Domácí rajčatový protlak si uchová pravou chuť rajčat. Jen je potřeba dbát na správnou hustotu i chuť, aby byl výsledek dokonalý
9. 8. 2023 Vaření
Pěstujete na zahradě rajčata? V tom případě možná právě teď řešíte, jak sladké červené plody co nejlépe zpracovat. Pokud jich máte víc, než nevyužijete do salátů, je kromě kečupu ideálním řešením i protlak. Ten z konzervy se tomu domácímu nemůže rovnat a rajská i těstoviny s ním budou nepřekonatelné.
Protlak nebo pyré?
Protlak je jedním z oblíbených rajčatových výrobků a obvykle jej využíváme jako polotovar pro přípravu mnoha rajčatových pokrmů, jako jsou omáčky a polévky. Často se zaměňuje s dalšími rajčatovými produkty jako je pyré, sugo nebo passata. Na rozdíl od nich je ale protlak mnohem hustší a má jemnější konzistenci bez kousků rajčat, slupek a semínek.
Vyrábí se totiž propasírováním rajčat jako passata, na rozdíl od ní se ale vzniklá rajčatová omáčka vaří tak dlouho, aby se odpařilo co nejvíc vody a dosáhlo se husté konzistence typické pro protlak. Díky tomu má protlak kašovitou texturu a pokrmům dodává koncentrovanější chuť rajčat. Záleží ovšem na jeho kvalitě.
Mohlo by vás zajímat
Opravdová chuť rajčat bez chemie
Protlak si většinou kupujeme v obchodě v konzervě nebo v tubě. Součástí průmyslově vyrobených protlaků jsou ovšem i různá dochucovadla a aromata. Tyto protlaky se také často zbytečně doslazují velkým množstvím cukru, je v nich příliš mnoho soli, případně se navíc zahušťují škroby. Mnohdy také neobsahují dostatek rajčat, což má negativní vliv na jejich chuť.
Mohlo by vás zajímat
Jaká rajčata do protlaku?
Rajčatový neboli rajský protlak slouží jako základní surovina pro výrobu kečupu. V české kuchyni se používá nejen do rajské, ale třeba i do základu na guláše, do buřtů na pivu nebo do pokrmů ze zvěřiny. Všem jídlům dodá specifickou sladší chuť, které byste pomocí čerstvých rajčat nedosáhli. Pokud jich tedy máte na zahradě dostatek, určitě stojí za to si domácí protlak udělat. Budete vědět, co vše jste do něj dali, navíc kvalitní rajčata ze zahrádky mají mnohem výraznější a krásně nasládlou chuť.
Předností rajčatového protlaku navíc je, že do něj využijete i přezrálá a trochu popraskaná rajčata. Naopak právě tato hodně zralá a měkká rajčata jsou do něj nejvhodnější, neboť jsou krásně sladká a nemusíte pak dávat ani tolik cukru. V případě domácího protlaku navíc můžete cukr nahradit medem nebo jiným sladidlem. Samozřejmě se vyhněte nahnilým nebo plesnivým rajčatům, ta by zkazila celý výrobek.
Mohlo by vás zajímat
Jak na domácí rajčatový protlak?
Při přípravě domácího rajčatového protlaku si vystačíte jen s rajčaty, trochou cukru a případně i soli, která slouží jako konzervant. Pak už vám stačí jen rajčata pomalu dusit, aby se odpařila voda a dosáhlo se husté konzistence. Právě pomalé dušení rajčata při nízké teplotě je pro chuť protlaku stěžejní. I tak ale počítejte s tím, že domácí rajčatový protlak je řidší než ten z obchodu, to vám ale vynahradí jeho mnohem lepší chuť. A jak jej tedy připravíte?
Budete potřebovat: 2 kg hodně zralých a měkkých rajčata, 1 lžíci cukru a 1 lžičku soli.
- Omytá rajčata nakrájejte na kousky, dejte do nižšího širokého kastrolu, podlijte dvěma lžícemi vody a za stálého míchání je duste, až se rozvaří a odpaří se asi polovina objemu.
- Horká rajčata prolisujte, protlak přislaďte a osolte, nechte přejít varem a naplňte až po okraj do vymytých sklenic ovinutých vlhkou utěrkou.
- Okraje skleniček rychle otřete, upevněte víčka, skleničky obraťte dnem vzhůru, přikryjte složenou dekou a nechte vychladnout.
- Protlak můžete případně i sterilovat v hrnci s horkou vodou asi 20 minut při teplotě 80 °C.
Náš tip: Při přípravě rajčatového protlaku můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak uvařit krémovou brokolicovou polévku? Zdravá a rychlá polévka zachutná malým i velkým strávníkům
Brokolice má mnoho zdravotních benefitů, proto ji neváhejme zařadit do jídelníčku. Má pozitivní vliv na oči, pokožku, kosti a zuby, pomáhá také… Číst více
Jak uvařit rychle a chutně polévku? Čekáte návštěvu a nemáte čas stát dlouho u sporáku? U nás máte z čeho vybírat
Pokud máme v mrazničce zásobu míchané polévkové zeleniny, uvaření výborné polévky pro nás bude hračka. Nemusíme se ani zdržovat čištěním, krájením… Číst více
Zahřejme své děti v chladných dnech správnými potravinami. Hřejivý jídelníček na celý týden přijde vhod
Některé potraviny mají dle tradiční čínské… Číst více
Kurkuma v zimě prohřeje: Stačí špetku přidat do vaječné tlačenky nebo do zlatého mléka, pikantně ochutí i různé pomazánky
Rozproudit organismus je za chladných teplot… Číst více
Deset levných polévek, které zasytí i zahřejí: Čočková s klobáskou, hrstková nebo zelňačka přijdou vhod
Polévka, jeden z nejlepších vynálezů proti… Číst více
Podzimní polévky, které nás zahřejí. Znáte tyto oblíbené recepty?
Během chladných podzimních dnů nám chybí teplo a sluníčko. Venku jsou mlhy, někdy poprchává a večer se brzy šeří. V takových dnech máme chuť hlavně… Číst více
Jak se používá pečený čaj? Dopřejeme si ho během chladných dnů pro zahřátí. Lahodně chutná a příjemně voní
Pečený čaj se připravuje z různých druhů ovoce, můžeme využít jeden druh, ale obvykle se používá směs více druhů různých barev a chutí. Velmi vhodný… Číst více
Jak připravit krémovou polévku z dýně hokkaido? Rychlá a jednoduchá polévka chutná výborně a skvěle zahřeje
Dýně hokkaido je velmi jednoduchá na zpracování. Nemá totiž tak tvrdou slupku jako ostatní dýně a tak ji nemusíme loupat, čímž se její zpracování… Číst více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Čokoláda je vlastně zdravá potravina, obsahuje množství antioxidantů, má protistresové účinky a vyvolává pocit pohody. Je lékem na špatnou náladu,… Číst více
Venku začíná být opravdu chladno? Zahřejte se horkými nápoji ve společnosti přátel, rodiny nebo dobré knihy
Možná teď sedíte s hrníčkem dobré kávy nebo lahodného čaje a chystáte se na tradiční sezónní punč, svařák či grog nebo horkou čokoládu? Pojďte se… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vaříme z rajčat: Jak udělat pravé domácí sugo a jak červené plody správně usušit?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Domácí salko: Vyjde levněji a na jeho výrobu vám stačí pouze 3 ingredience
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 11 hodinami
Banana split
Přidáno před 11 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Květákové muffiny se salátem
Přidáno 27. 4. 2024 18:01
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí kečup: Zkuste jej udělat s medem, chilli omáčkou nebo z pečených rajčat
Časté chyby při vaření rajčatového protlaku: Základem je správná hustota a chuť protlaku
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka