuketu?

Způsobů, jak si uskladnit cukety do zásoby, je celá řada. Ty mladé můžete naložit do sladkokyselého nálevu podobně jako okurky, dělá se z nich čatní i marmeláda a někdo je nakládá i do oleje s cibulí, aby z nich vytvořil vegetariánskou verzi „matjesů“.

Všechny tyto způsoby vám umožní si na cuketách pochutnat i v zimě, což jistě oceníte, i přesto, že už vám teď cukety možná trochu lezou krkem. Předností cukety je, že se výborně hodí k nastavení různých směsí, hlavně těch zeleninových. Hodí se do omáčky na těstoviny, pod maso a také do mnoha pomazánek, které trochu odlehčí. 

Směs ideální na topinky

Pomazánky s cuketou si pak můžete namazat na běžné pečivo, výborně ovšem chutnají i na topinkách opečených na sádle, oleji nebo i prostě jen tak nasucho dokřupava. Vytvoříte tak vlastně jakousi vegetariánskou verzi tataráku.

Stačí jen k cuketám pro chuť a barvu přidat další ingredience, hlavně různé druhy zeleniny, např. rajčata, papriky (pro zajímavější vzhled, můžete zvolit různé barvy) a cibuli.

Vše se báječně propojí, neboť jednou z předností cukety je, že je poměrně chuťově neutrální, takže se výborně hodí k čemukoliv. Celou směs si pak dochutíte, jak máte rádi. Můžete do ní přidat koření i bylinky, pálivé papričky, česnek nebo třeba i trochu octa pro výraznější chuť. Případně si můžete směs vylepšit i houbami. To vše už záleží jen na vás.

Vařená nebo pečená v troubě

Jednoduchou cuketovou směs, kterou lze použít i k namazání na topinky připravíte buď tak, že zeleninu postupně osmahnete v hrnci a pak podusíte doměkka. Nebo ji můžete upéct společně v troubě, což zvýrazní všechny chutě použité zeleniny a krásně je propojí.

Navíc budete mít takovou cuketovou směs téměř bez práce, neboť nebudete muset nic míchat a vše za vás udělá trouba. A pokud si ji budete chtít uchovat na později, stačí ji jen přelít do čistých vysterilizovaných sklenic a nakonec zavařit. A jak tedy takovou topinkovou směs z cukety připravíte? 

Budete potřebovat: 1 červenou papriku, 1 žlutou papriku, 2 mladé cukety, 10 cherry rajčátek, 2 žluté cibule, 1 červenou cibuli, 1 paličku česneku, 2 cm čerstvého zázvoru, 5 lžic olivového oleje, 3 lžíce třtinového cukru, 10 kuliček celého černého pepře, 5 snítek tymiánu a sůl. 

  1. Na rozehřátém olivovém oleji nejprve orestujte oloupanou a na měsíčky nakrájenou bílou i červenou cibuli, po jejím zesklovatění přidejte na plátky nakrájený česnek, nadrobno nasekaný zázvor, očištěné a na nudličky nakrájené papriky a na půl kolečka nakrájené cukety, které jste předem zbavili semínek, pokud byly větší.
  2. Úplně na konec přidejte na poloviny nakrájená rajčátka, pepř a snítky tymiánu. Cca 5 minut restujte, poté směs osolte, posypejte třtinovým cukrem a zakryté, při ztlumené teplotě nechte ještě pár minut probublávat, dokud směs nezměkne a nezhoustne.
  3. Hotovou topinkovou směs případně ještě dosolte či jinak ochuťte a poté plňte do čistých skleniček, uzavřete je víčky a sterilujte v hrnci při teplotě 80-90 °C cca 20 minut.

Náš tip: Cuketovou směs na topinky pečenou v troubě si pak můžete připravit i podle našeho video receptu


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více