Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídla z jednoho hrnce či pekáčku
Zdroj: Toprecepty, maris

Inspirace na levná jídla, u jejichž přípravy strávíte minimum času a nezůstane po ní hora špinavého nádobí, se hodí do každé rodiny. Spočítali jsme pro vás, na kolik vyjdou pokrmy nejen snadné a s malým zásahem do rozpočtu, ale zároveň také ty, které dobře chutnají a zasytí.

Jídla z jednoho hrnce či pekáčku

Pokrmy připravované na sporáku či v troubě za použití jediné nádoby sice obvykle nebývají těmi nejrychleji hotovými, zpravidla ale jejich výrobou nestrávíte mnoho času, protože většinou se vaří, dusí nebo pečou bez nutnosti jakéhokoli zásahu.

Typickým příkladem jídla z jednoho hrnce je původem německý eintopf, při jehož přípravě stačí pouze navrstvit ingredience do hrnce, zalít vodou nebo vývarem a počkat na výsledek. V naší zemi jsou již také klasikou zapečené brambory či těstoviny, které rovněž vyžadují minimální úsilí a potřebujete na ně jen pekáček.

Levná jídla pro celou rodinu

Úsporné vaření nebo pečení nemusí znamenat omezení v podobě nákupu nekvalitních levnějších surovin ani kompromisy v chuti. Z jednoho hrnce či pekáčku a s minimem nákladů mohou vzejít pokrmy, na kterých si pochutná celá rodina.

Spočítali jsme pro vás náklady na 5 oblíbených jídel včetně položky na energie, která je však pouze orientační a závisí na parametrech daného spotřebiče a nastaveném tarifu. Vycházeli jsme z aktuálních cen (září 2023) běžných supermarketů a soustředili se na položky, na které se nevztahuje dočasná výhodná akce.

5 levných jídel z jednoho hrnce nebo pekáče

Již zmíněný eintopf nesmí v našich tipech chybět. Na tento pokrm, pro který je typické spojení hlavního jídla a polévky, neexistuje jeden recept. Každý si jej může přizpůsobit vlastním chutím i sezónním surovinám, ideálně těm na zahrádce vypěstovaným. Eintopf je i skvělou příležitostí, jak využít zbylé suroviny a přeměnit je na plnohodnotné jídlo.

Eintopf s vepřovým masem a zeleninou

Ani i levných pokrmů není třeba úplně vynechat maso, které je zpravidla nejdražší položkou. Na eintopf se hodí i vepřová plec, která patří k levnějším částem zvířete a na celý hrnec pro 4 osoby jí stačí jen 300 g. Pro zvýraznění chuti se dá zkombinovat s vepřovým bokem, který se pohybuje v podobné cenové relaci.

Na vydatné 4 porce eintopfu budete potřebovat 300 g vepřové plece (54 Kč), 1 cibuli (3 Kč), 200 g bílého zelí (7 Kč), 4 brambory (12 Kč), 2 mrkve (4 Kč), 1 hrst mraženého hrášku (3 Kč), kousek másla (4 Kč), 2 stroužky česneku (2 Kč), sůl, pepř, 2 bobkové listy, větší špetku drceného kmínu a majoránky (celkem za koření 2 Kč). Spotřebovaná energie vychází přibližně na 3 Kč.

Celková cena za eintopf pro 4 osoby vychází přibližně na 94 Kč.

Jak na to? Maso nakrájejte na kostky o velikosti asi 2x2 cm, brambory také na větší kostky, cibuli nahrubo, česnek na plátky, mrkev na kolečka a zelí na tenčí proužky. Všechny ingredience rozdělte na poloviny a postupně navrstvěte do hrnce.

Nejdříve rozložte na dno polovinu zelí, zlehka osolte, opepřete a okmínujte. Dále přidejte polovinu masa a česneku, osolte, opepřete, dále polovinu veškeré zeleniny a opět trochu soli a pepře. Pokračujte ve stejném pořadí s druhou polovinou ingrediencí, vše zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené, vložte bobkový list a povrch poklaďte plátky másla.

Přiveďte k varu a pozvolna vařte bez míchání do změknutí, což bude trvat asi 30-40 minut. Podle potřeby dolijte během vaření trochu vody. Majoránkou dochuťte až na úplný závěr vaření.

Fazolový guláš s klobásou

Luštěniny by v pestrém jídelníčku neměly chybět a obecně se jedná o jednu z levnějších surovin vhodných právě na pokrmy z jednoto hrnce. Většina z nich vyžaduje namočení den předem pro lepší stravitelnost i zkrácení doby vaření potřebné pro úplné změknutí. Na fazolový guláš se dají použít jakékoli druhy fazolí včetně směsi více druhů, vždy se však řiďte instrukcemi na obalu a přizpůsobte dobu vaření i namáčení.

Na 4 porce si připravte 400 g červených nebo bílých fazolí (28 Kč), 1 větší klobásu – může být i pikantní podle chuti (25 Kč), 70 g rajčatového protlaku (20 Kč), 1 cibuli (3 Kč), 2 stroužky česneku (2 Kč), trochu oleje, sůl, pepř, 1 lžičku sladké papriky, 1 lžičku majoránky, ½ lžičky drceného kmínu (celkem za koření 3 Kč), 1 lžíci hladké mouky (haléřová položka). Fazole potřebují pro dokonalé změknutí vařit alespoň 1 hodinu (asi 5 Kč), pro úsporu se dá použít tlakový hrnec, který zkrátí dobu asi na polovinu.

Celková cena za fazolový guláš pro 4 osoby vychází přibližně na 86 Kč.

Jak na to? Fazole namočte den předem do studené vody. V hrnci na troše oleje orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nakrájený česnek, kmín, hladkou mouku a promíchejte. Dále přidejte sladkou papriku, protlak a po zamíchání ihned zalijte vodou s fazolemi. Nechte pozvolna vařit za občasného míchání asi 1 hodinu do změknutí fazolí.

Na posledních 10 minut přidejte nakrájenou klobásu, podle potřeby osolte, opepřete a dochuťte majoránkou.

Špagety s mletým masem z jednoho hrnce

Na čas i nádobí úspornou metodu můžete využít na libovolný druh těstovin.

Na 4 porce snadného pokrmu potřebujete 300 g špaget nebo jiných těstovin (12 Kč), 250 g mletého masa (mix hovězího a vepřového vyjde na asi 45 Kč), 250 g loupaných rajčat v konzervě (30 Kč), 1 cibuli (3 Kč), 1 stroužek česneku (1 Kč), trochu oleje, sůl, pepř, ¼ lžičky sušené bazalky a špetku oregana (celkem za koření 1 Kč). Spotřebovaná energie bude asi 2 Kč.

Celková cena za těstoviny s masem pro 4 osoby vychází přibližně na 94 Kč.

Jak na to? V hrnci na troše oleje nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte česnek a asi po 1 minutě mleté maso, které zprudka opečte. Přidejte rajčata, sůl, koření, zalijte asi 500 ml vody, rozmíchejte a vložte špagety, které musí být ponořené ve vzniklé omáčce.

Pod pokličkou vařte při mírné teplotě za občasného zamíchání asi 15 minut na požadovanou konzistenci těstovin.

Camprat neboli staročeský pečený bramborák

Milovníci bramboráků na nekonečno způsobů jistě vědí, že se jedná nejen o chuťově skvělý, ale také o velmi levný pokrm. Recept na pečenou staročeskou verzi, tzv. camprat, najdete zde.

Pro 4 osoby na camprat spotřebujete přibližně 1 kg brambor (30 Kč), 2 vejce (10 Kč), 250 ml mléka (6 Kč), 1 hrnek hladké mouky (4 Kč), 1 cibuli (3 Kč), 3 stroužky česneku (3 Kč), ½ lžičky soli a sádlo (2 Kč). Spotřeba energie bude přibližně 10 Kč.

Celková cena za staročeský pečený bramborák pro 4 osoby vychází přibližně na 68 Kč.

Kuřecí díly na kysaném zelí a bramborách

Chcete-li se vejít i s dostatečnou porcí kuřecího masa do 100 Kč pro 4 osoby, podaří se to pouze v případě zakoupení celého kuřete (nikoli již naporcovaných částí, které jsou dražší), kterého vám bude stačit asi polovina a druhou polovinu můžete uschovat na pozdější využití. Polovina většího kusu vás tak vyjde asi na 60 Kč a na porci vychází zhruba 120 g masa zbaveného kosti.

Na 4 porce kuřete na zelí a bramborách budete potřebovat ½ kuřete rozporcovanou na díly (60 Kč), 350 g kysaného zelí (18 Kč), 3 brambory (9 Kč), trochu oleje, sůl, pepř, celý kmín, sladkou papriku (celkem za koření 1 Kč). Energie spotřebovaná na pečení se bude pohybovat přibližně kolem 10 Kč.

Celková cena za kuře na zelí a bramborách pro 4 osoby vychází přibližně na 98 Kč.

Jak na to? Zelí propláchněte pod tekoucí vodou, pokrájejte na menší kousky, zlehka osolte a okmínujte. Do pekáčku vymazaného olejem vyskládejte brambory nakrájené na plátky, osolte, na ně rozprostřete zelí a navrch položte kuřecí díly potřené olejem, osolené, opepřené a posypané paprikou ze všech stran.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C nejprve na 30 minut zakryté, poté odkryté ještě asi 20 minut dozlatova. Doba pečení závisí na velikosti dílů i použité troubě.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více