Sledování kulinářských trendů může být nebezpečné pro zdraví. Hrozí totiž, že dostanete FOODMO
17. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Sociální sítě mají na velkou část lidí někdy až přehnaný vliv. Jak se ukázalo, týká se to i gastronomie, jejíž trendy někteří jedinci sledují tak úzkostlivě, že mohou dostat takzvané FOODMO. Jde o strach z promeškání toho, co právě letí. I když to tak nevypadá, může FOODMO ohrozit i zdraví člověka.
Inspirace na internetu
Snímky jídla a recepty poslední dobou zaplavily sociální sítě. V době, kdy má každý v kapse telefon s fotoaparátem, je velmi snadné prezentovat, jaký pokrm jste si dali v restauraci nebo uvařili doma. Pokud je přidán i recept, mnohé z nás to inspiruje, aby si dané jídlo vyzkoušeli vytvořit také, popřípadě zašli do restaurace, v níž fotka vznikla. Může ovšem nastat moment, kdy už takové jednání není standardní, dokonce by se dalo označit za rizikové. V takovou chvíli už daný jedinec podle serveru StudyFinds zřejmě trpí jevem, zvaným FOODMO.
Mohlo by vás zajímat
Speciální strach
Pojmenování vychází z anglického pojmu FOMO, což je „fear od missing out“, tedy strach z toho, že něco promeškáme. U FOODMO jde o strach, že nebudeme znát trendy v gastronomii, tím pádem netušíme, co je populární jíst. Proto hledáme nejčastěji na YouTube a Facebooku recepty na pokrmy, které právě „frčí“, a snažíme se je vytvořit i doma. Pokud na to ovšem nemáme čas, nastává zmiňované FOODMO.
Rizikový faktor
Problém však přichází tehdy, když člověk sleduje na sociálních sítích hlavně amatérské kuchaře. Jak upozorňují odborníci, je vhodné si informace z takových příspěvků ověřovat. Ne vždy jsou totiž například jídla, prezentovaná jako zdravá a výživná, skutečně taková.
Opravdovým rizikem se FOODMO stává pro lidi, kteří trpí nějakým výživovým omezením. Klasicky třeba diabetici či pacienti po transplantacích, kteří musí užívat imunosupresiva (látky, které potlačují funkci imunitního systému- pozn.red.). Pokud tací podlehnou FOMO, spojeným s jídlem, často konzumují a sami si připravují pokrmy, které mohou ohrozit jejich zdraví.
Američané „vedou“
Nejhůře s „postižením“ FOODMO jsou na tom jsou obyvatelé USA. Podle průzkumu mezi 2 000 Američany, kteří používají sociální sítě, 77 % z nich pociťuje strach z promeškání trendů v oblasti jídla. Aby mu předešli, polovina respondentů (57 %) se pokoušela připravit recepty, které našla na internetu, a v průměru připraví čtyři online recepty měsíčně.
Vzhledem k tomu, že průměrný účastník průzkumu stráví na sociálních sítích čtyři hodiny denně, obsah týkající se jídla se v průběhu dne objeví v jeho feedu nejméně sedmkrát. Průměrný člověk kvůli tomu na sociálních sítích sleduje nejméně deset účtů souvisejících s jídlem.
Odbourejte zbytečný strach
Je důležité si uvědomit, že strach z toho, že si nestihneme připravit recept, který je právě populární na internetu, nemá reálný základ. Když totiž časově nezvládáte si jídlo podle videa či několika fotografií připravit, vůbec nic se nestane. Na to je dobré myslet pokaždé, když pocítíte úzkost z toho, že „nejdete s dobou“ v oblasti vaření.
Zdroje informací:
studyfinds.org - The Rise Of ‘FOODMO’: Fear Of Missing Out On Trendy Food Is Rampant On Social Media
bhg.com - What is FOODMO? A New Study Explains the Effects On Social Media Users
delicious.com.au - Do you experience FOODMO (the fear of missing out on trendy foods online)?
Témata
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zeleninový boršč se zakysanou smetanou
Přidáno před 2 hodinami
Čertovský guláš
Přidáno před 14 hodinami
Výborná domácí pizza
Přidáno před 14 hodinami
Uzený vepřový bok na cibuli a česneku
Přidáno před 16 hodinami
Těstoviny se smetanovou omáčkou s liškami
Přidáno 7. 12. 2023 09:23
Pan de coco - kokosové vdolky
Přidáno 6. 12. 2023 22:34
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Odhalte kouzlo prvorepublikové kuchyně a oslavte 28. říjen speciálním slavnostním menu
Datum 28. října si užívají hlavně děti, vždyť… Číst více
Jak se vaří z červené čočky. Můžete z ní připravit rychlá jídla pro malé děti, polévky a spoustu dalších dobrot
Červená čočka je lehce stravitelná luštěnina, plná důležitých vitamínů, minerálů a bílkovin. Můžeme si ji koupit buď celou nebo půlenou, konzumujeme… Číst více
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Halloweenské recepty: Vyzkoušejte strašidelné prsty nebo duchařské pusinky
Halloween. I když u nás žijeme spíš Dušičkami,… Číst více
Hrnečku, vař! 5 receptů, které zvládnete jen s hrnkem a mikrovlnkou
Známe to všichni. Nečekaná návštěva je do půl… Číst více
Strašidelné dýňové cupcakes: Chutnají tak dobře, až vás to možná trochu vyděsí!
Anglosaský lidový svátek Halloween se dávno… Číst více
Jak používat lahůdkové droždí Tebi. Rozhodně s ním nešetříme
Tebi jsou sušené neaktivní kvasnice. Můžeme je znát pod názvem lahůdkové nebo francouzské droždí. Prodávají se ve formě zlatohnědých vloček, příjemné… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?
Máte k čočce od dob školní jídelny negativní… Číst více
Oslavte tradiční svátek Dušičky jako za starých časů. Upečte kosti, dušičky nebo kruchovky
Snad odevšad na nás vyskakují připomínky… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více